Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Retinopatia hipertensiva reprezinta afectarea vasculara retiniana determinate de hipertensiunea arteriala.
Retina este stratul de tesut situat in partea din spate a ochiului. Acest strat transforma lumina in semnale nervoase care sunt apoi trimise creierului pentru interpretare. Cand tensiunea arteriala este prea mare, peretii vaselor de sange ale retinei se pot ingrosa. Acest lucru poate determina vasele de sange sa se inguste, ceea ce apoi restrictioneaza sangele sa ajunga la retina. In unele cazuri, retina devine umflata.
In timp, hipertensiunea arteriala poate provoca leziuni ale vaselor de sange ale retinei, poate limita functia retinei si poate pune presiune asupra nervului optic, provocand probleme de vedere.
Marimea si severitatea retinopatiei sunt, in general, reprezentate pe o scara de la 1 la 4. Scara se numeste Keith - Wagener - Barker Classification System. Cele patru grade cresc in functie de severitate:
In capatul inferior al scarii, este posibil sa nu aveti niciun simptom. Cu toate acestea, la gradul 4, nervul optic poate incepe sa se umfle si sa provoace probleme de vedere mai grave. Retinopatia de grad inalt are tendinta de a indica ingrijorari grave ale tensiunii arteriale.
Persoanele cu retinopatie hipertensiva sunt expuse riscului de a dezvolta complicatii. Acestea includ urmatoarele:
Persoanele cu retinopatie hipertensiva sunt, de asemenea, cu risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral sau atac de cord. Un studiu a descoperit ca persoanele cu acesta boala au avut mai multe sanse sa sufere de un AVC decat persoanele fara afectiune. Acest lucru a fost valabil chiar si la persoanele cu tensiune arteriala controlata prin tratament.
Hipertensiunea arteriala prelungita sau hipertensiunea arteriala este cauza principala a retinopatiei hipertensive. Hipertensiunea arteriala este o problema cronica in care forta sangelui impotriva arterelor tale este prea mare. Forta este un rezultat al sangelui care pompeaza din inima si in artere, precum si forta creata pe masura ce inima se sprijina intre bataile inimii. Cand sangele se misca prin corp la o presiune mai mare, tesutul care formeaza arterele va incepe sa se intinda si, in cele din urma, sa fie deteriorat. Acest lucru duce la multe probleme in timp.
Boala apare in general dupa ce tensiunea arteriala a fost constant crescuta pe o perioada indelungata. Nivelul tensiunii arteriale poate fi afectat de:
Hipertensiunea arteriala se executa si in familii.
Cresterea acuta a tensiunii arteriale produce vasoconstrictie reversibila la nivelul vaselor retinene. Hipertensiune prelungita sau severa conduce la modificari exsudative vasculare, acestea fiind o consecinta a leziunilor endoteliale si a necrozei.
Alte modificari (de exemplu ingrosarea peretelul vascular) apar de obicei dupa cativa ani de evolutie a hiperttensiunii.
Fumatul accentueaza efectele adverse al hipertensiunii la nivelul retinei. Hipertensiune asociata cu diabetul creste foarte mult riscul scaderii acuitatii vizuale.
Urmatoarele conditii prezinta un risc mai mare de a dezvolta retinopatie hipertensiva:
In plus, starea este mai frecventa la oamenii de origine africana, in special la persoanele afro-caraibiene. De asemenea, femeile sunt mai susceptibile sa fie afectate de adeteriorarea vaselor de sange decat barbatii.
Simptomele apar tarziu, in stadiile avansate ale bolii. Cu toate ca scaderea acuitatii vizuale trece deseori neobservata. Fara tratament ea avanseaza si nu mai poate fi recuperarta.
Semnele si simptomele posibile includ:
Obtineti ajutor medical imediat daca tensiunea arteriala este ridicata si aveti brusc modificari ale vederii.
Examinarea ochilui arata constrictie arteriolara, incrucisari arteriovenoase, modificari pe pertele vascular, hemoragii in flacara, pete vatuite, exsudate dure galbene si edem papilar.
In stadiile initiale, examenul fundului de ochi identifica constrictie arteriolara insotita de scaderea raportului calibrului arterio-venos.
Daca episodul acut este sever se pot dezvolta hemoragii in flacara si focare superficiale, mici, albe (pete vatuite) si ischemie retiniana. Pot aparea exsudate dure, galbene, datorate depunerilor de lipide in straturile profunde ale retinei si care se formeaza prin procesul de extravazare de la nivelul vaselor sanguine. Aceste exsudate pot forma o leziune in forma de stea la nivelul maculei.
In hipertensiunea severa pata oarba devine congestionata si edematiata. Hipertensiunea cronica, necontrolata produce ingustare arteriala permanenta, anomalii de incrucisare arteriovenoasa (semnul Sallus-Gun) si arterioscleroza pornind de la modificari moderate ale peretelui vascular (sarma de cupru) si ajungand la hiperplazia mai severa a peretelui vascular (sarma de argint). Uneori poate aparea boala obliteranta cu ocluzie vasculara totala.
Managementul retinopatiei hipertensive consta in primul rand in controlul hipertensiunii. In acelasi timp trebuie controlate agresiv si alte boli care pot ameninta vederea.
Controlul tensiunii arteriale ridicate se poate realiza prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi:
De asemenea, pot fi prescrise medicamente precum inhibitori ACE, blocanti ai receptorilor angiotensinei-2 (ARB), diuretice tiazidice, blocante ale canalelor de calciu si beta-blocante pentru a ajuta la scaderea nivelului tensiunii arteriale. Aceste medicamente pot ajuta sa permita vindecarea retinei si sa opreasca deteriorarea ulterioara.
Tipul de medicament ales va depinde de istoricul medical al persoanei afectate si de analizarea posibilelor reactii adverse.
Bibliografie
www.healthline.com
Asociatia Americana de Oftalmologie
www.mdsmanuals.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.