Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: RAA/ Reumatism Bouillaud
Descoperă informații utile despre reumatismul articular acut: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Reumatismul articular acut (RAA), denumit și reumatism Bouillaud, este o boală inflamatorie sistemică acută, caracterizată prin afectarea mai multor articulații. Această afectare (artrită) este asimetrică, migratorie și poate fi însoţită de simptome şi asupra altor organe sau ţesuturi: inimă și vase de sânge, plămâni, sistem nervos, piele, țesut subcutanat. De obicei, boala apare la două – patru săptămâni de la o faringo-amigdalită cu streptococ beta-hemolitic grup A.
Cel mai frecvent sunt afectați copiii cu vârste între cinci şi zece ani, dar boala se poate declanşa şi la adolescenții de 12 - 18 ani care au în istoric o faringo-amigdalită cu streptococ beta hemolitic grupa A, iar în cazuri rare și la adulţii cu vârste între 30 - 45 de ani.
Medicii au stabilit că agentul care provoacă reumatismul articular acut este streptococul beta hemolitic grup A, fiind una dintre primele boli reumatologice în care factorul cauzal infecțios a fost identificat cu certitudine. Există însă și argumente contra acestei relații cauzale între faringo-amigdalită și producerea RAA, din cauza faptului că, la anumiți pacienți, nu s-a identificat acest agent infecțios în exudatul faringian.
Nu se cunoaște exact mecanismul de producere, de conexiune a celor două evenimente și, în acest sens, au fost propuse teorii multiple pentru explicarea fenomenului.
Cea mai nouă teorie în patogenia reumatismului articular acut îl definește drept o boală autoimună. Explicația se bazează pe faptul că există similitudini structurale între anumite componente ale peretelui celular al streptococului beta-hemolitic grup A și antigene tisulare umane din inimă, capsulă articulară și neuroni. Ca urmare, organismul sintetizează autoanticorpi pentru aceste țesuturi, producând afectarea articulațiilor (artrite – inflamația articulțiilor), a inimii (endocardită, miocardită, pericardită, leziuni la nivelul valvelor cardiace), leziuni ale sistemului nervos central, la nivelul plămânilor sau al pielii.
Factorii de risc care pot crește posibilitatea dezvoltării reumatismului articular acut la copii pot fi:
Primele simptome clinice apar, de obicei, după o infecție la nivelul gâtului, o faringo-amigdalită cu streptococ beta hemolitic grupa A, la aproximativ două – patru săptămâni de la infectare.
Frecvent, debutul este brusc, cu febră mare, dureri articulare intense, dar uneori poate fi şi insidios, lent. Există mai multe feluri în care poate debuta boala:
Reumatismul articular acut se poate manifesta diferit, în funcţie de articulaţiile afectate:
Se întâlnește la aproximativ 75% dintre pacienţi. Manifestările articulare sunt mai frecvente ca simptom inițial odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât, la adulți, boala prezintă simptome predominant articulare, artralgii (dureri articulare) sau artrite (inflamații articulare). Artrita afectează în mod obișnuit articulațiile mari și în special genunchii, gleznele, umerii și pumnii, articulațiile mici ale mâinilor și picioarele lor fiind rar afectate.
În debutul tipic, articulațiile sunt afectate într-o succesiune rapidă, pe parcursul a una – cinci zile, având un caracter migrator, asimetric, cu semnele unei boli febrile acute. Articulațiile afectate sunt calde, roșii, tumefiate (umflate) și extrem de dureroase. Maximul de intensitate al durerii este în jurul articulațiilor, la nivelul punctelor de inserție a ligamentelor și tendoanelor, de aceea orice mișcare provoacă dureri mari.
Durata acestor artrite este, în mod obișnuit, de două – trei săptămâni, vindecarea este completă şi fără sechele. La adult, spre deosebire de copil, artrita poate avea o durată mai lungă.
Nu se produc niciodată deformări articulare permanente, dar există o excepție, așa numita artropatie Jaccoud, descrisă în mod particular la bolnavii cu episoade acute, repetitive de artrită și etichetată ca o „fibroză periarticulară postreumatică”, care duce la o laxitate capsulară. Nu există un tratament specific pentru acest tip de reumatism articular acut.
Apare la 40 - 90% dintre pacienți în cursul atacului inițial de boală și reprezintă cea mai importantă manifestare clinică a bolii.
Pot fi afectate toate structurile peretelui cardiac, iar leziunile inflamatorii pot apărea la diferite niveluri:
Este o manifestare rară a bolii, ce apare în aproximativ 15% din cazuri. Este prezentă, după pubertate, exclusiv la femei, niciodată la bărbații adulți. Boala se manifestă târziu, la două – şase luni de la infecția streptococică, având un debut gradual, precedat de manifestări psihice, emoționale, labilitate psihică.
Simptomele caracteristice constau în:
Apare la 1-2% dintre pacienți, este localizat la nivelul trunchiului și extremităților proximale ale membrelor, cu respectarea feței, fiind o erupție cutanată localizată, nepruriginoasă (nu provoacă mâncărime). Poate fi observat și în alte afecțiuni, precum septicemii, reacții postmedicamentoase și în glomerulonefrite;
Alte manifestări pot apărea:
Manifestările clinice și investigațiile paraclinice nu sunt specifice pentru diagnosticarea RAA, de aceea se folosesc criterii majore și minore, care pot indica medicului un diagnostic pozitiv:
Manifestări majore:
Manifestări minore:
Alte investigații utile în diagnosticarea reumatismului articular acut includ:
Investigațiile paraclinice, de laborator: VSH, PCR, fibrinogenul, determinarea proteinelor plasmatice și a glicoproteinelor serice proteine de fază acută a inflamației.
Investigații de laborator care pot documenta infecția recentă cu streptococ beta hemolitic grup A: prezența streptococului beta hemolitic grup A în exudatul faringian și determinarea anticorpilor anti streptococici - ASLO (anticorpii antistreptolizina 0).
Investigarea stării de activitate funcțională a inimii: ECG, ecocardiografie.
Pacienții care au mai avut boala în trecut, dar care au fost considerați complet vindecați, trebuie urmăriţi timp îndelungat, uneori până la 20 de ani.
Tratamentul reumatismului articular acut se face în doi paşi, tratarea atacului acut de boală și profilaxia.
Tratarea atacului acut de boală presupune eradicarea infecției cu streptococ beta hemolitic A, prin:
Reumatismul articular acut poate provoca anumite complicații pe termen lung. Una dintre ele este afectarea cardiacă, ce se poate manifesta după ani sau chiar decenii de la boala inițială. Sunt afectate valvele cardiace, încă din timpul atacului de început. Cel mai frecvent este afectată valva mitrală, apărând ca stenoză sau boală mitrală și doar rar ca insuficiență mitrală.
Poate apărea, de asemenea, afectarea mușchiului cardiac, cu deficit de pompă și insuficiență ventriculară, palpitații, aritmii (tulburări de ritm cardiac), fibrilație atrială.
Prevenţia reumatismului articular acut presupune:
La bolnavii fără afectare cardiacă sau cu forme ușoare, terapia se face pentru cel puțin cinci ani de la ultimul puseu de boală până la vârsta de 25 de ani.
Pacienții cu valvulopatie reumatică necesită o profilaxie secundară toată viața și tratament cu antibiotic la intervențiile chirurgicale sau stomatologice, pentru a preveni eventualele diseminări ale infecției streptococice.
Dr. Cozma Maria
Medic Specialist Reumatologie
Bibliografie
Rectocolita ulcero hemoragică este o boală inflamatorie intestinală care provoacă inflamație și ulcere (răni) în tractul digestiv inferior (colon). Aceasta afectează...
Vezi detalii
Retinopatia diabetică reprezintă o complicație a diabetului zaharat care, netratată, poate evolua spre pierderea văzului.După cum îi spune și numele, retinopatia survine...
Retinopatia hipertensivă este o afecțiune care apare atunci când tensiunea arterială ridicată (hipertensiune) deteriorează vasele de sânge din retină, țesutul sensibil...
Rezistența la insulină este o afecțiune în care celulele organismului devin mai puțin receptive la hormonul insulină, care este esențial pentru reglarea nivelului de...
Boala polichistică renală este o afecțiune ereditară în care grupuri de chisturi se dezvoltă în rinichi, determinând mărirea și, în timp, pierderea funcției...
Poluarea, schimbările climatice și chiar alimentația au dus, în ultimii 30 de ani, la o creștere a numărului cazurilor de rinită alergică. Cea mai frecventă formă de...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.