Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri:
Sindromul intestinului scurt este caracterizat prin malabsortie datorita unei rezectii extensive a intestinului subtire.
Ecografie 3d , Medicina Interna și Camera De Garda
Hematologie , Medicina Interna și Oncologie
Hematologie , Medicina Interna și Camera De Garda
Medicina Interna
Cauzele ce pot determina sindromul de intestin scurt sunt:
Simptomele sunt in functie de lungimea si functionarea intestinului restant, dar diareea poate aparea, iar deficientele nutritionale sunt frecvente.
Antecedentele de interventie chirurgicala abdominala in care a fost interesat intestinul subtire, asociate cu semne si simptome specifice (diaree, steatoree, astenie fizica si psihica, anemie, etc) orienteaza diagnosticul catre sindromul de intestin scurt.
Tratamentul consta in mese reduse cantitativ, antidiareice si uneori nutritie parenterala sau transplant de intestin.
Rezectia vasta a intestinului se practica in boala Crohn, infarctul mezenteric, enterita de radiatie, cancere, volvulus si malformatii congenitale.
Rezectia jejunala reduce semnificativ absortia nutrientilor pentru ca jejunul este prima zona de digestie si absortie a majoritatii substantelor nutritive. Ca rezultat, ileonul se adapteaza prin intensificarea functiei de absortie a vililor sai, ceea ce are ca rezultat o imbunatatire treptata a absortiei nutrimentelor.
Ileonul este sediul absortiei vitaminei B12 si acizilor biliari. Diareea severa si malabsortia apar atunci cand mai mult de 100 cm din ileon sunt rezecati. Interesant este ca nu exista nicio adaptare compensatorie a jejunului restant. In consecinta, apare malabsortia grasimilor, vitaminelor libosolubile si vitaminei B12. In plus, acizii biliarineabsorbiti din colon determina o diaree secretorie. Pastrarea colonului poate reduce semnificativ pierderile de apa si electroliti. Rezectia ileonului terminal si a valvei ileocecale poate predispune la proliferare bacteriana.
In perioada postoperatorie imediata, diareea este de obicei severa cu pierdere semnificativa de electroliti. Trebuie instituita nutritie parenterala totala (NPT) si monitorizare intensiva a lichidelor si electrolitilor (inclusiv Calciu si Magneziu). O solutie orala izoosmotica de sodiu si glucoza (asemanatoare formulei de rehidratare orala OMS) este introdusa lent in faza postoperatorie, odata ce pacientul este stabilizat, iar eliminarea de fecale este sub 2 L/zi.
Pacientii cu rezectii extensive (jejunul restant sub 100 cm) si cei cu pierderi excesive de hidroelectrolitice necesita NPT pe toata durata vietii.
Pacientii cu jejunul restant peste 100 cm pot beneficia de o nutritie adecvata pe cale orala. Grasimile si proteinele din dieta sunt in general bine tolerate, spre deosebire de carbohidrati care contribuie la incarcatura osmotica semnificativa. Ideal, 40% dintre calorii ar trebui furnizate de grasimi.
Pacientii care prezinta diaree dupa mese trebuie sa primeasca antidiareice (ex. loperamid) cu o ora inainte de masa. Colestiramina, 2-4 g in timpul mesei, reduce diareea asociata cu malabsortia acizilro biliari. Administrarea intramusculara, lunar, de vitamina B12 se face la pacientii cu deficienta demonstrata. Majoritatea pacientilor trebuie sa beneficieze de suplimente vitaminice, calciu si magneziu.
Poate aparea hipersecretie acida gastrica, ce poate dezactiva enzimele pancreatice, de aceea se administreaza blocante H2 sau inhibitori ai pompei protonice.
Transplantul de intestin subtire se poate efectua la pacientii care nu sunt candidati la NPT pe perioada lunga si la care fenomenele de adaptare nu au aparut.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.