Hipogonadism

Hipogonadismul este definit ca deficitul de testosteron, cu semne sau simptome asociate, productie de spermatozoizi sau ambele.

Medici specialiști - Endocrinologie - Andrologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauza poate fi o afectiune testiculara (hipogonadism primar) sau a axului hipo-talamo-hipofizar (hipogonadism secundar). Ambele pot fi congenitale sau dobandite, ca rezultat al inaintarii in varsta, bolii, medicamentelor sau altor factori. In plus, un numar de deficite enzimatice congenitale determina grade variate de rezistenta la androgeni a organului tinta. 

Hipogonadismul primar presupune incapacitatea testiculilor de a raspunde la hormonul foliculo-stimulant (FSH) si la hormonul luteinizant (LH). Cand hipogonadismul primar afecteaza productia de testosteron, acesta este insuficient pentru a inhiba productia de FSH si LH. Ca urmare, nivelele de FSH si de LH sunt crescute. Cea mai frecventa cauza a hipogonadismului primar este sindromul Klinefelter. 

Hipogonadismul secundar este incapacitatea hipotalamusului (sau hipofizei) de a produce destul FSH si LH. In hipogonadismul secundar nivelele de testosteron sunt scazute, dar cele de FSH sau LH sunt la limita inferioara a normalului sau sub aceasta.

Simptome

Simptomele hipogonadismului

Varsta si momentul diagnosticarii deficitului de testosteron determina tabloul clinic: hipogonadism congenital, cu debut in copilarie si cu debut la varsta adulta. 

Deficitul de testosteron cu debut in copilarie are putine consecinte si, de obicei, nu se poate depista decat prin intarzierea pubertatii.

Cand ajung la varsta adulta, pacientii au slaba dezvoltare musculara, voce pitigaiata, scrot mic, crestere redusa peniana si testiculara, par pubian si axilar putin si absenta parului de pe corp. Ei pot dezvolta ginecomastie si proportii eunucoidale ale corpului (distanta pe oriontala dintre repere >inaltimea cu 5 cm, iar distanta de la pubis la podea > distanta de la calota craniana la pubis cu >5 cm) din cauza fuziunii intarziate a epifizelor si cresterii in continuare a oaselor lungi.

Deficitul de testosteron survenind la varsta adulta are manifestari variate: scaderea libido-ului, declinul abilitatilor cognitive, cum ar fi tulburari de somn, modificari de dispozitie, ca depresia si furia.

Tratament

Diagnosticarea hipogonadismului

Diagnosticul este confirmat prin nivelele hormonale. Cresteri de FSH si LH sunt mai sensibile in hipogonadismul primar decat scaderile nivelelor de testosteron. Nivelele de FSH si LH ajuta si la determinarea caracterului primar sau secundar al hipogonadismului.

Tratamentul hipogonadismului

Tratamentul variaza cu etiologia, dar include, de regula, substitutia cu testosteron.

Tratamentul hipogonadismului este tintit pe furnizarea unei substitutii adecvate de androgeni, in mod convenabil si sigur. Desi pacientii cu hipogonadism primar nu vor deveni fertili sub terapie endocrinologica, pacientii cu hipogonadism secundar devin adesea fertili prin tratament cu gonadotropine.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Endocrinologie - Andrologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.