cell

Calculator analize

GFR (Rata de Filtrare Glomerulara)

Rata de filtrare glomerulară ( GFR ) este unul dintre markerii cheie ai bolii renale cronice, alături de albumina urinară.
GFR reprezinta volumul de plasma filtrat de rinichi intr-un interval de timp. Cea mai mare parte a filtratului glomerular este reabsorbit, astfel ca doar 1 - 2% din filtratul glomerular va forma urina finala.  GFR se poate determina prin mai multe moduri:                                     

 - clearence-ul  ureei ;
- clearence-ul  creatininei ;
- clearence-ul  insulinei;- estimare pe baza unor formule de calcul, cea mai cunoscuta fiind MDRD pentru calculul clearance-ului de creatinină(ecuaţia Cockcroft Gault recomandată, conform studiilor recente, pentru estimarea ratei de filtrare glomerulară la indivizii care pierd masă musculară şi la cei cu boli comorbide şi tratament asociat).
Pentru calculul GFR sunt necesare următoarele date : valoarea creatininei serice, vârsta pacientului, sexul, rasa (albă / neagră). GFR este un marker mai sensibil în comparaţie cu determinarea creatininei serice, care este influenţată de masa musculară, vârstă, sex şi rasă.                                                                             "

Interferente analitice la analiza GFR (Rata de Filtrare Glomerulara)

O valoare normala a GFR in asociere cu reducerea capacitatii de concentrare poate fi intalnita in siclemie, diabet insipid, nefronoftizie si diferite afectiuni dobandite , de ex. pielonefrita, deficit de potasiu, hipercalciurie. GFR nu se aplica pacienţilor cu masă musculară crescută (culturişti) sau cu masă musculară diminuată (boli degenerative musculare), pacienţilor obezi, malnutriți, celor care urmează o dietă strict vegetariană sau care îşi suplimentează dieta cu creatină. De asemenea, nu se aplică pacienţilor cu vârsta < 18 ani sau > 75 ani.

Recomandari pentru analiza GFR (Rata de Filtrare Glomerulara)

Estimarea ratei de filtrare glomerulară în cazul pacienţilor cu boală cronică renală sau a celor cu factori de risc pentru boală cronică renală (diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, istoric familial de boli renale).
GFR se foloseşte când funcţia renală şi producţia de creatinină sunt stabile (nu se aplică în insuficienţa renală acută).
 

Executant

CONSTANTA

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.