Colagen: de ce e important pentru sănătatea organismului uman

importanta colagenului in sanatatea organismului uman

Despre colagen

Colagenul este definit ca fiind o substanță de origine proteică ce se găsește în organism și are rol în regenerarea celulară (reparare a țesuturilor conjunctive, răspuns imun, procese de întreținere etc.). Cuvântul colagen provine din limba greacă, unde „kola” semnifică lipici, iar „gen” - producere.

Colagenul este compus, în mare parte, din aminoacizi, glicină, prolină și hidroxiprolină. Acesta se găsește în țesuturi, piele, tendoane, oase, cartilaje. Celulele țesutului conjunctiv, numite fibroblaste, sunt cele care produc și mențin colagenul.

Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, producția de colagen încetinește, iar funcția fibroblastelor este afectată. După vârsta de 30 de ani, producția de colagen intră pe o scară descendentă.

Aceste modificări, împreună cu pierderea unei alte proteine structurale numită elastină, sunt cele care declanșează procesele de îmbătrânire (piele lăsată, apariția ridurilor etc.). Pe de altă parte, există o serie de factori externi care încetinesc producția de colagen: poluarea, radicalii liberi, fumatul, alimentația defectuoasă, expunerea prelungită la soare.

În ceea ce privește compoziția sa, s-au identificat aproximativ 28 de tipuri de colagen, însă cel mai important este reprezentat de colagenul tip 1 (peste 90% din colagenul care se găsește în organismul uman). Cele mai întâlnite tipuri de colagen sunt primele cinci tipuri.

Principalele funcții ale colagenului

Întrebuințările celor cinci tipuri de colagen:

  • colagenul de tip 1 este principala componentă a oaselor, fiind necesar în regenerarea țesuturilor (se găsește în piele, oase, dinți, tendoane, ligamente);
  • colagenul de tip 2 este principala componentă a cartilajelor, responsabil de repararea acestora;
  • colagenul de tip 3 se găsește în fibrele reticulare și susține structura mușchilor, a organelor și a vaselor de sânge;
  • colagenul de tip 4 este principala componentă a membranei bazale și se găsește la nivelul pielii;
  • colagenul de tip 5 se regăsește în combinație cu colagenul de tip 1 în oase, cornee, mușchi, ficat, plămâni, placentă.

Colagenul prezintă întrebuințări în domeniul farmaceutic, medicinal, alimentar, cosmetic (joacă un rol important în beneficiul sănătății umane, în special în cazul oamenilor în vârstă).

Organismul nostru produce în mod natural colagen, însă el se regăsește și în alimente precum pielea de găină sau pielea de pește, printre altele. Totodată, colagenul se mai găsește și sub formă de suplimente alimentare: capsule sau pastile cu colagen, creme cu colagen, colagen pudră și colagen lichid.

Cremele se folosesc pentru tratarea semnelor de îmbătrânire, anti-rid, pentru hidratarea pielii, pentru ten, pentru dureri ale articulațiilor etc. Colagenul se poate suplimenta și în mâncarea preparată, adăugându-se pudră sau lichid.

Nu putem măsura cu exactitate cât colagen avem în organism, însă putem vedea sau simți când se produce mai puțin: la nivelul articulațiilor apare durerea și redoarea articulară, masa musculară slăbește, pielea își pierde elasticitatea și forma, apar ridurile.

Specialiștii din domeniul medical folosesc suplimentele pe bază de colagen (obținute din țesuturi animale) inclusiv pentru tratarea rănilor, a arsurilor, respectiv a ulcerelor de natură diabetică.

importanta colagenului in sanatatea organismului uman

Beneficiile colagenului pentru organism

Suplimentele de colagen sunt obținute din oase sau piele de bovine, porc sau pește și se comercializează în industria farmaceutică sub formă de capsule. Specialiștii recomandă administrarea de suplimente de colagen pentru întărirea sistemului osos, protejarea tendoanelor, diminuarea rigidității articulare și reducerea inflamațiilor și a durerilor.

Marea majoritate a oamenilor tolerează bine suplimentele de colagen, însă s-au raportat și câteva efecte adverse, precum iritații și erupții cutanate, balonări și stări de greață, diaree, dureri musculare și articulare, amețeli etc. Doza recomandată de colagen depinde de mai mulți factori, precum vârsta pacientului, starea sa de sănătate și afecțiunile de care acesta suferă.

Administrarea de colagen are și contraindicații. Nu se recomandă consumarea de suplimente cu colagen în cazul persoanelor care prezintă diverse alergii la proteinele de origine animală și la fructele de mare sau la pește.

Până în zilele noastre, colagenul de origine exogenă (cel care provine din surse externe, nu cel produs de organism) este obținut de la animale, precum bovine, porcine, pește, sau de la plante. De asemenea, mai poate fi obținut prin recombinarea producției de proteine, utilizându-se bacterii, drojdie, insecte, plante, celule de mamifere sau fibre artificiale. Acest proces include hidroliza enzimatică și chimică.

Colagenul hidrolizat are o solubilitate mai mare comparativ cu colagenul normal și reprezintă un colagen derivat dintr-un grup de peptide, în care mărimea moleculelor este redusă. Colagenul hidrolizat prezintă o structură unică de aminoacizi, cu un conținut ridicat de glicină, lizină și prolină.

Acești aminoacizi pot ajuta la regenerarea și refacerea pielii, a părului, unghiilor, precum și a articulațiilor. Colagenul hidrolizat asigură corpului legăturile nutriționale lipsă, iar cu aportul optim de colagen, organismul reușește să își mențină echilibrul, înlocuind carența producției de colagen asociată cu înaintarea în vârstă.

Printre beneficiile pentru frumusețea fizică a corpului se numără menținerea elasticității, fermității și a strălucirii epidermei, colagenul contribuind la regenerarea pielii și la repararea ei, dacă este necesar. De asemenea, colagenul are o întrebuințare benefică și asupra sistemului osos, deoarece densitatea osoasă scade odată cu înaintarea în vârstă.

Rezumând, beneficiile colagenului pentru organism sunt:

  • efectul anti-îmbătrânire (conferă elasticitate pielii și previne ridurile);
  • menținerea sănătății și elasticității pielii (colagenul menține pielea tonifiată, elastică și fermă);
  • întărirea rezistenței oaselor și articulațiilor (colagenul poate reduce durerile articulare și poate scădea riscul de deteriorare a acestora);
  • îmbunătățirea digestiei (colagenul contribuie la o digestie eficientă; absoarbe apa din intestine, favorizând tranzitul);
  • stimulează creșterea părului și a unghiilor;
  • menține senzația de sațietate (colagenul este util în procesul de slăbire deoarece scade apetitul);
  • accelerează cicatrizarea și vindecarea rănilor (colagenul accelerează procesul de regenerare a pielii, iar cicatrizarea rănilor este mai rapidă);
  • contribuie la calitatea somnului;
  • riscul de afecțiuni oculare este diminuat, iar vederea este îmbunătățită dacă se suplimentează aportul de colagen;
  • contribuie la repararea musculară după un efort fizic intens;
  • contribuie la menținerea sănătății orale (menține dinții sănătoși);
  • ajută la hidratarea pielii.

Carența de colagen și impactul acesteia asupra sănătății și frumuseții

Există numeroși factori care pot dezechilibra producția de colagen din organism, precum:

  • consumul crescut de alimente care conțin zahăr poate crește riscul de deteriorare a proteinelor și se poate altera formarea calităților specifice ale colagenului;
  • consumul de tutun poate afecta producerea de colagen și elastină;
  • expunerea la razele UV poate afecta aspectul pielii prin distrugerea fibrelor colagenului și duce astfel la îmbătrânirea prematură a pielii (formarea de riduri);
  • unele boli autoimune pot forma anticorpi care vizează colagenul;
  • probleme de natură genetică: producția de colagen poate fi scăzută, disfuncțională sau cu mutații;
  • procesul de îmbătrânire scade producția de colagen (acest proces nu poate fi oprit);
  • lipsa activității fizice susținute și un stil de viață sedentar pot contribui la diminuarea cantității de colagen din organism.

Lipsa sau carența de colagen poate avea consecințe neplăcute, de aceea este foarte important să o combatem. Următoarele simptome pot indica un deficit de colagen din organism:

  • deteriorarea aspectului pielii (acesta este primul semn vizibil al deficitului de colagen; pielea devine mai lăsată, apar ridurile și celulita);
  • există posibilitatea ca tensiunea arterială să nu se poată menține în limitele optime deoarece pereții vaselor de sânge sunt alcătuiți în mare parte din colagen; de aici rezultă amețelile, durerea în piept, durerile de cap;
  • poate apărea rigiditatea articulațiilor și creșterea riscului de artrită;
  • pierderea strălucirii părului, care poate deveni subțire, casant și fragil;
  • deteriorarea cartilajelor;
  • poate fi redusă funcția vizuală, pot fi afectate corneea și sclera.

Prin abordarea unui comportament alimentar echilibrat și sănătos, împreună cu o activitate fizică susținută și evitarea consumului de tutun, se poate reduce drastic îmbătrânirea prematură a pielii, respectiv producția insuficientă de colagen.

Studiile de specialitate arată faptul că vârsta la care producția de colagen se află la un nivel maxim este de 25 de ani. După această vârstă, nivelul începe să scadă treptat, iar specialiștii în domeniu recomandă deja administrarea de colagen, în principal sub formă de produse cosmetice. Scăderea nivelului de colagen poate avea ca rezultat pierderea elasticității pielii și a structurii întregului organism.

Când nivelul de colagen scade, apar ridurile, tendoanele și ligamentele devin rigide, rezultând durerile articulare. Administrarea suplimentelor pe bază de colagen reduce disconfortul articular, menține mobilitatea, crește densitatea osoasă și susține stratul de țesut conjunctiv care acoperă fibrele musculare. Așadar, este clar că această proteină are un rol esențial în menținerea sănătății, dar și a frumuseții.

În ceea ce privește pielea, colagenul îi va menține elasticitatea și nivelul optim de hidratare, iar colagenul hidrolizat (exogen, sub formă lichidă) combate semnele îmbătrânirii, îmbunătățește aspectul pielii, contribuie la protecția epidermei împotriva radiațiilor UVA și crește producția acidului hialuronic. Forma de colagen hidrolizat este recomandată pentru o absorbție mai ușoară și mai rapidă.

importanta colagenului in sanatatea organismului uman

Alimente care ajută la sinteza colagenului

Alimentele care pot ajuta organismul la producția de colagen sunt cele bogate în glicină, prolină, vitamina C, zinc și cupru, precum:

  • proteine de origine animală (de bună calitate): carne roșie, carne albă, fructe de mare;
  • alimente care conțin cantități crescute de prolină: albuș de ou, germeni de grâu, produse lactate, ciuperci, sparanghel, varză;
  • alimente care conțin cantități crescute de glicină: piele de pui, piele de porc, gelatină;
  • alimente bogate în vitamina C: legume, fructe, plante aromatice;
  • alimente bogate în zinc: carne, fructe de mare, leguminoase, fructe oleaginoase, semințe, ouă, cereale integrale, produse lactate;
  • alimente bogate în cupru: organe de animale, semințe, cacao, ciocolată.

Ardeiul roșu este bogat în vitamina C și este un antioxidant natural ce stimulează sinteza de colagen (100 g de ardei gras roșu reprezintă aproximativ 150% din doza zilnică de vitamina C). În lipsa acestei vitamine, organismul nu poate produce în condiții optime necesarul de colagen.

Roșiile sunt fructe bogate în licopen, un antioxidant puternic care stimulează, de asemenea, producția de colagen. Alimentele bogate în acizi grași Omega-3 scad nivelul de inflamație din organism și împiedică pierderea colagenului sub efectele nocive ale mediului poluant asupra organismului (cele mai bogate surse în acizi grași Omega-3 sunt fructele de mare, peștele, avocado, fructele oleaginoase).

Înainte de achiziția și administrarea de suplimente de colagen, se recomandă vizita și sfatul unui specialist, în vederea obținerii celor mai bune rezultate. De asemenea, se recomandă abordarea unei alimentații sănătoase și echilibrate din punct de vedere al conținutului de macronutrienți și de micronutrienți.

De precizat este faptul că tratamentul cu colagen are multiple avantaje, însă asta nu înseamnă că toate tratamentele sunt absolut sigure și benefice organismului. Sunt unele persoane care pot avea reacții alergice la aceste tratamente, de la moderate până la severe, cum ar fi șocul anafilactic (de exemplu: suplimentele de colagen pe bază de fructe de mare sau pește).

Bibliografie

  1. Sionkowska, Alina, et al. Collagen Based Materials in Cosmetic Applications: A Review. Materials, 2020, Polonia
  2. Holmes, David F., et al. “Collagen Fibril Assembly and Function.” Current Topics in Developmental Biology, 2018, pp. 107–142, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/bs.ctdb.2018.02.004
  3. Lim, Ye-Seon, et al. “Marine Collagen as a Promising Biomaterial for Biomedical Applications.” Marine Drugs, vol. 17, no. 8, 10 Aug. 2019, p. 467, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3390/md17080467
  4. Chattopadhyay, Sayani, and Ronald T. Raines. “Collagen‐Based Biomaterials for Wound Healing.” Biopolymers, vol. 101, no. 8, 27 May 2014, pp. 821–833, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1002/bip.22486 yunzhu="">Asserin, Jerome, et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, Wiley Periodicals, 2015
  5. Qian, Yunzhu, et al. “Triple PLGA/PCL Scaffold Modification Including Silver Impregnation, Collagen Coating, and Electrospinning Significantly Improve Biocompatibility, Antimicrobial, and Osteogenic Properties for Orofacial Tissue Regeneration.” ACS Applied Materials & Interfaces, vol. 11, no. 41, 13 Sept. 2019, pp. 37381–37396, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1021/acsami.9b07053
  6. Asserin, Jerome, et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, Wiley Periodicals, 2015
  7. Knefeli, Hans Cristoph, et al. Improved bone healing after oral application of specific bioactive collagen peptides. Nutrafoods, 2017
  8. Lugo, James P., et al. “Efficacy and Tolerability of an Undenatured Type II Collagen Supplement in Modulating Knee Osteoarthritis Symptoms: A Multicenter Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.” Nutrition Journal, vol. 15, no. 1, Dec. 2015, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1186/s12937-016-0130-8
  9. Caplazi, P., et al. “Mouse Models of Rheumatoid Arthritis.” Veterinary Pathology, vol. 52, no. 5, 10 June 2015, pp. 819–826, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1177/0300985815588612
  10. Akyuz, Filiz, and Ozlem Mutluay Soyer. “Which Diseases Are Risk Factors for Developing Gastroesophageal Reflux Disease?” The Turkish Journal of Gastroenterology, vol. 28, no. 1, 1 Dec. 2017, pp. 44–47, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29199167/, 10.5152/tjg.2017.12
  11. Sakaguchi, Masahiro, et al. “IgE Antibody to Fish Gelatin (Type I Collagen) in Patients with Fish Allergy.” Journal of Allergy and Clinical Immunology, vol. 106, no. 3, Sept. 2000, pp. 579–584, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1067/mai.2000.108499
  12. Takemori, T., et al. Collagen containing food and drink, Patent Application Publication. 2005, United States
  13. Zhang, Zhong-jie, et al. “Physicochemical Properties of Collagen, Gelatin and Collagen Hydrolysate Derived from Bovine Limed Split Wastes.” Undefined, 2017, www.semanticscholar.org
  14. “Characterization of Acid-Soluble Collagen from Bone of Pacific Cod (Gadus Macrocephalus).” Journal of Aquatic Food Product Technology, 2013, www.tandfonline.com
  15. Parenteau-Bareil, Rémi, et al. “Collagen-Based Biomaterials for Tissue Engineering Applications.” Materials, vol. 3, no. 3, 16 Mar. 2010, pp. 1863–1887, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3390/ma3031863

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării