Sindrom coronarian acut

Alte denumiri ale afectiunii:

SCA

Sindroamele coronariene acute sunt consecinta obstructiei acute a unei artere coronare.Cu alte cuvinte, sindroamele coronariene acute reprezinta o serie de afectiuni asociate cu fluxul redus de sange redus catre inima.

Blocarea poate fi brusca si se poate produce intr-o singura clipa sau poate sa vina si sa treaca peste o perioada de timp.

Afectiunea apare din cauza acumularii de depozite grase in si pe peretii arterelor coronare. Aceste artere sunt responsabile de furnizarea de oxigen si nutrienti muschilor inimii.

Muschii inimii au nevoie de un aport constant si constant de sange bogat in oxigen pentru a functiona. Un cheag de sange este cea mai frecventa cauza a unei artere coronare blocate.

Tipuri de sindrom coronarian acut

Sindromele coronariene acute sunt utilizate pentru a descrie trei tipuri de boli coronariene:

 • Angina instabila;
 • Infarct miocardic fara supradenivelare de segment ST (NSTEMI);
 • Infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI).

Daca furnizarea de oxigen catre celule devine prea mica, celulele muschilor inimii pot muri.

Lipsa alimentarii cu sange pentru orice tesut se numeste ischemie. Moartea celulelor duce la deteriorarea tesutului muscular si acesta este un atac de cord sau un infarct miocardic.

In unele cazuri, celulele nu mor, dar deteriorarea datorata unei furnizari neadecvate de oxigen duce la muschii inimii care nu functioneaza corect sau eficient. Problema poate fi temporara sau permanenta. 

Angina instabila este termenul folosit pentru a descrie starea in care sindromul coronarian acut nu duce la moartea celulelor.

Locatia blocajului, durata de timp in care fluxul de sange este blocat si cantitatea de daune care se produce determina tipul de sindrom coronarian acut. Medicii clasifica sindroamele coronariene pe baza:

 • Prezenta anumitor substante in sangele eliberat de inima deteriorata;
 • Simptome;
 • Rezultatele electrocardiografiei (ECG).

Clasificarea corecta este deosebit de importanta atunci cand vine vorba de alegerea unui tratament adecvat.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie cardio vasculara, Chirurgie vasculara, Flebologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Sindrom coronarian acut - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele sindromului coronarian acut

Sindroamele coronariene acute apar de obicei cand la nivelul unei paci aterosclerotice coronariene se formeaza un tromb. Uneori placile aterosclerotice devin instabile sau se inflameaza, ceea ce conduce la rupere sau fisurare si expunerea materialului trombogen, urmata de activarea plachetelor si a cascadei coagularii si in final formarea a unui tromb.

Rareori, aceste sindroame sunt cauzate de embolism arterial (ex. stenoza mitrala, sau aortica, endocardita infectioasa). Consumul de cocaina si alte cauze pot uneori produce spasm coronarian care poate cauza infarct miocardic. In aceste situatii spasmul poate afecta artere coronare normale sau cu leziuni aterosclerotice.

Consecinele initiale depind de dimensiunea, localizarea si durata obstructiei si variaza de la ischemie la infarct. Dozarea unor markeri cu sensibilitate mai mare indica faptul ca un grad oarecare de necroza miocardica se produce chiar si in formele usoare de ischemie. Asadar, spectrul leziunilor produse de evenimentele ischemice este continuu, iar clasificarea in subgrupe, desi utila, este arbitrara. Sechelele unui eveniment acut depind in principal de volumul si tipul tesutului cardiac afectat.

Factori de risc pentru sindromul coronarian acut

 • Varsta - barbati de 45 de ani sau mai mari, femei cu varsta de 55 de ani sau mai mult;
 • Hipertensiune arteriala sau colesterol;
 • Fumatul;
 • Lipsa activitatii fizice;
 • Dieta nesanatoasa, obezitatea sau excesul de greutate;
 • Diabet;
 • Istoricul de familie.

 

Sindrom coronarian acut - Simptome

Simptomele sindromului coronarian acut

Manifetarile sunt aceleasi in toate aceste sindroame (cu exceptia mortii subite).

Semnele si simptomele sindromului coronarian acut incep in general rapid, uneori fara avertizare si pot avertiza o persoana ca ceva nu este in regula. Simptomele comune includ:

 • Durere in piept sau disconfort;
 • Durere sau disconfort la una sau ambele brate, spate, maxilar, gat sau stomac;
 • Respiratie scurta;
 • Ameteli sau senzatie de lesin;
 • Indigestie;
 • Greata sau varsaturi.
 • Transpiratie.

Aceste simptome sunt foarte grave si o persoana ar trebui sa solicite imediat tratament de urgenta. Durerea in piept cauzata de sindroamele coronariene acute poate surveni brusc, fara avertisment, care apare in timpul unui atac de cord.

In alte cazuri, durerea poate fi imprevizibila si se poate agrava chiar si dupa repaus, ceea ce este un simptom al anginei instabile. Durerea sau disconfortul toracic este de obicei cel mai frecvent simptom al sindromului coronarian acut, dar semnele si simptomele variaza in functie de varsta, sex si prezenta altor afectiuni medicale.

Dupa evenimentul acut pot aparea multe complicatii. De obicei au la baza disfunctii electrice (de ex: tulburari de concucere, aritmii), disfunctie miocardica (de ex: insuficienta cardiaca, rupere de sept interventricular, anevrism ventricular, soc cardiogen), sau disfunctie valvulara. Alte complicatii sunt ischemia recurenta, tromboza murala, pericardita si sindromul post-infarct miocardic.

Sindrom coronarian acut - Tratament

Diagnosticarea sindromului coronarian acut

Diagnosticul ar trebui luat in considerare la barbatii >30 de ani si femeile >40 ani (si la varste mai mici in cazul pacientiilor cu diabet) la care sindromul principal este durerea sau disconfortul toracic. Durerea trebuie diferentiata de cea cauzata de pneumonie, embolism pulmonar, pericardita, fracturi costale, spasm esofagian, disectie aortica acuta, sau diverse afectiuni abdominale.

Pentru a face un diagnostic rapid si precis, medicul va efectua teste si va pune intrebari despre simptomele si istoricul medical anterior. Testele tipice includ:

 • Electrocardiograma (ECG): Acest test masoara activitatea electrica din inima prin intermediul electrozilor atasati la piele. Impulsurile anormale sau neregulate pot indica o functie slaba a inimii din cauza lipsei de oxigen. Anumite tipare de semnal electric pot ajuta, de asemenea, sa indice locatia unui blocaj;
 • Analize de sange: Anumele enzime pot fi detectate in sange daca moartea celulelor duce la deteriorarea tesutului cardiac. Un rezultat pozitiv indica un atac de cord;
 • Scanare cardiaca: Aceasta scanare poate arata daca inima primeste suficient sange si poate verifica zonele de deteriorare dupa un atac de cord.

Informatiile din aceste teste, precum si semnele si simptomele reale, sunt utilizate pentru a ajuta la diagnosticul sindromului coronarian acut si pentru a determina daca ar trebui sa fie clasificat ca atac de cord sau angina instabila.

Medicii pot folosi alte teste pentru a determina daca este necesar un tratament suplimentar sau daca exista probleme suplimentare ale inimii.

Unii medici pot comanda unei persoane sa poarte un monitor Holter, care inregistreaza activitatea electrica a inimii timp de 24 de ore. Monitorul ajuta la detectarea daca persoana are ritmuri cardiace anormale sau perioade de alimentare cu sange inadecvate, care poate sa nu aiba simptome.

Tratamentul sindromului coronarian acut

Obiectivele pe termen scurt includ calmarea durerii si imbunatatirea fluxului de sange pentru a ajuta la restabilirea functiei inimii cat mai repede posibil.

Obiectivele pe termen lung includ imbunatatirea functiei generale a inimii, gestionarea factorilor de risc si scaderea riscului de atac de cord. Tratamentul tipic include o combinatie de medicamente medicale si proceduri chirurgicale.

Tratamentul consta in medicamente antiplachetare, anticoagulante, nitrati, β-blocante si – pentru STEMI – reperfuzie de urgenta prin administrarea de medicamente fibrinolitice, interventie percutanata, sau uneori interventie chirurgicala de bypass coronarian.

Sindrom coronarian acut - Preventie

Prevenirea sindromului coronarian acut

La unele persoane, sindromul coronarian acut poate fi prevenit. Bolile de inima pot duce direct la sindromul coronarian acut, dar cei care nu au boli de inima se pot proteja prin practicarea unui stil de viata sanatos:

 • Adoptati o dieta sanatoasa pentru inima: Mancati o dieta care include fructe, legume, cereale integrale si proteine ​​slabe;
 • Renuntati la fumat: Cei care fumeaza pot incerca medicamente si consiliere pentru a-i ajuta sa renunte;
 • Fiti activ: Oamenii ar trebui sa urmareasca un exercitiu moderat de cel putin 2-3 ore pe saptamana;
 • Acordand atentie tensiunii arteriale: Oamenii ar trebui sa-si cunoasca tensiunea arteriala si nivelul de colesterol si sa inteleaga ce inseamna aceste numere, precum si intervalul optim;
 • Mentineti o greutate sanatoasa;
 • Consumati alcool cu ​​moderatie: Consumul mai mult de una sau doua bauturi alcoolice pe zi poate creste tensiunea arteriala.

Oamenii care au avut probleme, cum ar fi un atac de cord in trecut pot fi instruiti sa ia o aspirina pe langa medicamentele lor zilnice. Aspirina ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de trombocite si ajuta la reducerea cu aproximativ 22% a unui al doilea atac de cord.

Cu modificari ale stilului de viata si medicatia potrivita este posibil sa preveniti sindromul coronarian acut sau sa il tratati si sa duceti o viata normala

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical