MEDICINA GENERALA

08 Februarie 2016

Importanta ingrijirii dentare in perioada prescolara

scris de

Dr. Amalia Zdranca

Pentru o dantura sanatoasa periajul este poate, cel mai important element de care trebuie sa tinem cont zi de zi. Chiar inca de varsta frageda copiii trebuie sa se imprieteneasca cu periuta de dinti si trebuie viziteze periodoc cabinetele dentare.

Despre periuta si tehnici de periaj:

La inceput parintii trebuie sa le arate copiilor cum sa tina periuta, cum sa apese si in ce sens se misca acesta – desigur in prima faza se simplifica putin tehnica de periaj.

Periuta de dinti a copiilor de varsta prescolara este de marime redusa, cu o lungime de maxim 2,5 cm. Cand copilul deja a invatat cum se foloseste periuta si stie deja singur sa-si clateasca gura, putem sa-i facem cunostinta si cu pasta de dinti. Desigur va recomand pastele pentru copii, pe ambalajul carora se gasesc chiar niste figuri din desene animate, iar gustul lor are aroma de fructe si sunt colorate. Se recomanda folosirea unui volum redus al pastei de dinti, cat marimea unghiei de pe degetul mic.

Tinand periuta in maini pe fetele ocluzale ale dintilor se executa o miscare de dute-vino, iar pe fetele vestibulare se face o miscare rotationala cu arcadele inchise. Pe fetele orale (dinspre cerul gurii si dinspre limba) se trage periuta dinspre gingie spre dinte, tinand-o in contact cu dintele.

Dupa cateva exersari impreuna cu parintii, copilul trebuie sa incerce singur.

Desigur, spalatul dintilor este o actiune foarte importanta, iar aceasta trebuie intreprinsa pe cat posibil dupa fiecare masa si mai ales seara, cand joaca un rol major in sanatatea dentara. Seara, dupa spalatul dintilor, e important sa nu se mai consume alimente, ci doar apa.

Anomaliile dentare pot aparea inca din timpul copilariei datorita unor vicii sau pe fond ereditar (ex.:ocluzie inverse sau cap la cap).

Cum se pot preveni acestea?

  • consumarea alimentelor care necesita masticatie
  • controlul respiratiei prin gura cu ajutorul medicului pediatru
  • dezobisnuirea din timp de la biberon si de la sugerea degetelor
  • confectionarea unor mentinatoare de spatiu in urma unor extractii

Anomaliile dentare, adica dintii de lapte neregulati pot deranja masticatia, cresc riscul aparitiei cariilor, nu sunt estetici, pot determina unele defecte de vorbire si pot afecta pozitia dintilor permanenti. In cazul depistarii dintilor neregulati este recomandata vizita la un cabinet de ortodontie.

Schimbarea dintilor de lapte cu cei permanenti incepe la varsta de 6 ani, la sfarsitul perioadei prescolare. Schimbarea dintilor incepe cu aparitia molarului de sase ani, care erupe in spatele molarului de minte intregind arcada, fara pierderea vreunui dinte de lapte. Astfel, numarul dintilor creste.

De multe ori, acest dinte este considerat unul de lapte, dar de fapt acesta este deja dinte permanent si este IMPORTANTA ingrijirea lui. Dintele necesita o mai mare atentie, fiind ultimul, se poate strica foarte repede, copilul avand acces in acel loc mai greu cu periuta.

Este recomandata sigilarea santurilor cu scopul conservarii dintelui, aceasta este o manopera fara durere.

Si accidentele care afecteaza dintii de lapte necesita o vizita la cabinetul stomatologic. Scopul este pastrarea dintelui de lapte si protejarea mugurelui dentar permanent.

Numarul dintilor de lapte este 20 bucati: maxilar 4 incisivi, 2 canini si 4 molari fiind identici si la nivel mandibular.

Ingrijirea dintilor de lapte este importanta din mai multe motive:

  • functii de masticatie
  • estetice
  • fonetice
  • dezvoltarea maxilarelor
  • mentinatori de spatiu pentru dintii permanenti
  • durerea aparuta in urma aparitiei cariilor

In cazul dintilor de lapte in 75% din cazuri apar pe molari, iar 25% pe dintii frontali. In cazul incisivilor centrali de lapte, procesul carios incepe vestibular dinspre colet si se extinde spre linia mediana.

Perioada critica apare in jurul varstei de 4 ani, cand:

  • numarul cariilor se inmulteste
  • majoritatea cariilor existente este profunda
  • cariile apar frecvent si interdentar

Recomand prima vizita la medicul stomatolog inaintea varstei de 4 ani. In caz ideal se intampla doar o consultatie, iar in urma acestei vizite si copilul face cunostinta cu medicul si isi formeaza o parere pozitiva despre cabinetul dentar. Ulterior sunt recomandate vizite periodice din 6 in 6 luni pentru depistarea din timp a cariilor in faza incipienta si tratarea lor.

Unele sfaturi referitoare la alimentatie:

  • alimentele trebuie sa fie bogate in proteine, saruri minerale si vitamine: multe fructe, mancaruri fierte si lactate
  • copiii trebuie sa consume cat mai multe mancaruri care necesita masticatie (masticatia stimuleaza dezvoltarea muschilor masticatorii, oaselor maxilare si a dintilor)
  • copiii trebuie sa consume cat mai putine dulciuri, pe cat posibil doar dupa mesele principale, dupa care este recomandata spalarea dintilor
  • bauturile recomandate copiilor:apa, (eventual apa minerala), lapte, sucuri de fructe stoarse (sucurile din comert contin foarte mult zahar).



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.