Publicat la: 
3/10/2017

La ce riscuri ne expunem daca nu consumam micul dejun

Daca sarim peste micul dejun in fiecare dimineata, ne creste semnificativ riscul atacului de cord si a accidentului vascular cerebral, arata un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta americani in colaborare cu un grup de cercetatori spanioli, informeaza telegraph.co.uk.

Datele studiului arata ca adultii care au ratat prima masa a zilei au fost de doua ori mai predispusi sa aiba arterele blocate.

Cunoscuta sub numele de ateroscleroza, aceasta afectiune se manifesta prin blocarea fluxului de sange si oxigen la organele vitale.

Aceasta este cauza principala a declansarii infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral in Marea Britanie, conform sursei citate.

"Cu totii stim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar studiul de fata aduce dovezi clare pentru a sprijini acest lucru," a declara Dr. Prakash Deedwania, autorul principal al studiului.

Cu toate acestea, unul din trei adulti nu obisnuieste sa consume micul dejun in mod regulat.

Expertii sunt de parere ca aceasta este masa cea mai importanta din zi, intrucat mentine echilibrul hormonal al organismului si intretine ritmul circadian.

In plus, datele expertilor arata ca participantii la studiu care au omis sa consume prima masa din zi au avut tendinta sa duca un stil de viata mai putin sanatos, in ansamblu.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat timp de sase ani datele medicale si stilul de viata a mai mult de 4.000 de adulti aflati la varsta mijlocie.

Pe toata durata studiului, numai unul din cinci participanti obisnuia sa consume un mic dejun cu un continut caloric de peste 400 de calorii, in timp ce majoritatea voluntarilor au consumat un mic dejun cu mai putine calorii.

Aproximativ trei procente din numarul total de participanti a fost alcatuit din persoane care nu obisnuiau sa ia masa de dimineata.

Cu ajutorul ecografului, cercetatorii au analizat starea de sanatate a vaselor sangvine in randul participantilor si au descoperit ca cei care nu obisnuiau sa consume micul dejun, precum si cei care consumau un mic dejun mai putin consistent, aveau un risc crescut pentru declansarea aterosclerozei generalizate, prin comparatie cu persoanele care au optat in fiecare dimineata pentru o portie sanatoasa la micul dejun.

De asemenea, cercetatorii au constatat ca persoanele care sareau peste micul dejun aveau o greutate corporala peste cea optima, fumau, aveau o alimentatie precara si obisnuiau sa consume alcool.

"Lipsa micului dejun poate provoca dezechilibre hormonale si modifica ritmul circadian. Prima masa din zi este si cea mai importanta masa a zilei, iar datele studiului confirma acest lucru," incheie autorul principal al studiului.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist
Eurodiet Med
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...

Articole similare

Dr. Rodica Cibea / Foto: MedLive.ro Stim ca meniurile savuroase si pline de calorii ne vor da peste cap ritmul alimentar si ca vom ceda tuturor ispitelor culinare, aduse de sarbatori, ca doar o data-n an e Craciunul! Tocmai din acest motiv, dr. Rodica Cibea, specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, a raspuns intrebarilor cititorilor...
S-a sugerat recent ca folosirea uleiurilor vegetale pentru a praji alimente poate fi daunatoare pentru sanatate, din cauza producerii de substante chimice toxice (aldehide) in timpul procesului de incalzire. Aldehidele sunt structuri organice simple - compusi care contin o dubla legatura carbon-oxigen - si sunt abundente in natura. Sunt formate...
Aportul ridicat de iaurt in alimentatie este asociat unui risc scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare in randul persoanelor hipertensive, arata un nou studiu publicat recent in "The American Journal of Hypertension", informeaza sciencedaily.com. Efectul benefic al lactatelor asupra sistemului cardiovascular Tensiunea arteriala crescuta...
Care este alimentatia recomandata persoanelor cu diabet zaharat? Ce diferente exista intre alimentatia recomandata unei persoane diagnosticata cu diabet tip 1 de cea pentru o persoana cu diabet tip 2? Cum se poate preveni, prin alimentatie, diabetul? Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online cu...
Doua studii efectuate recent pe soarecii de laborator arata ca dieta ketogenica bogata in grasimi si scazuta in carbohidrati ar putea sa ne prelungeasca viata, sa stimuleze memoria si sa imbunatateasca functiile locomotorii. Cu toate acestea, concluziile oamenilor de stiinta nasc in continuare o multime de controverse, scrie healthline.com....