Publicat la: 
13/11/2018

Bronhoscopia este o investigatie minim invaziva in bolile plamânului, o metoda de vizualizare a interiorului arborelui respirator, traheelor şi bronhiilor cu rolul in diagnosticarea afectiunilor respiratorii, urmarirea evolutiei sau a tratamentului acestora, inainte şi dupa interventii de chirurgie toracica sau terapie medicala.

Prin bronhoscopie pot fi diagnosticate  boli pulmonare precum:

  • tumorile maligne
  • tumorile benigne
  • bolile inflamatorii (inclusiv astm dificil) sau autoimune ale plamânului şi cailor respiratorii
  • bolile sistemice cu afectare pulmonara (ex: boli reumatologice)
  • tulburarile de dinamica a cailor respiratorii

Endoscopia bronsica in cadrul serviciului de bronhologie MedLife Craiova se efectueaza de catre doamna doctor Ungureanu Iulia si domnul doctor Olteanu Mihai cu ajutorul sistemului FUJI ELUXEO care prin tehnologia sa de ultima generatie 4 LED MULTILIGHT creeaza un nou standard in evaluarea bronhoscopica,  tehnologia 4 LED MULTILIGHT combina diferite lungimi de unda si intensitati variabile ale luminii folosite, facand astfel posibila o diagnosticare precoce si exacta a leziunilor preinvazive neoplazice prin cele 3 moduri de vizualizare ( lumina alba, BLI  LCI) si ajutand la un diagnostic diferential cat mai corect si precis.

In prezent, singurul echipament din tara, cu aceasta tehnologie pentru investigatia endobronsica, Eluxeo, este util atat in evidentierea leziunilor preinvazive neoplazice cu ghidarea exacta a biopsiilor si stadializarea formatiunilor tumorale maligne cu determinarea indicatiei operatorii din punct de vedere endoscopic cat si pentru a evalua pacientii diagnosticati deja si aflati in terapie specifica oncologica. Endoscopia bronsica este recomandata pentru evaluarea periodica a pacientilor confirmati deja histopatologic si aflati in tratament oncologic pentru aprecierea evolutiei sub tratament a formatiunii tumorale din punct de vedere endoscopic. De asemenea, poate preciza (si/sau biopsia dupa caz) aspectul bontului de anastomoza in cazul pacientilor operati.

Investigatia este utila atat pacientilor cu afectiuni neoplazice dar si celor cu alte afectiuni: tuberculoza, astm bronsic, BPOC, fibroza pulmonara, bronsiectazii, abces pulmonar, pneumonii necrozante,etc. Pacientii simptomatici incadrati in categoriile cu risc crescut de neoplasm bronhopulmonar (fumatorii, minerii, persoanele expuse la pulberi fine, praf, gaze, substante chimice daunatoare, rudele de grd  1 si 2 ale celor diagnosticati deja cu o forma de neoplasm) pot beneficia de explorarea bronhoscopica periodica pt a creste sansele depistarii precoce a modificarilor endobronsice. Endoscopia bronsica in  cadrul MedLife Craiova  se face cu sedare, crescand astfel confortul pacientului care va fi asistat pe tot parcursul investigatiei de medicii pneumologi dar si de medicul ATI, investigatia fiind realizata in conditiile de siguranta prevazute de ghidurile internationale.

Hyperclinica MedLife Craiova – Km 0
Telefon Programari: 0251410041
Adresa: Str.Unirii Nr.1, Craiova

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...