Pneumonia interstitiala

Pneumonia interstitiala este o afectiune ce duce la inflamarea și îngroșarea țesuturilor de susținere dintre sacii alveolari (de aer) din plămâni, ceea ce afectează respirația și, implicit, aportul de oxigen în sânge și țesuturi.

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic specialist
Medic Primar
Cojocaru Stefan Aurelian, Pneumologie
Medic Specialist
Andreevici Alexandru,Medic primar
Medic primar

Pneumonia interstitiala - Cauze / agent infectios / factori de risc

Boala pulmonară interstițială poate avea numeroase cauze. La bază, procesul de rigidizare sau inflamare a interstițiului pulmonar apare din cauza răspunsului anormal al sistemului imunitar. Atunci când organismul este expus anumitor substanțe, virusuri sau bacterii,prin urmare, acești săculeți nu mai asigură transportul eficient al oxigenului la organe și țesuturi.

Pneumonia interstitiala - Simptome

Deoarece cauzele pneumoniei interstițiale sunt numeroase, simptomele pot varia. Însă există câteva manifestări comune, cum ar fi:

 • oboseala excesiva
 • tusea,fiind seaca de obicei
 • scaderea în greutate
 • apare cianoza
 • dispneea (respirație scurtă)

Astfel de simptome apar progresiv și se agravează pe măsură ce afecțiunea nu este tratată corespunzător. De multe ori, manifestările apar doar când plămânii sunt afectați ireversibil. 

Pneumonia interstitiala - Tratament

Pentru diagnosticare medicul va recurge inițial la un examen clinic, care cuprinde examinarea fizică a pacientului, măsurarea funcțiilor vitale .După această evaluare, medicul ar putea recomanda efectuarea unor analize, cum ar fi:

 • hemoleucograma completă
 • spirometria – o metodă neinvazivă și precisă de apeciere a funcției pulmonare
 • oximetria – o metodă de fotodiagnostic utilizată pentru monitorizarea arterială a saturației de oxigen din sânge,
 • tomografia computerizată a toracelui
 • ecocardiograma – analiză care evidențiază afecțiunile inimii ce pot avea un impact negativ și asupra plămânilor,
 • bronhoscopia – în timpul bronhoscopiei, pot fi prelevate mostre de țesut sau pot fi îndepărtate tumori de mici dimensiuni),
 • lavajul bronhoalveolar – o metodă minim invazivă ce permite recoltarea celulelor, particulelor minerale, agenților patogeni și a componentelor solubile din bronhiolele și alveolele pulmonare,
 • biopsia pulmonară – este un procedeu invaziv,deseori este singura modalitate de a stabili un diagnostic precis.

Metodele de tratament depind de tipul de pneumonie interstițială relevat în urma analizelor și de simptomele resimțite de pacient.

Administrarea cu antibiotice începe atunci când se ridică suspiciunea de pneumonie bacteriană (inclusiv de pneumonie obstructivă), chiar înainte de identificarea agentului cauzal. Utilizarea promptă a antibioticelor reduce severitatea pneumoniei şi riscul de apariţie a complicaţiilor.

Terapia cu oxigen poate ajuta la echilibrarea nivelului de oxigen din sânge, ameliorând, în același timp, simptomele pneumoniei interstițiale.

Tatamentul si evolutia pneumopatiei interstiţiale este in functie de boala in cauza, unele se vindecădu-se de la sine (sarcoidoza), altele evoluind catre o insuficienţă respiratorie cronică.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical