Publicat la: 
28/09/2017

Uleiul de krill versus uleiul de peste: beneficii si efecte secundare

Este important sa obtinem din alimentatie acizi grasi omega-3, datorita beneficiilor pentru sanatatea intregului organism: reducerea nivelului de colesterol, stimularea sanatatii inimii si a creierului, reducerea nivelului de inflamatie din organism.


Cum corpul nostru nu poate produce omega-3, este necesar sa includem in dieta produse alimentare bogate in acesti acizi grasi, precum uleiul de peste si uleiul de krill, scrie healthline.com.

Care sunt diferentele nutritive dintre aceste doua tipuri de uleiuri

Ambele tipuri de ulei contin doua tipuri de omega-3, DHA (acidul docosahexaenoic) si EPA (acidul eiscosapentaenoic).

Desi uleiul de peste are o concentratie mai mare de DHA si EPA, prin comparatie cu uleiul de krill, cel din urma are un nivel mai mare de antioxidanti, usor absorbiti de catre organism.

Cu toate acestea, uleiul de peste a fost subiectul cercetarilor de specialitate pe tema beneficiilor acizilor grasi omega-3 pentru organism, in timp ce uleiul de krill a ajuns in atentia cercetatorilor in ultimii ani ca o sursa eficienta de omega-3.

Care sunt beneficiile acestora pentru sanatatea organismului?

Beneficiile uleiului de peste:

- scaderea nivelului trigliceridelor;

- reducerea riscului de atac de cord;

- mentinerea unui ritm cardiac normal;

- reducerea riscului de accident vascular cerebral la persoanele cu probleme cardiace;

- mentinerea tensiunii arteriale optime;

- reducerea nivelului de inflamatie;

- tratarea depresiei;

- usurarea simptomelor artritei.

Cu toate acestea, o parte dintre cercetarile efectuate pe tema beneficiilor administrarii suplimentelor pe baza de ulei de peste nu sunt concludente.

In acest sens, un studiu efectuat in 2013, la care au participat 1.400 de persoane, constata ca omega-3 nu reduce incidenta infarctului miocardic sau decesul prematur in cazul persoanelor ce sufera de boli cardiace sau care au factori de risc pentru aparitia bolilor de inima.

Beneficiile uleiului de krill:

Potrivit oamenilor de stiinta de la Cleveland Clinic din Ohio, studiile de laborator efectuate pe animale arata ca uleiul de krill imbunatateste absorbtia acizilor DHA in organism si eliberarea acestora la nivelul creierului. Acest lucru arata ca este necesara o cantitate mai mica de ulei de krill pentru a beneficia de aceleasi efecte pe care le obtinem din uleiul de peste.

Cu toate acestea, beneficiile uleiului de krill nu au fost studiate, pana in prezent, pe subiecti umani, asa incat, pentru moment, specialistii recomanda suplimentarea dietei alimentare cu omega-3 si comprimate pe baza de ulei de peste.

Care sunt posibilele efecte secundare si riscuri pe care aceste uleiuri le prezinta pentru sanatatea organismului uman?

Atat uleiul de peste, cat si uleiul de krill sunt bine tolerate de catre organismul uman, daca sunt administrate in dozele recomandate. Cu toate acestea, la unele persoane poate aparea simptomul stomacului deranjat, motiv pentru care specialistii recomanda administrarea comprimatelor dupa masa.

Suplimentele alimentare pe baza de ulei de peste si ulei de krill nu sunt recomandate persoanelor care au alergie la peste sau crustacee, in cazul carora aceste tipuri de ulei pot creste riscul sangerarii, scaderii tensiunii arteriale si pot afecta nivelul zaharului din sange.

Discutati cu medicul inainte de a utiliza astfel de suplimente alimentare, in special daca luati tratament pentru subtierea sangelui, aveti tensiunea arteriala scazuta sau luati medicamente ce scad tensiunea arteriala, suferiti de diabet sau hipoglicemie.

Consumul zilnic de peste gras zilnic este, de asemenea, recomandat, in ciuda preocuparilor legate de nivelul ridicat de mercu si alti contaminanti din peste.

Speciile de peste ce contin mercur in cantitati mici sunt:

- Somonul

- Pestele Pollock

- Tonul

- Somnul

Speciile de peste ce contin cantitati mari de mercur sunt:

- Rechinul

- Macroul

- Pestele spada

Suplimentele alimentare de calitate, pe baza de ulei de peste, nu contin mercur, dar cu toate acestea pot provoca reactii adverse minore, ce includ:

- gaze intestinale

- stomac deranjat

- arsuri gastrice

- diaree

In schimb, intrucat krillul se afla in adancul oceanelor, acesta nu are timp sa acumuleze un nivel ridicat de mercur sau alti contaminanti. Suplimentele alimentare pe baza de ulei de krill pot provoaca si ele unele tulburari gastro-intestinale. Cu toate acestea, astfel de comprimate nu provoaca gaze intestinale.

Cand vine vorba despre omega-3, dieta alimentara trebuie suplimentata cu astfel de comprimate, dar daca doza recomandata este depasita, riscul aparitiei reactiilor adverse creste chiar si la persoanele care nu sufera de tensiune arteriala, diabet sau hipoglicemie.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Nu exista nicio dovada care sa arate ca omega-3 ar putea contribui la imbunatatirea abilitatilor de citire sau a functiilor memoriei in randul copiilor care au performante scolare slabe, conform...
Este important sa obtinem din alimentatie acizi grasi omega-3, datorita beneficiilor pentru sanatatea intregului organism: reducerea nivelului de colesterol, stimularea sanatatii inimii si a...