Publicat la: 
2/11/2017

Unde in creier apar primele semne de Alzheimer?

Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au aratat pentru prima data in mod convingător unde în creier apar primele semne de Alzheimer. Descoperirea este importanta pentru cercetarile viitoare, contribuind in acelasi timp la imbunatatirea diagnosticarii.

In Alzheimer, modificarile initiale ale creierului apar prin retinerea proteinei beta-amiloid (beta-amiloid). Procesul incepe cu 10-20 de ani inainte ca primele simptome sa devina vizibile la pacient, conform lunduniversity.lu.se.

In Nature Communications, o echipa de cercetatori condusa de profesorul Oskar Hansson de la Universitatea Lund a prezentat rezultate care arata unde in creier are loc acumularea initiala a beta-amiloidului si anume, in partile interioare ale creierului, in cadrul uneia dintre cele mai importante retele functionale ale creierului - cunoscuta ca retea implicita.

"Nu am stiut anterior unde in creier ar putea fi detectate primele etape ale bolii. Stim acum ce parti ale creierului trebuie studiate pentru a explica eventualul motiv pentru care apare boala ", spune Sebastian Palmqvist, profesor asociat la Universitatea Lund si medic de la Spitalul Universitar Skåne.

Reteaua implicita este una dintre mai multe retele, fiecare avand o functie diferita in creier. Ea este cea mai activa atunci cand suntem intr-o stare visatoare trecatoare, fara a interactiona cu lumea exterioara, de exemplu, cand visam cu ochii deschisi. Printre altele, proceseaza si leaga informatiile de la sistemele inferioare.

Studiul se bazeaza pe date medicale de la 400 de persoane din Statele Unite care au un risc crescut de a dezvolta Alzheimer si de la 400 de participanti la proiectul de cercetare suedez, BioFINDER. Starea creierului tuturor participantilor a fost monitorizata timp de doi ani si comparata cu un grup de control fara nici un simptom de Alzheimer.

Dificultatea de a determina care persoane sunt expuse riscului de a dezvolta dementa mai tarziu in viata, pentru a le monitoriza ulterior in studiile de cercetare a fost un obstacol in cercetarile anterioare. Echipa de cercetare de la Universitatea Lund a dezvoltat, prin urmare, o metoda unica de a identifica, intr-un stadiu incipient, care indivizi incep sa acumuleze β-amiloid si prezinta riscuri.

Metoda combina rezultatele de la teste ale lichidul cefalorahidian cu imagistica creierului PET. Aceste date furnizeaza informatii valoroase despre tendinta creierului de a acumula β-amiloid.

Noile rezultate au, de asemenea, un beneficiu clinic: "Acum, cand stim unde incepe boala Alzheimer, putem imbunatati diagnosticul concentrandu-ne mai clar asupra acestor parti ale creierului, de exemplu in examinarile imagistice medicale", spune Oskar Hansson.

Desi primele simptome ale bolii Alzheimer sunt vizibile mult mai tarziu, studiul actual arata ca activitatea de comunicare a creierului se schimba datorita retentiei timpurii a beta-amiloidului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Stroescu Vlad,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Bugheanu Mihaela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul, un tip de flavonoid (o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante, n...
Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...
Cand amintirile dispar in ceata / Foto: Vimeo.com Bilingvismul, practicat zilnic, ar putea intarzia cu cativa ani aparitia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele in varsta, indica un studiu publicat marti de un grup de cercetatori canadieni. Decalarea poate ajunge la cinci ani fata de persoanele monolingve. Este o performanta ce nu a...
Reducerea treptata a unei enzime numite BACE1 inverseaza formarea de placi de amiloid in creierul soarecilor de laborator cu Alzheimer, imbunatatind astfel functiile cognitive ale acestora. Studiul, publicat recent in revista de specialitate "The Journal of Experimental Medicine," le ofera speranta oamenilor de stiinta ca medicamentele concepute...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress Punerea diagnosticului de dementa reprezinta un moment dificil pentru persoana si pentru familia ei. Reactiile emotionale pot fi diferite. Tristetea, teama, iritarea sunt resimtite adeseori. Uneori poate fi ca un soc. Alteori este linistea dupa furtuna de...