Publicat la: 
28/06/2017

Cremă sau un gel? Sunt tot felul de medicamente. Unele au scopul de a răci zona, altele produc o senzatie de căldură, unele conțin medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau capsaicina, un extract de ardei iute. Unele sunt pentru durere acută, altele pentru dureri cronice. Cum alegi? E ceva care functioneaza mai bine?

Ajutorul vine sub forma unei noi revizuiri Cochrane care reunește toate dovezile actuale si contine rezultatele obtinute din 13 recenzii, 206 de studii individuale și în jur de 30700 de participanți, si a evaluat beneficiile și efectele unor analgezice topice (aplicate pe piele) pentru o serie de afectiuni, scrie theconversation.

Au vrut sa decopere dacă persoanele cu durere moderată sau severă au scapat de durere sau s-a redus durerea cu tratament. Și comparația a fost între aplicarea unui medicament de testare și aplicarea unui medicament placebo pe piele, care a fost identic, cu excepția faptului că nu a avut nici un ingredient activ.

Sunt vesti bune și vesti rele

În primul rând, vestea bună. În afectiuni dureroase acute, cum ar fi intinderi musculare și entorse, două produse topice antiinflamatoare nesteroidiene, un gel cu diclofenac (Emulgel) și un gel cu ketoprofen au produs o ușoară ameliorare a durerii la aproximativ 70 - 80% din oameni, ceea ce a fost cu 40 până la 60% mai mult decât în cazul placebo.

Avem un rezultat bun, deoarece durerea a fost redusă de la moderată sau severă la ușoară după aproximativ o săptămână. Gelul este important, deoarece aceleași medicamente în creme sau plasturi nu au fost atât de eficiente. Este vorba despre produse pentru durere acută disponibile cu sau fără prescripție medicală.

In ceea ce priveste durerea cronica, vestile sunt mai puțin bune. În cazul afecțiunilor musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita, ketoprofenul și gelul diclofenac au produs o ameliorare a durerii - după aproximativ două săptămâni - cu doar 15-20% mai mult decât un gel placebo.

Există, de asemenea, un produs din ardei iute (capsaicină la o concentrație ridicată de 8%), care este util la aproximativ 10% din persoanele cu dureri de nerv. Dar este un tratament folosit de specialiști, adesea în spital.

Pentru multe alte produse topice pentru ameliorarea durerii (remedii pe bază de plante, salicilate, mentol) nu avem dovezi sau dovezile sunt atât de puține că nu putem avea încredere în ele. Poate funcționa, dar dacă îl cumpărați, nu aveți idee dacă cumpărați ceva cu adevărat bun sau pur și simplu pierdeți banii.

Analgezicele acestea sunt totusi facute sa actioneze la nivel local. Deși pot exista reacții locale (cum ar fi mâncărime sau roșeață), vestea bună este că efectele asupra altor părți ale corpului (cum sunt greața sau dispepsia) și reacțiile adverse grave (cum ar fi sângerarea) sunt rare.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Femeile care sunt supuse factorilor declansatori de stres pe perioada sarcinii sunt mai predispuse sa dea nastere unui copil cu autism, conform datelor unui studiu efectuat recent de cercetatorii...
Pentru multi oameni cu diabet zaharat metoda incomoda si dureroasa de testare a nivelului zaharului din sange este un mod de viata. Un produs invovator de la Universitatea din Akron poate elimina...