Somon - beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
25 Octombrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Platou cu bucati de somon si alte ingrediente si condimente pe o masa

Somonul este un aliment ideal pentru un stil de viață sănătos deoarece este o sursă excelentă de substanțe nutritive. În plus, consumul regulat de somon susține sistemul imunitar al organismului și poate preveni apariția multor afecțiuni.

Despre somon

Somonul se împarte în două categorii, în funcție de oceanul din care provine, existând astfel somon de Pacific și somon de Atlantic. În același timp, somonul poate fi sălbatic sau de cultură și pentru ambele variante există atât beneficii, cât și unele riscuri referitoare la posibilitatea de a conține mercur sau substanțe poluante. De aceea, varianta ideală este ca acest pește să nu se consume în exces, ci suficient pentru a aduce benficiile pentru care este atât de lăudat.

Mai exact, o dietă sănătoasă ar trebui să conțină două porții de somon pe săptămână și să nu depășească patru porții pe săptămână. În cazul copiilor, se recomandă maxim o porție pe săptămână. Sursa de proveniență ar trebui să fie una sigură, iar somonul proaspăt ar trebui consumat chiar în ziua în care a fost achiziționat. Pentru persoanele care se tem de factorii poluanți, o idee bună ar fi să nu consume pielea și carnea în nuanțe mai închise.

Bucati de somon si felii de lamaie

Ce beneficii are somonul

Consumul de somon are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Printre acestea se numără:

  • Somonul susține sănătatea sistemului nervos;
  • Somonul contribuie la scăderea inflamațiilor;
  • Somonul susține reglarea tensiunii arteriale;
  • Somonul menține buna funcționare a creierului;
  • Somonul echilibrează nivelul hormonilor;
  • Somonul susține lupta împotriva cancerului și previne apariția unor tumori;
  • Somonul scade nivelul de colesterol;
  • Somonul previne apariția diabetului;
  • Somonul susține sănătatea inimii;
  • Somonul previne retenția de apă;
  • Somonul susține sănătatea oaselor;
  • Somonul reduce riscul de producere a fracturilor la șold;
  • Somonul contribuie la menținerea masei musculare;
  • Somonul grăbește vindecarea în caz de răniri;
  • Somonul reduce riscul de accident vascular;
  • Somonul scade riscul de a avea boli de inimă;
  • Somonul protejează împotriva inflamațiilor;
  • Somonul este eficient în diete de slăbire;
  • Somonul poate reduce grăsimea abdominală;
  • Somonul crește senzația de sațietate;
  • Somonul dă o senzație de bine, reducând anxietatea și simptomele de depresie;
  • Somonul îmbunătățește memoria și procesele cognitive;
  • Somonul scade riscul de demență, ADHD sau Alzheimer;
  • Somonul contribuie la sănătatatea ochilor;
  • Somonul reduce riscul de apariție a glaucomului;
  • Somonul scade riscul de migrene;
  • Somonul poate preveni apariția unor boli ca psoriazis, ulcer gastric, boala Crohn sau scleroză multiplă;
  • Somonul contribuie la regenerarea celulară, cu beneficii asupra aspectului pielii și părului.

Ce proprietăți are somonul

Somonul este foarte bogat în vitamine, printre care complexul de B-uri (mai ales acid folic, vitamina B3, cunoscută sub denumirea de niacină, precum și vitaminele B6 și B12) și vitaminele A și D. Somonul conține și minerale precum fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și seleniu. De asemenea, conține carotenoide, folați, proteine și antioxidanți. Cel mai important aport în alimentație prin consumul de somon este conținutul de acizi grași omega-3, o formă de grăsimi esențiale pe care organismul uman nu le crează singur.

Somonul este cea mai bună sursă de acizi grași Omega 3, extrem de importanți pentru o dietă sănătoasă.

Câte calorii are somonul

O porție de 100 de grame de somon poate avea între 155 și 232 calorii. Un file de somon are în medie 300 de grame, însumând aproximativ 367 de calorii. Este important de știut că somonul de acvacultură are, în general, mai multe calorii decât somonul sălbatic.

Ce valori nutriționale are somonul

Carnea de somon este apreciată atât pentru gust, cât și pentru valorile nutriționale. O porție gătită poate avea în medie 230-300 de calorii, dintre care 25 de grame de proteine, 14 grame grăsimi, 7,3 mg de Vitamina D, 20 mg de seleniu. Grăsimile saturate pe care le conține somonul la o porție însumează aproximativ 0,8 g, în timp ce grăsimile nesaturate însumează în medie 3,9 g. O porție poate conține și 37,4 g de sodiu. Somonul nu conține fibre și carbohidrați.

Recomandări de consum pentru somon

Somonul se poate consuma crud (tartar sau sushi), afumat sau gătit, alături de salate și legume, în supe sau paste, tarte, foietaje sau diverse alte feluri de mâncare. Cel mai des, somonul se consumă în sushi sau sashimi, la grătar sau cuptor, cu garnitură de sparanghel, broccoli și alte legume coapte sau mixuri de salate, precum și afumat, pe toast sau în clătite cu avocado sau cremă de brânză și verdețuri. Somonul la cuptor poate fi pregătit cu cruste de ierburi sau cruste crocante, de fulgi de migdale sau mix de semințe.

Există și somon la conservă, care se poate consuma asemănător cu modul în care se consumă conservele de ton, în salate sau paste. De asemenea, se găsește sub formă de pate sau carne tocată de somon, folosită în special pentru burgeri, chiftele sau lasagna. Foarte apreciate sunt și icrele de somon.

Atunci când se consumă crud, se recomandă ca somonul să fie mai întâi înghețat, pentru a elimina posibilitatea contaminării cu paraziți. Somonul proaspăt are carnea elastică și revine la forma inițială atunci când este apăsat.

Se recomandă pentru siguranță prepararea somonului la aburi, poșat, pe grătar sau la cuptor. În cazul somonului gătit, temperatura recomandată pentru centrul cărnii este de 145 de grade, iar somonul este gătit atunci când carnea se desprinde ușor cu furculița. Nu se recomandă prăjirea somonului, dar, în cazul în care nu există altă opțiune, la o porție de somon se recomandă o lingură de ulei de măsline.

Unul dintre beneficiile somonului este faptul că, deși este un pește gras, nu are gust sau miros pregnant de pește, ci are o aromă specifică. Prin urmare, nu este nevoie neapărat să fie însoțit de lămâie sau pătrunjel pentru a fi atenuat gustul, cât pentru a conferi savoare preparatelor cu somon.

Contraindicații somon

Somonul este sănătos din multe puncte de vedere, dar există și persoane care au alergie la pește. Acest tip de alergie poate apărea la orice vârstă și poate pune viața în pericol. În formele grave, există risc de șoc anafilactic. În formele mai puțin grave, se poate manifesta printr-o criză de astm, probleme gastrointestinale (stare de greață, vomă și diaree), dureri de cap, iritații ale pielii sau strănut.

Medicul alergolog poate determina dacă există alergie la pește cu ajutorul analizelor specifice.

Persoanele care iau medicamente cu efect anticoagulant ar trebui să consume cu prudență somon, deoarece dozele mari de omega 3 pot interfera cu efectul acestora.

Se poate recomanda consumul cu prudență în cazul femeilor care încearcă să rămână însărcinate, al celor care sunt deja însărcinate și al celor care alăptează.

Somonul care nu provine din surse sigure poate fi contaminat cu mercur sau diferite toxine. Acestea pot fi periculoase atunci când ajung în organism în cantități mari.

Atunci când apar simptome care pot fi asociate cu o alergie la pește în urma consumului de somon, se recomandă un consult medical. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice sau iau tratamente medicamentoase ar trebui să discute cu medicul pentru a afla dacă li se recomandă să consume somon și în ce cantități.

Bibliografie

  1. https://www.healthline.com/nutrition/salmon-nutrition-and-health-benefits
  2. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-salmon
  3. https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-salmon
  4. https://www.health.com/food/salmon-benefits
  5. https://www.eatingwell.com/article/8040993/is-salmon-good-for-you/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării