Zmeura: beneficii, recomandări, contraindicații

Zmeura face parte dintre fructele de pădure apreciate atât pentru aromă, cât și pentru proprietățile nutritive deosebite. Considerată un superaliment, zmeura contribuie la menținerea unui corp sănătos, având și efecte benefice asupra aspectului pielii și părului.
Ce este zmeura?
Zmeura este un fruct care se găsește sub formă proaspătă în special în lunile de vară și toamnă, dar se poate consuma sub formă congelată sau în diverse alte variante în tot timpul anului.
Zmeura reprezintă una dintre cele mai potrivite opțiuni de gustări sau topping-uri atunci când se dorește adoptarea unui stil de viață sănătos. Contribuie la menținerea siluetei, având un număr scăzut de calorii, asigurând în același timp organismului o mulțime de nutrienți necesari.
Tipuri de zmeură
Există mai multe tipuri de zmeură, iar diferențele dintre acestea nu sunt date doar de culoare, ci și de arome.
Zmeură roșie sau roz
Zmeura roșie sau roz este cel mai des întâlnită, având un gust dulce-acrișor și o aromă ușor înțepătoare, ușor de recunoscut.
Zmeura neagră sau mov
Zmeura neagră este ușor acrișoară la gust, având mai puțin zahăr și seamănă la aromă și aspect cu murele, în timp ce zmeura mov este un mix între zmeura neagră și cea roșie. Zmeura neagră este mai bogată în antioxidanți și fibre.
Zmeura galbenă sau aurie
Zmeura galben pal, cunoscută și sub denumirea de zmeură albă sau zmeură aurie, are o aromă dulceagă, asemănată cu aroma de miere, dar și de piersică sau banană. Fructele sunt, de obicei, mai mari ca dimensiune față de zmeura roșie. Există uneori la același arbust și variante de zmeură galben rozaliu, o combinație între zmeura galbenă și cea roșie.
Ce beneficii are zmeura
Printre beneficiile pe care consumul de zmeură le conferă asupra organismului se numără următoarele:
- susține sistemul imunitar, fiind bogată în antioxidanți;
- contribuie la funcționarea optimă a circulației sangvine;
- protejează funcționarea inimii;
- previne apariția anemiei;
- reduce inflamațiile care apar în organism;
- ajută la protecția ochilor și susține vederea;
- susține pierderea kilogramelor în plus;
- reduce apetitul și crește sațietatea;
- contribuie la reglarea tensiunii arteriale;
- previne apariția diabetului și a unor tipuri de cancer;
- susține sănătatea intestinelor, favorizând tranzitul intestinal;
- are efect diuretic și previne apariția constipației;
- contribuie la aspectul sănătos al pielii, unghiilor și părului;
- reduce durerile menstruale;
- are efect anti-îmbătrânire.
Ce proprietăți are zmeura
Zmeura conține vitamine și minerale esențiale pentru un organism sănătos, cum ar fi vitaminele A, B6, C și K, precum și minerale, ca fier, zinc, mangan, magneziu, fosfor, calciu și cupru. În plus, zmeura conține acizi grași Omega 3, precum și fibre și antioxidanți importanți, cum ar fi luteină și betacaroteni.
Fiind bogată în antioxidanți, zmeura poate contribui la reducerea inflamațiilor din organism, prevenind astfel apariția unor tipuri de cancer, precum și diabetul de tip II.
Fibrele din zmeură ajută buna funcționare a sistemului digestiv, favorizând tranzitul intestinal. În același timp, zmeura are un conținut mic de calorii, fiind astfel de folos în dietele care au ca scop reducerea greutății corporale. Consumul de zmeură crește senzația de sațietate și reduce apetitul. Conține, printre altele, mangan, care ajută metabolismul și stimulează arderea grăsimilor din organism. Cetonele de zmeură pot fi consumate ca suplimente alimentare, contribuind la slăbire.
Efectul ușor diuretic este de folos pentru eliminarea toxinelor din organism, ajutând astfel și funcționarea optimă a rinichilor.
Utilizarea zmeurei
Zmeura este unul dintre cele mai apreciate fructe de pădure, având o aromă specifică, ușor de recunoscut. Este ideală atât pentru deserturi clasice, cum ar fi cheescake, brioșe sau tarte, cât și ca ingredient pentru gustări sănătoase sau mic dejun. Poate fi folosită în smoothie-uri, sorbet, ca topping pentru iaurt cu tărâțe sau fulgi de ovăz, în budinci de chia sau în infuzii ori limonadă.
În bucătăria fusion se întâlnește adesea zmeură în salate cu brânzeturi sau pui. De asemenea, nutriționiștii recomandă zmeura în combinație cu iaurt, tahini, unt de arahide sau fistic și ciocolată neagră topită, ca desert sau gustare sănătoasă, mai ales în variante congelate.
Poate fi consumată atât proaspătă, cât și congelată, liofilizată sau sub formă de pulbere. Pentru suplimente alimentare se folosește extract de zmeură, dar și fructe întregi sau frunze ale plantei.
Zmeura proaspătă sau congelată poate fi folosită pentru sucuri și siropuri, dulcețuri și jeleuri, fără să fie neapărat nevoie de adaos de îndulcitori.
Extractul de zmeura se folosește cu succes și în industria înfrumusețării, în special în produse pentru îngrijirea pielii. Vitamina C pe care o conține zmeura contribuie la stimularea producției naturale de colagen, care este foarte important pentru tonusul și elasticitatea pielii, dar și pentru sănătatea și buna funcționare a articulațiilor. Atunci când este utilizată zmeură în produsele de îngrijire a părului, faptul că are un conținut bogat de vitamina C și alți antioxidanți contribuie la curățarea scalpului, îndepărtând mătreața. În același timp, aceste produse pot stimula creșterea naturală a părului.
Un alt domeniu în care se folosește adesea zmeura, deoarece aroma ei dulce și ușor înțepătoare este foarte apreciată și se poate combina cu succes cu multe alte arome, este aromoterapia. Zmeura este folosită atât pentru parfumuri, cât și pentru produse de îngrijire corporală, ca săpunuri sau loțiuni.

Valori nutriționale pentru 100 g de zmeură
- Carbohidrați - 12 grame
- Grăsimi - 0,65 grame
- Fibre - 6,5 - 8 grame
- Proteine - 1.2 grame
- Zaharuri - 4,42grame
- Vitamina C - 26 miligrame
- Calorii - 52 kcalorii
Când este recomandată zmeura
Utilizarea zmeurei este recomandată persoanelor care doresc să adopte un stil de viață sănătos, preocupate de întârzierea efectelor îmbătrânirii, de controlul greutății sau de starea de bine generală.
În același timp, toate tipurile de zmeură au beneficii și proprietăți care, pe lângă aroma și gustul specifice, le fac dezirabile în consumul de zi cu zi.
Când este contraindicată zmeura
Consumul de zmeură sau al produselor cu extract de zmeură este contraindicat persoanelor cu alergii la fructe de pădure sau la salicilați. Persoanele care au deja diabet trebuie să consume cu precauție zmeură, la fel ca orice alt fruct care conține pectină.
Atunci când nu este procurată din surse controlate, există riscul ca fructele să fie stropite cu substanțe dăunătoare pe termen lung sau cu potențial alergic. Există și riscul existenței pe fructe a unor bacterii care pot provoca indigestie alimentară. Se recomandă consumul zmeurei proaspete după ce fost spălată cu apă rece.
Suplimentele alimentare sau produsele găsite în general la plafar necesită recomandarea medicului atunci când sunt folosite ca tratamente alternative pentru diverse afecțiuni. Unele dintre ele, inclusiv cele care conțin extract de zmeură, pot avea efecte adverse sau pot interacționa în mod nedorit cu alte tratamente.
Bibliografie
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-raspberries
- https://www.health.com/food/raspberries-nutrition
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-raspberries
- https://www.verywellhealth.com/raspberries-7495563
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/283018
- https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-raspberries/
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Cireșe - Beneficii, recomandări, contraindicații
Cireșele sunt fructe cu numeroase proprietăți nutritive, bogate în vitamine și minerale care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. Ele au efect antistres, ajută organismul să se refacă mai ușor după perioade de activitate intensă și reglează somnul.Cireșele se consumă...

Fistic: Beneficii, recomandări, contraindicații
Fisticul are un gust excelent în deserturi, fiind în același timp o gustare bogată în nutrienți care susțin un stil de viață sănătos. Consumul regulat de fistic crud contribuie la menținerea siluetei și poate ajuta organismul să țină sub control afecțiuni care țin de digestie, indi...

Prune uscate - Beneficii, recomandări, contraindicații
Prunele uscate sunt recunoscute pentru eficiența lor în dietele de slăbire și combaterea unor probleme legate de digestie. Ușor de introdus în meniurile de zi cu zi, ele pot avea chiar mai multe beneficii decât prunele proaspete.Pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată și sănătoasă,...