Publicat la: 
6/09/2016

5 probleme de sanatate asociate somnului in exces

Se stie ca somnul are o deosebita importanta pentru starea generala de sanatate a organismului nostru, insa care sunt riscurile la care ne supunem daca avem un program prelungit de somn? Ar putea prea multa odihna sa dauneze sanatatii in aceeasi masura in care lipsa de somn o face? Iata care sunt parerile specialistilor americani in ceea ce priveste problemele de sanatate asociate obisnuitei de a dormi mai mult de opt ore pe noapte - atat cat este necesar pentru buna functionare a organismului.

1. Bolile cardiovasculare

Bolile de inima sunt prima cauza de deces in Statele Unite ale Americii, iar odihna de peste opt ore pe noapte creste sansele declansarii bolilor cardiace cu pana la 34%, sunt de parere medicii americani. Femeile sunt cu mult mai predispuse odihnei prelungite decat barbatii, ceea ce inseamna ca acestea au un risc si mai crescut fata de barbati, atunci cand vine vorba despre sanatatea inimii.

2. Obezitatea

Cu cat ne odihnim mai mult, cu atat avem intampinam mai multe dificultati in incercarea noastra de a pierde din greutate sau de a ne mentine la o greutate ideala, spun specialistii. Desi nu este cazul unei relatii de tipul cauza-efect, mai multe studii arata ca persoanele care nu dorm suficient sunt, in genere, mai plinute, dar in aceeasi masura arata si faptul ca exista o asociere intre excesul de somn si obezitate. "Ceea ce stim este ca obezii sunt predispusi sa doarma mai mult, dar si faptul ca persoanele care obisnuiesc sa doarma mai mult sunt mai predispuse sa ia in greutate," declara Susan Redline, specialista in medicina somnului in cadrul Universitatii Harvard. Cea mai plauzibila explicatie a acestor asocieri este faptul ca prea mult somn se traduce in prea putin timp de activitate si miscare fizica. Cu alte cuvinte, cu cat dormim mai mult, cu atat ne miscam mai putin si ardem mai putine calorii.

3. Diabetul

Asa cum prea putin somn reprezinta un risc pentru declansarea diabetului, la fel se intampla si in cazul in care o persoana obisnuieste sa doarma prea mult, deoarece somnul in exces ridica nivelul zaharului din sange, ceea ce duce la un risc crescut pentru a dezvolta diabet zaharat de tip II. De asemenea, fiind mai sedentar si, prin urmare, avand kilograme in plus fata de greutatea normala, factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului cresc, este de parere Susan Redline.

4. Lipsa de concentrare

Prea mult somn poate afecta capacitatea de concentrare si atentia, asa incat specialistii sunt de parere ca persoanele care obisnuiesc sa doarma mai mult au creierul cu cel putin doi ani mai batran decat specific varstei. Mai mult decat atat, somnul prelungit este, de regula, un somn neodihnitor, intrucat este asociat episoadelor frecvente de trezire pe timp de noapte, ceea ce arata ca somnul nu este suficient de profund pentru a asigura nivelul de odihna necesar organismului si, ca urmare, capacitatea de concentrare pe durata zilei scade.

5. Sanatatea mintala

Depresia si somnul merg mana in mana si, in acest caz, este greu de spus care este cauza, si care este efectul. De multe ori persoanele depresive obisnuiesc sa doarma mai mult, insa si somnul in exces poate fi sursa declansarii episoadelor depresive. Este important de mentionat faptul ca schimbarile de dispozitie pot fi temporare, precum si faptul ca nu toate persoanele care obisnuiesc sa doarma mult au stari depresive, insa exista suficient de multe cazuri care ne indica acesta posibilitate, precum si studii care arata ca un program de somn bine organizat, de maxim opt ore pe noapte, contribuie la ridicarea moralului si lupta cu eficienta impotriva episoadelor depresive.

Sursa: Prevention

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie