MEDICINA GENERALA

07 Aprilie 2020

AFECTIUNILE ONCOLOGICE IN CONTEXTUL PANDEMIEI CORONAVIRUS COVID-19

scris de

Ciochinaru Mihai

Autor: Dr. Mihai CiochinaruMedic specialist oncologie medicala

Vezi mai jos informatii si sfaturi pentru pacientii cu cancer, pacienti supravietuitori de cancer si familiile acestora.

Suntem alaturi de pcientii nostrii si toate centrele de tratament oncologic functioneaza in regim de maxima siguranta. Dupa ample actiuni de testari echipele medicale MedLife sunt la datorie, iar in unitatile dedicate tratamentelor oncologice se respecta masurile de preventie si protective conform reglementarilor in vigoare.

In sprijinul categoriilor vulnerabile, in aceste zile grele in care pandemia de coronavirus ridica gradul de risc, venim cu recomandari suplimentare elaborate de medicii specialisti.

Tratamentul activ pentru cancer poate reduce eficienta sistemului imun in timpul terapiei si pentru o scurta perioada dupa terminarea acestuia.

Persoanele care au un sistem imunitar slabit au un risc mai mare de a face  infectii respiratorii sezoniere de cai respiratorii superioare , infectii cu virusuri gripale  precum si infectii cu coronavirusuri precum este infectia cu noul coronavirus denumit Covid-19.

Exista cateva masuri  ce pot fi luate pentru a micsora riscul de a avea o infectie, atat cu Covid-19 sau cu alti agenti virali cum sunt virusurile gripale sau virusurile care produc  racelile comune sezoniere(guturaiul) si care se pot manifesta mult mai sever la cei care sunt in curs de tratament pentru cancer.

Recomandari masuri diminuare riscuri:

Spalarea riguroasa si repetata a mainilor, utilizarea dezinfectantelor pe baza de alcool dupa intrarea in contact direct cu alte persoane, inainte de ingestia de alimente sau inainte de a va atinge fata, gura sau nasul, precum si dupa folosirea toaletei sau dupa ajungerea la domiciliu.

Persoanele aflate in jurul unui pacient cu cancer trebuie sa practice o igiena respiratorie corespunzatoare prin acoperirea gurii sau nasului cu un servetel de unica folosinta in caz de tuse sau stranut, si sa arunce servetelul intr-un cos cu capac iar apoi sa-si spele mainile cu un dezinfectant de maini pe baza de alcool sau cu apa si sapun.

Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura daca aveti mainile nespalate intrucat acestea pot sa transfere virusul de pe suprafete.

Spalati si dezinfectati  frecvent suprafetele si obiectele cu care veniti in contact imediat

Mentineti o distanta de siguranta de cel putin 1 metru fata de alte persoane in cazul in care iesiti in afara locuintei, in special fata de cei care tusesc, stranuta sau au febra.

Evitati pe cat se poate transportul public, participarea la evenimente publice sau adunari care va pot aduce in contact cu mai multe persoane.

Informati in mod politicos persoanele care doresc sa vina in vizita la dumneavostra acasa asupra faptului ca persoanele afectate de cancer sunt in mod particular mai susceptibile la infectii si ca ii rugati sa-si amane vizita daca prezinta simptome de tuse, febra, tuse , stranut, dureri de cap, etc

Limitati contactul direct cu persoane care au calatorit  catre Romania in ultimele 14 zile venind din zone unde virusul Covid -19 are o raspandire larga ( China, Iran, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franta, UK) si evitati calatoria catre zone unde se inregistreaza un numar mare de personae infectate.

Aceste masuri sunt  utile pentru orice persoana cu afectiune oncologica dar sunt in mod particular importante pentru pacientii in varsta care au si alte afectiuni majore si sau au fost recent tratati pentru  cancer.

Ce trebuie sa faceti daca incepeti sa aveti semne ale unei infectii si sunteti in cursul unui tratament activ pentru un cancer ( chimioterapie/imunoterapie / radioterapie)

Simptomele infectiei cu Covid-19 sunt similare cu cele ale infectiilor respiratorii comune sezoniere sau cele ale gripei.

Daca NU ati venit in contact cu o persoana care a fost in zonele afectate de coronavirus sau cu cineva care a fost confirmat cu  Covid 19 sau cu cineva cu infectie probabila cu Covid 19, atunci nu sunteti considerat a avea riscul de a fi infectat cu acest virus.

Daca sunteti  in tratament activ pentru cancer si dezvoltati semne de infectie, de exemplu febra mare, tuse sau dificultate la respiratie va trebui sa luati legatura telefonic cu oncologul care va trateaza si sa discutati cu acesta, inainte de a decide sa va prezentati direct in sectia de oncologie intrucat infectiile la un pacient cu cancer pot avea si alte cauze decat infectia potentiala cu Covid 19.

Orice pacient cu boala oncologica activa aflat in tratament si care a fost in contact apropiat cu o persoana confirmata cu infectie cu Covid19 in ultimele 14 zile sau a calatorit in zonele afectate din orice tara si /sau prezinta simptome ( tuse, febra, dificultati ale respiratiei) va trebui:

Sa se autoizoleze la domiciliu, separat de restul familiei intr-o camera bine aerisita, avand la dispozitie un telefon

Sa telefoneze medicului  de familie sau medicului oncolog sau daca acestia nu sunt disponibili , sa telefoneze la 112.

In situatie de urgenta medicala (daca aveti simptome severe de dificultate la respiratie) telefonati direct la 112.

NU se recomanda prezentarea directa in sectia de oncologie sau in departamentele de urgenta datorita riscului  crescut de a veni in contact cu alte infectii in aceste zone sau de a putea transmite infectia altor persoane.

Echipele medicale MedLife va stau la dispozitie pentru consultatii online prin platform de Telemdicina, sau cu programare direct prin Call Center 0219646.Puteti solicita consultatii medicale direct de acasa evitind astfel deplasarile si aglomerarile.

Stim ca exista cazuri in care interventiile chirurgicale nu pot fi amanate. Evolutia unor afectiuni cunoscute sau a unor afectiuni nou aparute, pot impune fara amanare, diagnostic si tratament rapid. Astfel urgenta medicala trece pe primul loc!

Este bine de stiut ca in spitalele MedLife echipele medicale chirurgicale efectueaza interventii urgente in conditii de maxima siguranta epidemiologica.*

Interventiile chirurgicala de urgenta pot presupune si: evaluarea situatiei medicale, triaj epidemiologic, teste si analize pre interventie, investigatii imagistica, spitalizare post operatorie. Toate acestea se desfasoara in siguranta, respectand normele impuse atat in circuitele operationale din spitale cat si  asigurand echipamentele necesare de protectie.

Comunicati de acasa, online cu echipele noastre, iar specialistii nostrii va vor transmite personalizat pasii de urmat.

* Pentru preventia si protectia pacientilor, dar si a echipelor medicale am desfsurat ample actiuni de testare Covid, toate detaliile si masurile de preventie din cadrul tuturor unitatilor MedLife pot fi accesate mai jos:

Masuri de protectie a pacientilor si a personalului medical

Masuri de protectie la birou si cum lucrezi in siguranta de acasa

Mai multe informatii despre Coronavirusul Covid-19

 

 
 Adresa: Calea Floreasca 111-113, Bucuresti
 Programare telefonica: 0219646; 0214050000
 

 Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici ONCOLOGIE

CG
Ciausu Gabriela
Medic Primar
Ciausu Gabriela
Medic Primar

CD
Ciurescu Daniel
Medic Primar
Ciurescu Daniel
Medic Primar

Doctor Iacob Ioan Catalin
Iacob Ioan Catalin
Medic primar Radioterapie , Medic Specialist Oncologie Medicala
Iacob Ioan Catalin
Medic primar Radioterapie , Medic Specialist Oncologie Medicala

SBB
Schuster Bianca Brigitte
Medic Primar
Schuster Bianca Brigitte
Medic Primar

Doctor Stoica Daniel
Stoica Daniel
Medic Primar
Stoica Daniel
Medic Primar

Doctor Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar
Vremes Georgeta
Medic Primar

CM
Chindris Maria-Daniela
Medic Specialist
Chindris Maria-Daniela
Medic Specialist

Doctor Ciochinaru Mihai
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.