Publicat la: 
20/07/2017
Alaptarea poate reduce riscul aparitiei sclerozei multiple in randul mamelor
Mamele care alapteaza cel putin 15 luni au un risc redus pentru a dezvolta scleroza multipla, prin comparatie cu mamele care renunta la alaptare total sau isi intarca nou nascutii mult mai devreme, arata un studiu publicat recent in jurnalul de specialitate "Neurology", scrie webmd.com.
Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au analizat datele medicale a 400 de femei ce sufereau de acesta afectiune cu un grup de test alcatuit dintr-un numar similar de femei sanatoase.
Aceasta au descoperit ca mamele care au alaptat unul sau mai multi copii pentru circa 15 luni au avut un risc de pana la 53% mai mic pentru a dezvolta scleroza multipla.
"Niciun alt studiu efectuat pana in prezent pe aceasta tema nu a reusit sa demonstreze ca alaptarea are beneficii de durata pentru sanatatea sistemului imunitar al mamei," a declarat autoarea principala a studiului, Dr. Annette Langer-Gould, cercetatoare in cadrul Centrului de Neurologie Kaiser Permanente din Pasadena, California.
Aproximativ 400 de mii de femei din Statele Unite ale Americii si un total de 2,5 milioane de femei din intreaga lume sufera de scleroza multipla, potrivit purtatorilor de cuvant ai Multiple Sclerosis Foundation.
Aceasta boala autoimuna incurabila are ca simptome amorteala la nivelul membrelor, furnicaturi, dificultati intestinale si ale vezicii urinare, probleme locomotorii si probleme neurologice.
Boala afecteaza in special femeile aflate la varsta fertila.
Studiile efectuate pana in prezent au scos la iveala beneficiile alaptarii, printre care se numara riscul redus al declansarii diabetului zaharat de tip II, cancerul de san si ovarian si declansarea atacului de cord, insa beneficiile alaptarii sunt variate, potrivit cercetatorilor.
Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii au analizat datele medicale a 397 de femei cu varsta medie de 37 de ani, ce fusesera recent diagnosticate cu sindromul sclerozei multiple. Acestea, impreuna cu volutarele ce faceau parte din grupul de control, au participant la un sondaj de opinie cu intrebari privind sarcina, alaptarea, utilizarea contraceptivelor hormonale si alti factori aferenti.
85 de femei din cele 400 de volutare sanatoase ce faceau parte din grupul de control au alaptat cel putin 15 luni, prin comparatie cu numai 44 dintre femeile ce sufereau de scleroza multipla, arata datele studiului.
Autorii principali au studiului au pornit de la asumptia ca lipsa ovulatiei ar putea juca un rol central in declansarea sclerozei multiple, insa rezultatele cercetarii au aratat ca lipsa ovulatiei nu este asociata unui risc crescut pentru aparitia acestei afectiuni. Nici numarul de sarcini sau utilizarea contraceptivelor nu a jucat un rol important in ceea ce priveste riscul declansarii bolii, arata raportul cercetatorilor.
In schimb, alaptarea prelungita a suprimat aparitia celulelor pro-inflamatorii ce contribuie la aparitia sclerozei multiple.
"Cu toate acestea, datele cercetarii nu dovedeste prezenta unei relatii de tip cauza-efect intre alaptare si riscul scazut de aparitia a sclerozei multiple," a declarat Nicholar LaRocca, unul dintre autorii studiului.
"Ceea ce am aflat in urma acestor cercetari a fost faptul ca sistemul imunitar uman este mult mai complicat decat consideram pana acum," mai adauga acesta.
"Desi alte studii au aratat ca exista o asociere intre scleroza multipla si evenimentele biologice ce au loc pe tema sarcinii, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a defini factorii biologici care contribuie la un risc crescut pentru declansarea acestei afectiuni," conchid autorii studiului.
Autor: G.T.