Acid folic: beneficii, proprietăți, utilizări
Acidul folic este forma sintetică a folatului sau vitaminei B9, o vitamină care joacă un rol vital în numeroase funcții ale organismului, de la diviziunea celulară la sinteza proteinelor. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre proprietățile și beneficiile acidului folic pentru organism, precum și despre utilizările acestuia!
Proprietățile acidului folic și rolul acestuia în organism
Acidul folic este o vitamină hidrosolubilă, adică se dizolvă în apă, fapt care îi permite să fie absorbită cu ușurință în intestinul subțire și transportată la nivelul celulelor prin intermediul sângelui. În corpul uman, acidul folic joacă un rol crucial în sinteza ADN și ARN, fiind necesar pentru repararea și metilarea acestora. De asemenea, este implicat în procesele de diviziune și creștere celulară și este esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge și a anumitor proteine, precum și pentru dezvoltarea adecvată a sistemului nervos al fătului în timpul sarcinii.
Deoarece organismul nu poate stoca acid folic în cantități mari, este necesar un aport regulat prin dietă sau prin suplimente. Deficitul de acid folic poate avea consecințe serioase asupra sănătății, ducând la anemie megaloblastică, un tip de anemie care provoacă slăbiciune, oboseală, probleme de concentrare, iritabilitate, dureri de cap, palpitații și dificultăți de respirație. În timpul sarcinii, deficitul de acid folic poate cauza malformații ale tubului neural la făt. În plus, crește riscul nașterii premature sau a unei greutăți mici la naștere.
Principalele beneficii ale acidului folic
Beneficiile acidului folic pentru organism sunt numeroase. Printre cele mai importante se numără:
- prevenirea malformațiilor congenitale și a complicațiilor sarcinii - suplimentele de acid folic pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum spina bifida sau anencefalia, malformații ale tubului neural care pot apărea în timpul dezvoltării fetale; aportul suficient de acid folic în timpul sarcinii poate, de asemenea, reduce riscul apariției unor complicații precum nașterea prematură sau preeclampsia;
- menținerea sănătății creierului - nivelurile scăzute ale acestei vitamine au fost asociate cu un risc mai crescut de demență și afectare a funcțiilor cognitive, în timp ce aportul adecvat de acid folic poate contribui la reducerea riscului de Alzheimer;
- susținerea sănătății mintale - folatul, forma naturală a vitaminei B9, este implicat în producerea de neurotransmițători, substanțe chimice ale creierului care transmit semnale între neuroni; aportul scăzut de acid folic a fost asociat cu un risc mai ridicat de depresie, schizofrenie și alte afecțiuni de acest tip; unele studii sugerează că suplimentele cu acid folic și folat pot ajuta la reducerea simptomelor acestor afecțiuni;
- reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare - nivelurile ridicate de homocisteină, un aminoacid, pot crește riscul de boli de inimă; acidul folic ajută la descompunerea homocisteinei, deci un nivel scăzut de acid folic poate duce la hiperhomocisteinemie, în timp ce un aport adecvat de acid folic poate ajuta la scăderea nivelurilor de homocisteină.
Utilizările acidului folic
Acidul folic este în principal utilizat pentru a trata sau a preveni deficitul de folat, care poate avea diverse cauze, inclusiv o dietă cu conținut scăzut de acid folic, afecțiuni sau intervenții chirurgicale care afectează modul în care corpul absoarbe folatul, precum boala celiacă, sindromul intestinului scurt și operația de bypass gastric. Alte cauze pot fi utilizarea de medicamente care afectează absorbția folaților, sarcina, anemia hemolitică sau dializa.
Suplimentele cu acid folic sunt, de asemenea, recomandate femeilor care sunt însărcinate sau intenționează să rămână însărcinate. Utilizarea acidului folic înainte și în timpul sarcinii este esențială pentru prevenirea defectelor tubului neural la făt, doza zilnică recomandată de acid folic în sarcină fiind cuprinsă între 400 până la 800 mcg. În general, medicii prescriu suplimente cu fier și acid folic ca parte a vitaminelor prenatale în timpul și înainte de sarcină. Acidul folic mai este utilizat și pentru a reduce toxicitatea anumitor medicamente.
Dozare și mod de administrare
În general, necesarul zilnic recomandat de acid folic pentru un adult este de 400 mcg, dar recomandările pot varia în funcție de vârstă și de sănătatea generală a organismului. Respectați întotdeauna indicațiile medicului în acest sens și/sau citiți cu atenție prospectul suplimentelor pe care le luați pentru informații corecte privind dozele recomandate. Acidul folic poate fi administrat oral, intravenos sau subcutanat.
Surse de acid folic
Recomandarea generală este de a încerca, oricând este posibil, asigurarea necesarului de nutrienți, inclusiv de folat, prin alimentație. Cu toate acestea, suplimentele de acid folic sunt recomandate femeilor care intenționează să rămână însărcinate, care ar putea rămâne însărcinate, sunt însărcinate sau alăptează. Suplimentele de acid folic pot ajuta, de asemenea, persoanele care au diete sărace în nutrienți sau afecțiuni care interferează cu capacitatea organismului de a absorbi acidul folic.
Folatul, forma naturală a vitaminei B9, se găsește într-o varietate de alimente, în timp ce acidul folic este adăugat în mod artificial în anumite produse alimentare. Sursele naturale de folat includ o gamă largă de legume cu frunze verzi, precum spanacul, varza kale, sparanghelul, varza de Bruxelles, varza și broccoli. Leguminoasele, precum mazărea, lintea și diferite tipuri de fasole, sunt, de asemenea, bogate în acid folic. Același lucru se mai poate spune despre citrice, tărâțele de grâu și alte alimente din cereale integrale, carnea de pasăre și de porc, crustacee și ficat.
Pe lângă aceste surse naturale, există și alimente fortificate cu acid folic. În multe țări, cerealele pentru micul dejun, făina, pâinea, pastele făinoase, orezul și alte produse din cereale sunt fortificate cu acid folic pentru a preveni deficiențele de vitamina B9 în populație.
Riscuri și contraindicații
Atunci când este utilizat oral în doze adecvate, acidul folic este considerat sigur pentru majoritatea adulților. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta efecte secundare cum ar fi gustul neplăcut în gură, greața, pierderea poftei de mâncare, confuzia, iritabilitatea sau tulburările de somn.
Un alt risc asociat cu acidul folic este legat de consumul excesiv de folat, care poate masca deficitul de vitamina B12 până când efectele sale neurologice devin ireversibile. Există, de asemenea, riscul apariției unei reacții alergice la suplimentele de acid folic, care se poate manifesta prin erupții cutanate, mâncărime, roșeață și dificultăți de respirație.
Țineți cont și de faptul că acidul folic poate interacționa cu anumite medicamente, printre care se numără anticonvulsivantele și unele medicamente folosite în tratamentul cancerului și al artritei reumatoide.
Persoanele cu afecțiuni cum ar fi epilepsia, diabetul de tip 2, artrita reumatoidă, lupusul, boala inflamatorie intestinală sau boala celiacă, ar trebui să discute cu un medic înainte de a lua acid folic. Anumite medicamente utilizate pentru a trata aceste afecțiuni pot interacționa cu folatul.
Acidul folic este esențial pentru funcționarea optimă a organismului, având roluri vitale în sinteza ADN-ului, diviziunea celulară și formarea globulelor roșii. Pe lângă beneficiile sale pentru sănătatea generală, acidul folic este deosebit de important în timpul sarcinii pentru prevenirea defectelor de tub neural. Totuși, acesta trebuie utilizat cu precauție, având în vedere posibilele riscuri și contraindicații.
Bibliografie
- „About Folic Acid”, NHS Choices, 2024, www.nhs.uk/medicines/folic-acid/about-folic-acid/.
- Felman, Adam. „What to Know about Folic Acid”, Medical News Today, 11 Mar. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/219853.
- „Folic Acid: Uses, Benefits & Side Effects”, Drugs.com, 2024, www.drugs.com/folic_acid.html.
- Merrell, Brigham J, and John P McMurry. „Folic Acid”, StatPearls Publishing, 8 Aug. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554487/.
- Watson, Stephanie. „Folic Acid: Everything You Need to Know”, Healthline, 18 May 2020, www.healthline.com/nutrition/folic-acid.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Lavanda: beneficii, proprietăți, contraindicații
Oamenii asociază, de obicei, lavanda cu două trăsături specifice: parfumul și culoarea sa. Cuvântul lavandă provine din latină: „lavare”, care înseamnă literalmente „a spăla”. Cea mai veche utilizare înregistrată a lavandei datează din Egiptul antic. Acolo, uleiul de lavandă a...
Deshidratarea: simptome, riscuri și prevenție
Atunci când organismul pierde mai multe lichide decât consumă, apare deshidratarea, un fenomen care îi afectează funcționarea optimă și care, dacă nu este echilibrat, poate duce la afecțiuni deosebit de grave.Avem nevoie de apă permanent, întrucât ea elimină toxinele din organism, men�...
Untura de bursuc: beneficii, proprietăți, contraindicații
Untura de bursuc este folosită de secole în unele culturi, în diverse scopuri, inclusiv pentru tratarea afecțiunilor pielii, reducerea inflamațiilor și promovarea vindecării rănilor. Untura de bursuc se obține la sfârșitul toamnei, când bursucul începe pregătirile pentru a dormi peste ...