Ghimbir - Beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
01 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
ghimbir beneficii proprietati contraindicatii

Rădăcina de ghimbir este folosită atât drept mirodenie în industria alimentară, cât și ca tratament naturist pentru diverse afecțiuni, în industria cosmetică sau în aromaterapie. Consumul său are numeroase beneficii pentru organism, fiind de ajutor în același timp și la nivel psihic.

Despre ghimbir

Ghimbirul este un condiment descoperit în urmă cu mii de ani, folosit mai ales în zona Asiei. India și China sunt principalii producători și consumatori, dar se regăsesc recolte de ghimbir și în Brazilia sau Africa. Există dovezi care atestă folosirea ghimbirului și de către romani, cu 2000 de ani în urmă.

Numele ghimbirului provine din cuvântul „singivera”, folosit într-un vechi dialect indian. Traducerea acestui cuvânt este „rădăcină în formă de corn de cerb”.

Ghimbirul se găsește în comerț sub diverse forme, de la bucăți din rădăcină, până la pulbere, capsule sau plicuri de ceai. Rădăcina proaspătă trebuie păstrată în locuri uscate și răcoroase, ideal nu în frigider, pentru a nu se deshidrata. Doza zilnică recomandată pentru consum este de aproximativ două grame de ghimbir.

Proprietăți ghimbir

Rădăcina sau rizomii de ghimbir conțin vitamine și minerale benefice și mai ales necesare organismului. Planta de ghimbir are o floare frumoasă de culoare albă sau roșie, folosită în scop ornamental. Ghimbirul conține proteine și carbohidrați, sodiu și zahăr neprocesat. De asemenea, conține vitamina C, vitamina B2, vitamina K, precum și calciu, magneziu, fier și potasiu. Are puține calorii, așa că este potrivit și în diete.

Ghimbirul are efect antioxidant și antiinflamator, tratează răceli sau alergii, reduce stresul și tratează durerile musculare. Ghimbirul are un efect puternic energizant și se consideră că are inclusiv proprietăți antivirale.

Beneficii ghimbir

Printre beneficiile pe care le conferă consumul de ghimbir asupra organismului, se numără următoarele:

  • Ghimbirul calmează migrenele;
  • Ghimbirul reduce răul de mișcare și senzația de greață;
  • Ghimbirul reglează problemele stomacului și reduce balonarea;
  • Ghimbirul reduce durerile articulare, mai ales în caz de artrită;
  • Ghimbirul reduce riscul apariției răcelilor;
  • Ghimbirul ajută in lupta împotriva unor forme de cancer;
  • Ghimbirul tratează unele afecțiuni cardiovasculare;
  • Ghimbirul scade nivelul zahărului din sânge;
  • Ghimbirul crește secreția de insulină;
  • Ghimbirul are efect în tratamentul astmului;
  • Ghimbirul calmează tusea și acționează împotriva febrei;
  • Ghimbirul are efect antiinflamator;
  • Ghimbirul ajută sistemul imunitar;
  • Ghimbirul reduce durerile menstruale;
  • Ghimbirul are efect analgezic;
  • Ghimbirul susține buna funcționare a inimii;
  • Ghimbirul combate febra musculară după sport;
  • Ghimbirul tratează indigestia cronică;
  • Ghimbirul contribuie la scăderea în greutate, în diete specifice;
  • Ghimbirul are efect afrodisiac;
  • Ghimbirul este folosit ca remediu în cazul stărilor de anxietate și depresie;
  • Ghimbirul crește nivelul de serotonină și dopamină, fiind un puternic energizant natural;
  • Ghimbirul este benefic în tratamentul și prevenția demenței sau în cazurile de Alzheimer, susținând calitatea memoriei;
  • Ghimbirul previne infecțiile orale;
  • Ghimbirul contribuie la scăderea colesterolului;
  • Ghimbirul contribuie la menținerea unui aspect sănătos al pielii și părului.
ghimbir beneficii proprietati contraindicatii

Utilizare ghimbir

Ghimbirul se folosește ca ingredient în diverse feluri de mâncare, în special de inspirație orientală, dar și ca tratament naturist, în tratarea mai multor afecțiuni.

În industria alimentară, se folosește atât crud, cât și uscat, fiert sau sub formă de pulbere. Atunci când este preparat termic, ghimbirul este mult mai iute. În combinație cu alte condimente, ghimbirul face parte din rețeta de curry, un condiment oriental folosit în multe tipuri de preparate, în special pentru orez, ciuperci sau carne de pui. Este unul dintre ingredientele folosite pentru turtă dulce sau pentru rețete de sushi.

Rădăcina de ghimbir se poate consuma și murată, confiată sau conservată în sirop de zahăr. Pentru ceaiuri se folosesc atât rădăcina feliată sau rasă, cât și pliculețe cu pulbere. Rădăcina de ghimbir se fierbe în apă, iar ulterior se pot adăuga și lâmâie, miere sau scorțișoară. Pot fi adăugate și alte plante sau fructe, cum ar fi mentă, mere sau măceșe.

În limonadă se folosește ghimbir ras sau sirop de ghimbir și se poate bea atât rece, cât și caldă, în funcție de preferințe sau de sezon. Există și bere de ghimbir, o băutură fără alcool cu gust specific, iute și dulce în același timp. De asemenea, se poate prepara și cidru de ghimbir.

Pentru a contribui la buna funcționare a stomacului, se recomandă felii de ghimbir cu puțină sare înainte de mese. Acest obicei va crește secreția de salivă, ceea ce va ajuta digestia, prevenind probleme care pot apărea la nivelul stomacului. După o masă copioasă, se recomandă un ceai de ghimbir pentru a combate balonarea și flatulența.

În cazul problemelor cu digestia, se recomandă infuziile de ghimbir, după fiecare masă. Acestea previn apariția diareei sau constipației, contribuind în același timp la combaterea efectului de balonare și favorizând eliminarea gazelor intestinale. Este un bun adjuvant și în cazul gastritelor.

Consumul de ghimbir poate fi de folos și în tratarea unor simptome ale toxiinfecțiilor alimentare. Este recomandat și pentru a trata indigestia cronică, calmează durerile colicilor la copii și este folosit ca tratament și în cazul diareei provocate de unele bacterii.

În cazul curelor de slăbire, este indicat consumul de ghimbir, deoarece scade pofta de a mânca alimente cu multe calorii, stimulează metabolismul și are efect termogenic. Se poate consuma sub formă de suplimente alimentare, dar și în ceaiuri, limonadă sau smoothieuri.

În cazul durerilor musculare sau articulare, se pot face cataplasme cu ghimbir, pentru ameliorarea durerii. În cazul răului de mașină, se recomandă ceaiul de ghimbir, cu rol în prevenirea stărilor de greață și vomă. În același timp, sunt evitate stările de amețeală. Substanța activă care are rol în ameliorarea stărilor de greață se numește gingerol. Stările de greață pot fi combătute prin consum de ghimbir atât în cazul răului de mașină sau vapor, cât și în cazul efectelor adverse ale chimioterapiei.

În industria cosmetică, se folosește extract de ghimbir pentru creme și loțiuni cu efect calmant. Având și rol terapeutic datorită aromei puternice, extractul de ghimbir se folosește și în aromaterapie și în masaje cu efect detensionant. Uleiul de ghimbir poate fi folosit pentru masarea zonelor în care se simte de obicei tensiune, cum sunt ceafa și tâmplele sau zonele articulare.

Contraindicații ghimbir

Atât ca aliment, cât și ca tratament, ghimbirul poate fi folosit de oricine în cantități limitate. Diverse probleme pot apărea în cazurile în care se exagerează consumul, folosindu-se cantități mult prea mari.

Se recomandă precauție în consumul de ghimbir în cazul bolnavilor de diabet, în cazul persoanelor cu sensibilități ale pielii și persoanelor care au probleme digestive cunoscute. Consumul de ghimbir ar trebui evitat sau consumat moderat și în apropiere de perioada menstruației sau în cazul femeilor însărcinate.

Unele persoane pot avea alergie la substanțe prezente în ghimbir.

În diete și tratamente se recomandă consultul medical și recomandarea dozelor optime de ghimbir de către un medic nutriționist sau generalist. De asemenea, este necesar un control medical în cazul în care pacientul suferă de boli cronice cunoscute.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării