Publicat la: 
15/05/2018

antibiotice

Cercetatorii au descoperit recent ca adultii si copiii supusi tratamentelor cu unele antibiotice administrate oral au un risc semnificativ crescut pentru aparitia pietrelor la rinichi. Este pentru prima data cand aceste tratamente au fost asociate cu aceasta afectiune. Cele mai mari riscuri au fost observate in randul copiilor si adolescentilor supusi recent la tratamentul cu antibiotice, informeaza chop.edu.

"Prevalenta generala a pietrelor la rinichi a crescut cu 70% in ultimii 30 de ani pe plan mondial, indeosebi in randul adolescentilor si femeilor tinere," declara autorul principal al studiului, Dr. Gregory E. Tasian, urolog pediatru in cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia.

"Cauzele acestei prevalente crescute sunt inca necunoscute, insa concluziile studiilor noastre arata ca antibioticele joaca un rol central, dat fiind faptul ca antibioticele sunt prescrise frecvent in randul copiilor, prin comparatie cu adultii," adauga coautoarea studiului, Dr. Michelle Denburg, nefrolog pediatric la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Legatura dintre administrarea anumitor clase de antibiotice si formarea pietrelor la rinichi

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au extras datele medicale a 13 milioane de adulti si copii din Marea Britanie care au utilizat sistemul de sanatate de stat intre 1994 si 2015. 

Ulterior, in baza acestor date, oamenii de stiinta au analizat rata expunerii la antibiotice in randul a 26 de mii de pacienti ce sufereau de pietre la rinichi si au comparat aceste date cu cele ale pacientilor sanatosi.

Analiza de specialitate a aratat faptul ca cinci clase de antibiotice administrate pe cale orala sunt asociata diagnosticului de pietre la rinichi. Este vorba despre antibioticele din clasele: sulfati orali, cefalosporine, fluorochinolone, nitrofurantonina si penicilina.

Dupa ce specialistii au luat in considerare factori ce tin de varsta, sex, rasa, prezenta infectiilor tractului urinar si administrarea de alte medicamente pe cale orala, acestia au constatat ca pacientii care si-au administrat antibiotice din clasa de sulfati orali au fost supusi unui risc dublu de formare a pietrelor la rinichi, prin comparatie cu persoanele sanatoase, in timp ce pacientii ce si-au administrat penicilina cu spectru larg au avut un risc cu 27% mai mare pentru formarea acestora.

Cel mai crescut risc pentru formarea pietrelor la rinichi a fost observat de cercetatori in randul copiilor si adolescentilor. 

Riscul formarii acestora poate sa scada odata cu trecerea timpului, insa chiar si asa ramane un risc chiar si la cativa ani dupa utilizarea antibioticelor, arata raportul cercetatorilor.

Se stie ca antibioticele modifica microbiomul uman, precum si faptul ca astfel de modificari intestinale si urinare sunt asociate cu formarea pietrelor la rinichi, insa studiul de fata este primul care evidentiaza aceasta asociere.

"Descoperirile noastre sugereaza ca practicile de prescriere a antibioticelor reprezinta un factor de risc modificabil si numai o schimbare a modului de prescriere a acestor tratamente ar putea ajuta la scaderea epidemiei actuale de pietre la rinichi in randul copiilor," explica Dr. Gregory E. Tasian.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Medicina interna

  •  
  • 1 of 15

Articole similare

Bebelusii au o capacitate mult mai mica de a lupta impotriva infectiilor / Foto: Photoxpress.com Copiii sunt sensibili la infectii, iar spitalizarea poate fi pentru ei un prilej de a se imbolnavi. Se poate intampla ca, la un moment dat, sa fiti nevoita sa va internati cu copilul in spital daca starea lui de sanatate nu este una buna, iar medicul...
Rezistenta la antibiotice reprezinta o amenintare globala "catastrofica" la fel de serioasa precum terorismul sau incalzirea climatica globala, a declarat luni principalul consilier al guvernului britanic in materie de sanatata, Dr. Sally Davies, scrie AFP. Davies a subliniat ca fenomenul este o "bomba cu efect intarziat", intrucat operatii...
Un nou test rapid si usor pentru detectarea infectiilor virale ar putea reduce utilizarea inutila a antibioticelor, dar si internarile in spital, potrivit unui studiu prezentat la ”European Respiratory Society International Congress”, conform eurekalert.org. 50 de minute sunt necesare pentru obtinerea rezultatelor si ar putea contribui la...
Iarba inalta, preferata capuselor / Foto: Photoxpress.com Timpul petrecut in are liber, in special in zonele impadurite sau cele acoperite cu iarba inalta, ar trebui sa fie insotit de un avertisment: atentie la capuse. Parazitii se pot dovedi a fi purtatori ai unei bacterii ce provoaca boala Lyme, o afectiune periculoasa si controversata ce a...
Biologii de la Universitatea din Austin, Texas, au dezvoltat o noua metoda de screening rapid pentru sute de mii de medicamente utilizate pentru combaterea infectiilor, o inovatie ce avanseaza lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Noua metoda presupune dezvoltarea bacteriilor si testarea moleculelor cu potential toxic pentru...