Bulgur: beneficii, proprietăți, contraindicații
Bulgurul este un aliment cu o istorie lungă, fiind consumat în Orientul Mijlociu și în zonele mediteraneene de mii de ani. Este un ingredient cheie în multe feluri de mâncare tradiționale, precum tabbouleh sau pilaf, și se gătește foarte ușor și rapid. Dincolo de aceste caracteristici ale sale, este însă și o sursă foarte bună de fibre, vitamine și minerale și alți nutrienți, iar consumul său a fost asociat cu multiple beneficii pentru sănătate. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre acestea, precum și care sunt categoriile de persoane ce ar trebui să evite bulgurul!
Ce este bulgurul?
Bulgurul este un aliment obținut prin procesarea grâului, care este mai întâi spart, apoi parțial fiert. Cel mai adesea, este obținut din grâu dur, însă aproape orice soi de grâu poate fi transformat în bulgur. Este considerat un aliment integral, deoarece păstrează toate părțile bobului de grâu - germenul, endospermul și tărâțele - ceea ce îi conferă o valoare nutritivă ridicată.
Proprietățile nutriționale ale bulgurului
Bulgurul este recunoscut pentru valoarea sa nutrițională ridicată. Grâul este o cereală bogată în vitamine, în special în vitamine din grupul B, cum ar fi tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5) și piridoxina (B6), iar metoda de procesare folosită pentru obținerea bulgurului permite păstrarea unei cantități semnificative din aceste vitamine. În plus, bulgurul este o sursă de folat (acid folic), un nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului fătului, mai ales în primele trei luni de sarcină.
Bulgurul se mai remarcă și ca o sursă sănătoasă de fibre. De asemenea, acest aliment are niveluri mai mari de proteine, calciu și fier decât alte cereale. Este un aliment natural, procesat fără utilizarea de substanțe chimice sau aditivi, și are un potențial antioxidant ridicat.
182 de grame de bulgur fiert conțin:
- 151 de calorii;
- 0,4 g grăsimi;
- 9 mg sodiu;
- 33,8 g carbohidrați;
- 8,2 g fibre;
- 0,2 g zaharuri;
- 5,6 g proteine.
Aceeași cantitate de bulgur gătit mai conține și:
- vitamina B6 - 8% din doza zilnică recomandată;
- acid pantotenic - 13% din doza zilnică recomandată;
- mangan - 48% din doza zilnică recomandată;
- cupru - 15% din doza zilnică recomandată;
- fier - 10% din doza zilnică recomandată;
- niacină - 9% din doza zilnică recomandată;
- tiamină - 9% din doza zilnică recomandată;
- zinc - 9 % din doza zilnică recomandată;
- folat - 8 % din doza zilnică recomandată.
Trebuie, de asemenea, menționat faptul că bulgurul are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că nivelul glicemiei sau zahărului din sânge crește lent după consum. Acest lucru este benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care vor să își controleze glicemia.
Beneficiile consumului de bulgur
Bulgurul este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate:
- poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase - fibrele ajută la menținerea senzației de sațietate pentru perioade îndelungat, ceea ce poate preveni consumul excesiv de alimente și poate ajuta la menținerea sau pierderea în greutate;
- susține sănătatea intestinală - bulgurul, ca și alte cereale integrale, poate promova creșterea bacteriilor intestinale sănătoase; aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt, care susțin sănătatea intestinală și funcția digestivă adecvată; în plus, aportul adecvat de alimente bogate în fibre, din categoria cărora face parte și bulgurul, poate ajuta la tratarea și prevenirea problemelor digestive, cum ar fi constipația;
- contribuie la menținerea sănătății inimii - bulgurul poate fi un aliat bun pentru sănătatea inimii, iar motivul îl reprezintă, din nou, conținutul său ridicat de fibre, care pot contribui, printre altele, la reducerea riscului de accident vascular cerebral, boli de inimă și insuficiență cardiacă;
- poate ajuta la gestionarea glicemiei - fibrele din bulgur încetinesc digestia și absorbția carbohidraților, ducând la o creștere mai lentă a nivelului de zahăr din sânge după masă, și se pare că pot contribui și la îmbunătățirea sensibilității generale la insulină; în plus, bulgurul mai conține și fitonutrienți, compuși vegetali ce pot, de asemenea, juca un rol în reglarea glicemiei.
Contraindicații și precauții legate de consumul de bulgur
Bulgurul, fiind derivat din grâu, conține gluten, o proteină care poate provoca reacții adverse la persoanele cu boala celiacă sau cu sensibilitate la gluten. Dacă vă numărați printre acestea, evitați consumul de bulgur.
Aceeași recomandare este valabilă și în cazul persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale sau sindromul de colon iritabil (bulgurul conține o cantitate mare de fibre insolubile care pot provoca disconfort intestinal la persoanele care suferă de astfel de afecțiuni) ori care urmează o dietă cu conținut scăzut de FODMAP pentru a gestiona simptomele acestor afecțiuni.
În cazul în care aveți alergie la gluten sau suferiți de o afecțiune intestinală, este recomandat să consultați un medic sau un nutriționist înainte de a include bulgurul în dieta dumneavoastră.
Bulgurul este un aliment extrem de nutritiv, bogat în fibre, vitamine și minerale. Consumul regulat de bulgur poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea digestiei la prevenirea anumitor boli. Cu toate acestea, există și unele precauții de luat în considerare, în special pentru persoanele cu intoleranțe sau alergii la gluten. Consultați un medic sau un dietetician pentru a afla mai multe despre beneficiile și riscurile consumului de bulgur în funcție de nevoile dumneavoastră individuale.
Bibliografie
- Yasir Abbas Shah, et al. „Biochemical and Nutritional Properties of Wheat Bulgur: A Review”, ResearchGate, Hindawi, June 2022, www.researchgate.net/publication/361575031_Biochemical_nutritional_properties_of_wheat_bulgur_a_review.
- Snyder, Cecilia. „What Is Bulgur Wheat? Everything You Need to Know”, Healthline, 3 Dec. 2018, www.healthline.com/nutrition/bulgur-wheat.
- „Bulgur Wheat Nutrition Facts and Health Benefits”, Verywell Fit, 2016, www.verywellfit.com/bulgur-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4120055.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Quercetina: beneficii, proprietăți, contraindicații
Quercetina este un supliment din ce în ce mai popular, mulțumită proprietăților și calităților sale. Află când este recomandată utilizarea quercetinei, ce efecte are asupra organismului, ce beneficii se asociază curelor cu quercetină și cum poate fi utilizată aceasta în siguranță!Q...
Propolis: beneficii, proprietăți, contraindicații
Atunci când albinele combină seva din copaci și plante cu propriile secreții și cu ceara de albine, ele creează un produs lipicios, de culoare brun-verzuie. Albinele îl folosesc pentru a sigila golurile din stup și pentru a ține la distanță intrușii. Propolisul are, de asemenea, propriet...
Semințe de in: beneficii, proprietăți, contraindicații
Semințele de in au fost cultivate în Babilon încă din anul 3000 î.Hr. În secolul al VIII-lea, regele Carol cel Mare a crezut atât de mult în beneficiile pentru sănătate ale semințelor de in, încât a adoptat legi care îi obligau pe supușii săi să le consume. Semințele de in se găse...