Guacamole: beneficii, proprietăți, contraindicații
Guacamole, un preparat culinar originar din Mexic, a devenit din ce în ce mai prezent în bucătăriile din întreaga lume, mai ales în contextul în care avocado, ingredientul său principal, a cunoscut o popularitate tot mai mare. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre proprietățile guacamole și potențialele beneficii asociate cu consumul său!
Despre guacamole
Rețeta tradițională de guacamole implică zdrobirea pulpei de avocado și amestecarea acesteia cu diverse alte ingrediente precum ceapa, usturoiul, sucul de lime și coriandrul. În ciuda simplității sale, guacamole este un preparat nu doar plăcut la gust, ci și extrem de nutritiv. Într-un bol de guacamole se regăsesc proteine, fibre, grăsimi sănătoase și o serie de vitamine și minerale ce pot oferi beneficii importante pentru sănătate.
Proprietățile guacamole
Guacamole este recunoscut pentru proprietățile sale nutriționale excepționale. Printre acestea, se remarcă în primul rând conținutul bogat în grăsimi mononesaturate. Aceste grăsimi sănătoase pot contribui la scăderea colesterolului LDL, cunoscut și sub numele de „colesterol rău”, și la creșterea colesterolului HDL sau „colesterolului bun”. În plus, consumul de grăsimi sănătoase susține sănătatea pielii, îmbunătățește absorbția vitaminelor liposolubile, a mineralelor și a altor nutrienți și mai ajută și la susținerea sistemului imunitar.
Avocado, ingredientul principal al guacamole, este și o sursă importantă de fibre, care sunt esențiale pentru reglarea digestiei, menținerea senzației de sațietate și controlul glicemiei. Un singur avocado mediu conține aproximativ 13.5 grame de fibre.
Nu în ultimul rând, guacamole este o sursă bună de vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu și fosfor. De asemenea, avocado este bogat în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la reducerea riscului de boli cronice.
Beneficiile consumului de guacamole
Guacamole are o serie de beneficii surprinzătoare pentru sănătate, toate datorate ingredientului său principal:
- sprijină sănătatea inimii - includerea guacamole în dietă, ca parte a unui stil de viață sănătos, poate contribui semnificativ la menținerea sănătății inimii; acest preparat conține multe vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și fibre ce pot ajuta la îmbunătățirea factorilor de risc pentru bolile de inimă și la prevenirea acestora din urmă; poate ajuta, de exemplu, la creșterea colesterolului HDL, care protejează inima, și la scăderea nivelurilor de colesterol LDL, care este asociat cu ateroscleroza; de asemenea, datorită conținutului ridicat de potasiu și magneziu al avocado, poate fi benefic pentru reglarea tensiunii arteriale;
- ajută la îmbunătățirea funcției digestive - fibrele sunt esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv, iar guacamole le conține din plin; consumul acestui preparat poate ajuta la prevenirea constipației și la reglarea digestiei;
- susține sănătatea ochilor - guacamole conține antioxidanți esențiali pentru sănătatea oculară; luteina și zeaxantina ajută la protejarea ochilor împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV și la prevenirea dezvoltării cataractei și a degenerescenței maculare legate de vârstă;
- ajută la controlul greutății - grăsimile sănătoase și fibrele din guacamole pot contribui la menținerea senzației de sațietate între mese, reducând astfel aportul caloric și ajutând la menținerea unei greutăți sănătoase sau chiar la pierderea în greutate;
- este o sursă bună de nutrienți pentru femeile însărcinate sau care alăptează - o femeie care alăptează sau este însărcinată are nevoie de mai mulți nutrienți decât ar avea în mod normal; avocado este o sursă bună de folat (acid folic), un nutrient crucial în prevenirea defectelor de tub neural la bebeluși, conține fibre, care ajută la ameliorarea stărilor de constipație frecvente în sarcină, dar și alte vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea mamei și a fătului, inclusiv vitamina C și potasiu;
- poate avea proprietăți anti-cancer - unii compuși din avocado pot avea proprietăți anti-cancer, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.
Contraindicațiile consumului de guacamole
Guacamole, deși este un aliment delicios și bogat în nutrienți, poate fi contraindicat anumitor persoane. Avocado, ingredientul principal din guacamole, poate cauza reacții alergice. Simptomele includ erupții cutanate, dificultăți de respirație și umflarea feței. Dacă observați oricare dintre aceste simptome după consumul de guacamole sau avocado, este recomandat să consultați un medic.
Pe lângă riscul de alergie, guacamole poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în exces - avocado este bogat în calorii. În plus, acesta poate interacționa cu anumite medicamente, printre care se numără și anticoagulantele. Ca regulă generală, este recomandat să consumați guacamole cu moderație și să consultați un medic sau un dietetician înainte de a face schimbări majore în dietă.
Sfaturi pentru a vă bucura de guacamole
- Preparați guacamole acasă cu ingrediente proaspete pentru a controla cantitatea de sare și grăsimi adăugate.
- Consumați guacamole cu legume proaspete, chipsuri de tortilla integrale sau pâine prăjită integrală.
- Adăugați guacamole la salate sau sandvișuri pentru un plus de nutriție și savoare.
Guacamole este un aliment delicios și nutritiv care poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, este important să îl consumați cu moderație și să fiți conștienți de potențialele contraindicații.
Bibliografie
- Kubala, Jillian, „7 Potential Health Benefits of Avocado”, Healthline, 29 June 2018, www.healthline.com/nutrition/avocado-nutrition.
- Ware, Megan, „Why Is Avocado Good for You?”, Medical News Today, 12 Sept. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/270406.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Quinoa: beneficii, proprietăți, contraindicații
Quinoa este sămânța unei plante cunoscute sub denumirea științifică de Chenopodium quinoa. Este mai bogată în nutrienți decât majoritatea cerealelor și este adesea comercializată ca "super aliment". Deși quinoa este preparată și consumată ca o boabă de cereale, ea este catalogată d...
Spanac - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Spanacul este o plantă verde ale cărei frunze sunt recomandate pentru consum frecvent datorită conținutului mare de vitamine și minerale. Nutrienții din spanac sunt benefici pentru susținerea sistemului imunitar, ajută în cure de slăbire și protejează sănătatea oaselor, a pielii, păru...
Melatonina: beneficii, proprietăți, utilizări
Cunoscută și ca „hormonul somnului”, melatonina este utilizată frecvent ca supliment alimentar pentru a îmbunătăți calitatea somnului, în special de către persoanele care se confruntă cu insomnie sau care călătoresc în zone cu diferențe de fus orar. În acest articol, îți vom spu...