Vitamine și minerale: când și cum se administrează?

Farmacologie
20 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
vitamine si minerale cand si cum se administreaza

Ce sunt vitaminele și mineralele

Vitaminele și mineralele sunt substanțe nutritive de care organismul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa corect și a rămâne sănătos. Majoritatea oamenilor își extrag vitaminele și mineralele printr-o dietă echilibrată, însă există și oameni care au nevoie de suplimente pentru a-și completa necesarul.

Vitaminele sunt substanțe organice, ceea ce înseamnă că sunt produse de plante sau animale. Mineralele sunt elemente anorganice care provin din sol și apă și sunt absorbite de plante sau consumate de animale.

Despre administrarea de vitamine și minerale

Pe lângă energie și proteine, organismul are nevoie de alte două grupe de nutrienți în alimentație, în cantități relativ mici: sărurile minerale și vitaminele. Acestea întăresc sistemul imunitar, susțin creșterea și dezvoltarea normală și ajută celulele și organele să își facă treaba.

Fiecare organism are nevoi diferite. De exemplu, oamenii trebuie să obțină vitamina C din alimentație, în timp ce câinii pot produce toată vitamina C de care au nevoie. Pentru oameni, vitamina D nu este disponibilă în cantități suficient de mari în alimente. Corpul uman sintetizează această vitamină atunci când este expus la lumina soarelui, iar aceasta este cea mai bună sursă de vitamina D.

Probabil ați auzit că morcovii sunt buni pentru ochi. Explicația este că morcovii conțin substanțe numite carotenoizi pe care organismul le transformă în vitamina A, care ajută la prevenirea problemelor oculare.

Vitamina K ajuta la coagularea sangelui, astfel incat în cazul taieturilor si zgarieturilor, sângerarea se oprește rapid.

Diferite vitamine joacă roluri diferite în organism, iar o persoană are nevoie de o cantitate diferită din fiecare vitamină pentru a rămâne sănătoasă. În general, cele mai importante minerale sunt fierul și calciul. Corpul tău are nevoie de cantități mai mari de unele minerale cum ar fi calciul, pentru a crește și a rămâne sănătos. Alte minerale precum cromul, cuprul, iodul, fierul, seleniul și zincul sunt oligominerale deoarece organismul nostru are nevoie de ele doar în cantități foarte mici. Fierul este necesar pentru sinteza proteinei hemoglobina, care transportă oxigenul în celulele roșii din sânge, iar calciul este necesar pentru formarea oaselor și reglarea activității mușchilor. În mod normal, majoritatea oamenilor ar trebui să obțină toate substanțele nutritive de care au nevoie printr-o dietă variată și echilibrată, dar unele persoane ar putea avea nevoie să ia suplimente, în funcție de nevoile specifice. Administrarea de vitamine și minerale se face cu recomandarea medicului, în urma unui consult sau în urma unor analize și doar în cazul în care organismul nostru are o carență de vitamine si minerale. Suplimentarea fără recomandarea medicului poate conduce la acumularea in exces a unor vitamine si minerale cu consecințe grave asupra sănătății.

Complexul de vitamine B

Vitaminele B sunt un grup de opt nutrienți esențiali care joacă un rol în multe organe și sisteme corporale. Deși pot lucra împreună în organism, ele îndeplinesc, de asemenea, propriile funcții unice. Vitaminele B apar adesea împreună în aceleași alimente. Mulți oameni pot obține suficiente vitamine B prin consumul unei varietăți de alimente bogate în nutrienți. Cu toate acestea, cei care suferă de anumite afecțiuni și se străduiesc să își satisfacă nevoile zilnice pot folosi suplimente, la recomandarea medicului.

Oamenii pot dezvolta deficiențe de vitamine B dacă nu obțin suficiente vitamine din alimentație sau din suplimente. De asemenea, pot avea o deficiență dacă organismul lor nu poate absorbi nutrienții în mod corespunzător sau dacă organismul lor elimină prea mult din acestea din cauza anumitor afecțiuni sau medicamente.

Tipuri de vitamina B

Care sunt cele 8 tipuri de vitamina B și unde se regăsesc în alimentație:

  • Vitamina B1 (tiamină): cereale integrale, pâine, paste făinoase si orez, carne de porc, păstrăv, midii, leguminoase, cum ar fi fasolea neagră și soia, semințe, nuci. Această vitamină menține sistemul nervos sănătos.
  • Vitamina B2 (riboflavină): fulgi de ovăz, iaurt și lapte, ciuperci, migdale. Menține pielea, ochii si sistemul nervos sănătoase.
  • Vitamina B3 (niacină): alimente de origine animală, cum ar fi carnea, păsările de curte și peștele, sunt bogate în B3. Menține pielea și sistemul nervos sănătoase.
  • Vitamina B5 (acid pantotenic): ficat de vită, ciuperci shiitake, semințe de floarea-soarelui, pui, ton, avocado. Are mai multe funcții, cum ar fi ajutarea organismului să elibereze energie din alimente.
  • Vitamina B6 (piridoxină): organe animale, năut, ton, somon, carne de pasăre, cartofi. Ajută organismul să utilizeze și să stocheze energia din proteine și carbohidrați din alimente și să formeze hemoglobina, substanța din globulele roșii care transportă oxigenul în corp.
  • Vitamina B7 (biotină): organe animale, ouă, somon, carne de porc, carne de vită, semințe de floarea-soarelui. Este necesară în cantități foarte mici pentru a ajuta organismul să producă acizi grași.
  • Vitamina B9 (acid folic): oamenii pot obține acid folic din pâinea și cerealele îmbogățite, dar și din legumele cu frunze de culoare verde închis, ficat de vită, avocado, papaya, suc de portocale, ouă, fasole, nuci. Ajută organismul la formarea globulelor roșii sănătoase, reduce riscul de malformații congenitale numite defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifidă la copiii nenăscuți. Lipsa de folat poate duce la anemie prin deficit de folat.
  • Vitamina B12 (cobalamină): scoici, ficat de vită, somon, carne de vită, lapte și iaurt. Produce globule roșii, menține sănătatea sistemului nervos și eliberează energie din alimente.

Persoanele care nu consumă produse de origine animală ar putea fi nevoite să obțină complexul de Vitamine B din suplimente sau alimente îmbogățite. Medicul este cel mai în măsură să recomande, în funcție de nevoile și dorințele fiecăruia, ce vitamine trebuie să luăm fiecare.

vitamine si minerale cand si cum se administreaza

Vitaminele liposolubile

Vitaminele A, D, E și K sunt liposolubile. Organismul stochează vitaminele liposolubile în țesutul adipos și în ficat, iar rezervele acestor vitamine pot rămâne în organism zile și uneori luni de zile. Grăsimile alimentare ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile prin intermediul tractului intestinal. De aceea răspunsul la întrebarea când se ia vitamina D, dimineața sau seara (precum și celelalte vitamine liposolubile) este: după ce au fost consumate alimente care conțin grăsimi.

Vitaminele solubile în apă

Ele nu rămân în organism pentru mult timp și nu pot fi stocate. Pentru că părăsesc organismul prin urină, oamenii au nevoie de un aport mai regulat de vitamine hidrosolubile decât de cele liposolubile. Vitamina C și toate vitaminele B sunt hidrosolubile. Vitamina C se poate lua în orice moment al zilei, cu sau fără alimente, deși administrarea de acid ascorbic cu alimente poate ajuta la diminuarea potențialelor efecte secundare gastrointestinale, cauzate de aciditatea lui ridicată.

Minerale uzuale

Ca și în cazul vitaminelor, mineralele sunt disponibile fără prescripție medicală sub formă de suplimente, însă e recomandat ca acestea să fie luate doar după o discuție sau un control la specialist. Cele mai importante minerale sunt: fier, calciu, magneziu și zinc.

Oamenii ar trebui să fie întotdeauna precauți înainte de a lua un supliment mineral. Acestea pot oferi beneficii, în special pentru cei care au un deficit de nutrienți, dar în caz de exces, efectele pot fi îngrijorătoare. Administrarea suplimentelor minerale se face cu un pahar mare de apă. Dacă se iau pe stomacul gol, ar putea avea ca rezultat efecte secundare, cum ar fi dureri la stomac, care poate reprezenta în timp un factor de risc pentru apariția ulcerului gastric.

Vitamine și minerale prenatale

De obicei, în timpul sarcinii, viitoarea mamă are nevoie de mai mult acid folic și fier. Acidul folic ajută la prevenirea defectelor de tub neural. Fierul susține dezvoltarea placentei și a fătului. Administrarea unei cantități prea mari de acid folic poate masca simptomele deficitului de vitamina B12, care poate afecta sistemul nervos dacă nu este diagnosticată și tratată la timp.

Deși vitaminele prenatale sunt și ele disponibile fără prescripție medicală în aproape orice farmacie, doar medicul poate să recomande un mix adecvat de minerale și vitamine (și să spună dacă este nevoie de suplimente).

Specialistul ar putea sugera doze mai mari de anumiți nutrienți, în funcție de circumstanțe. Este de evitat administrarea de vitamine prenatale suplimentare sau multivitamine fără o discuție în prealabil cu medicul care știe istoricul și toate nevoile viitoarei mame.

Bibliografie

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319556#fat-soluble-vitamins
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325292
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/195878

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării