Publicat la: 
26/02/2019

calitatea spermei chimioterapie

Barbatii care sunt diagnosticati cu cancer testicular intr-un stadiu incipient pot face chimioterapie sau radioterapie, in urma interventiei chirurgicale, fara sa isi faca griji deoarece nu exista efecte pe termen lung asupra numarului de spermatozoizi.

Se stie deja ca mai multe cicluri de chimioterapie, sau dozele mari de radioterapie, administrate barbatilor cu cancer testicular avansat pot reduce numarul si concentratia spermatozoizilor. Totusi, pana acum nu a fost clar daca un singur ciclu de chimioterapie sau de radioterapie ar avea un efect similar si in cazul barbatilor care isi descopera boala in stadiul I.

”Am vrut sa analizam in detaliu daca tratamentul postoperator, recomandat pentru reducerea riscului de recurenta in urma indepartarii testiculului tumoral, ar putea afecta numarul si concentratia spermatozoizilor pe termen lung la pacientii cu cancer testicular fara raspandirea bolii. Este important deoarece un singur curs de chimioterapie in urma interventiei chirurgicale scade riscul recurentei in mod substantial, reducand numarul de pacienti care trebuie sa fie tratati cu mai multe cursuri de chimioterapie”, explica Kristina Weibring, oncolog la Spitalul Universitar Karolinska, Stockholm, Suedia.

Cancerul testicular este foarte raspandit printre barbatii tineri, cu varsta cuprinsa intre 15 si 40 de ani. Cand este diagnosticat, se inlatura testiculul care contine tumora printr-o procedura chirurgicala numita orhiectomie.

La cercetare au participat 182 de barbati, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, diagnosticati cu cancer testicular in stadiul I, care au avut o orhiectomie in ultimii cinci ani, studiul desfasurandu-se intre 2001 si 2006.

In urma operatiei, au facut radioterapie (14 fractiuni a cate 1,8 Gy fiecare, pana la o doza totala de 25 Gy), sau un ciclu de chimioterapie. Totusi, a existat si o categorie de barbati care nu au urmat un tratament postoperator.

Toti au furnizat probe de sperma dupa orhiectomie, inainte de tratament, si la sase luni, un an, doi ani, trei ani si cinci ani dupa tratament.

”Nu am descoperit nici un efect negativ pe termen lung semnificativ din punct de vedere clinic privind numarul total de spermatozoizi si concentratia lor, indiferent de tipul de tratament postoperator primit. A existat o scadere distincta a numarului de spermatozoizi si a concentratiei la sase luni dupa tratament, in randul barbatilor care au facut radioterapie. Cu toate acestea, valorile au inceput sa creasca ulterior in toate grupurile pana la cinci ani dupa tratament”, spune Weibring.

”Sunt foarte incantat sa vad aceste rezultate, nu ma asteptam ca sperma sa se refaca atat de bine dupa tratamentul postoperator. Acum putem oferi pacientilor informatii mult mai exacte privind efectele secundare. Pacientii cu cancer testicular sunt adesea tineri care doresc sa isi intemeieze o familie la un moment dat, astfel ca se tem de riscurile potentiale privind infertilitatea”, continua Weibring.

O problema comuna printre barbatii diagnosticati cu cancer testicular este capacitatea scazuta de a produce sperma. De asemenea, o afectiune numita sindrom de disgeneza testiculara, caracterizata prin calitatea slaba a materialului seminal, poate juca un rol in dezvoltarea cancerului testicular. In plus, orhiectomia si cancerul in sine pot afecta calitatea spermei. Indepartarea unui testicul nu influenteaza negativ numarul de spermatozoizi sau concentratia spermei deoarece testiculul ramas poate compensa.

Chiar daca rezultatele sunt promitatoare, specialistii le romanda pacientilor sa isi conserve sperma inainte de orhiectomie deoarece anumiti pacienti pot avea probleme la momentul diagnosticului si acestea pot persista si dupa tratamentul postoperator.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea Virginia au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand bacteriile intestinale sunt distruse, iar intestinul devine inflamat, cancerul de san devine mai invaziv si se raspandeste mai repede catre alte parti ale corpului. Melanie Rutkowski, de la departamentul de microbiologie, imunologie si biliogie a...
Cercetatorii de la Universitatea Kanazawa, Japonia, au demonstrat, printr-un nou studiu, ca genele care se activeaza ca raspuns la inflamatie sunt o cauza majora a cancerului gastric. In anul 1982, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre gastrita cronica si bacteria Helicobacter pylori, care se afla in stomac. Ei au evidentiat faptul ca...
Barbatii care sunt diagnosticati cu cancer testicular intr-un stadiu incipient pot face chimioterapie sau radioterapie, in urma interventiei chirurgicale, fara sa isi faca griji deoarece nu exista efecte pe termen lung asupra numarului de spermatozoizi. Se stie deja ca mai multe cicluri de chimioterapie, sau dozele mari de radioterapie,...
Oncologul, chirurgul, psihologul si specialistul in reconstructia sanului sunt membrii acelei echipe terapeutice care poate trata fiecare aspect si stadiu al cancerului de san, una dintre cele mai dure boli ale modernitatii. O astfel de echipa terapeutica, formata din: oncologul Georgeta Vremes, psihologul Catalina Dumitrescu si chirurgul...
De mult timp se crede ca stresul contribuie la progresia cancerului. Oamenii de stiinta de la Universitatea si de la Spitalul Universitar din Basel au descifrat mecanismele moleculare care leaga metastazarea cancerului de san cu cresterea hormonilor de stres. In plus, au descoperit ca derivatii sintetici ai hormonilor de stres, care sunt frecvent...