Publicat la: 
26/02/2019

calitatea spermei chimioterapie

Barbatii care sunt diagnosticati cu cancer testicular intr-un stadiu incipient pot face chimioterapie sau radioterapie, in urma interventiei chirurgicale, fara sa isi faca griji deoarece nu exista efecte pe termen lung asupra numarului de spermatozoizi.

Se stie deja ca mai multe cicluri de chimioterapie, sau dozele mari de radioterapie, administrate barbatilor cu cancer testicular avansat pot reduce numarul si concentratia spermatozoizilor. Totusi, pana acum nu a fost clar daca un singur ciclu de chimioterapie sau de radioterapie ar avea un efect similar si in cazul barbatilor care isi descopera boala in stadiul I.

”Am vrut sa analizam in detaliu daca tratamentul postoperator, recomandat pentru reducerea riscului de recurenta in urma indepartarii testiculului tumoral, ar putea afecta numarul si concentratia spermatozoizilor pe termen lung la pacientii cu cancer testicular fara raspandirea bolii. Este important deoarece un singur curs de chimioterapie in urma interventiei chirurgicale scade riscul recurentei in mod substantial, reducand numarul de pacienti care trebuie sa fie tratati cu mai multe cursuri de chimioterapie”, explica Kristina Weibring, oncolog la Spitalul Universitar Karolinska, Stockholm, Suedia.

Cancerul testicular este foarte raspandit printre barbatii tineri, cu varsta cuprinsa intre 15 si 40 de ani. Cand este diagnosticat, se inlatura testiculul care contine tumora printr-o procedura chirurgicala numita orhiectomie.

La cercetare au participat 182 de barbati, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, diagnosticati cu cancer testicular in stadiul I, care au avut o orhiectomie in ultimii cinci ani, studiul desfasurandu-se intre 2001 si 2006.

In urma operatiei, au facut radioterapie (14 fractiuni a cate 1,8 Gy fiecare, pana la o doza totala de 25 Gy), sau un ciclu de chimioterapie. Totusi, a existat si o categorie de barbati care nu au urmat un tratament postoperator.

Toti au furnizat probe de sperma dupa orhiectomie, inainte de tratament, si la sase luni, un an, doi ani, trei ani si cinci ani dupa tratament.

”Nu am descoperit nici un efect negativ pe termen lung semnificativ din punct de vedere clinic privind numarul total de spermatozoizi si concentratia lor, indiferent de tipul de tratament postoperator primit. A existat o scadere distincta a numarului de spermatozoizi si a concentratiei la sase luni dupa tratament, in randul barbatilor care au facut radioterapie. Cu toate acestea, valorile au inceput sa creasca ulterior in toate grupurile pana la cinci ani dupa tratament”, spune Weibring.

”Sunt foarte incantat sa vad aceste rezultate, nu ma asteptam ca sperma sa se refaca atat de bine dupa tratamentul postoperator. Acum putem oferi pacientilor informatii mult mai exacte privind efectele secundare. Pacientii cu cancer testicular sunt adesea tineri care doresc sa isi intemeieze o familie la un moment dat, astfel ca se tem de riscurile potentiale privind infertilitatea”, continua Weibring.

O problema comuna printre barbatii diagnosticati cu cancer testicular este capacitatea scazuta de a produce sperma. De asemenea, o afectiune numita sindrom de disgeneza testiculara, caracterizata prin calitatea slaba a materialului seminal, poate juca un rol in dezvoltarea cancerului testicular. In plus, orhiectomia si cancerul in sine pot afecta calitatea spermei. Indepartarea unui testicul nu influenteaza negativ numarul de spermatozoizi sau concentratia spermei deoarece testiculul ramas poate compensa.

Chiar daca rezultatele sunt promitatoare, specialistii le romanda pacientilor sa isi conserve sperma inainte de orhiectomie deoarece anumiti pacienti pot avea probleme la momentul diagnosticului si acestea pot persista si dupa tratamentul postoperator.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Doctor in...
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Hemoragiile, in primele sase luni de la externarea din spital, in urma unui atac de cord, sunt asociate cu un diagnostic ulterior de cancer, potrivit Congresului Mondial de Cardiologie. ”Rezultatele noastre sugereaza ca pacientii ar trebui sa solicite ajutor medical specializat daca se confrunta cu hemoragii dupa ce au trecut printr-un atac de...
Aproape 300.000 de oameni din intreaga lume dezvolta melanom malign in fiecare an. Aceasta boala este cea mai grava forma de cancer de piele, iar numarul cazurilor raportate anual creste. Oamenii de stiinta de la Universitatea Lund, din Suedia, au condus un nou studiu prin care au analizat o proteina ce reglementeaza o gena asociata cu metastaza...
In cazul celor mai multe tipuri de cancer, riscul creste dramatic pe masura ce inaintam in varsta. Dar de ce unii oameni au mai multe celule canceroase in organism decat altii? Persoanele inalte ar putea fi mai predispuse cancerului fiindca au mai multe celule? Potrivit lui Leonard Nunney, biolog la Universitatea din California, Riverside, acest...
Dupa aflarea diagnosticului de neoplasm, pacientii si cei apropiati lor trec prin mai multe stari, firesti in aceasta situatie, de la soc la tristete. In cadrul grupurilor de suport acestia sunt ajutati de specialisti sa le gestioneze si sa le depaseasca, impartasindu-se sentimentele si experientele. Ce specialisti participa la aceste grupuri?...
Oamenii de stiinta din Canada au rezumat 65 de studii din 14 tari care au introdus vaccinul HPV de cand a devenit disponibil, adica in urma cu 10 ani. Vaccinul vizeaza mai multe tulpini de virus papiloma uman (HPV), inclusiv tulpinile 16 si 18, care cauzeaza cele mai multe tipuri de cancer de col uterin. HPV poate provoca, de asemenea, veruci...