AFECȚIUNI

09 Decembrie 2022

Candidoza la bărbați: manifestări specifice și tratament

scris de

Echipa medicală MedLife

barbat in timpul unui consult medical urologic

Candidoza este cunoscută adesea ca fiind o infecție specifică femeilor, însă și bărbații pot suferi din cauza acestei afecțiuni. Deși simptomele par mai puțin vizibile în cazul bărbaților, este nevoie de un tratament eficient împotriva infecției cu candida. În caz contrar, pot fi afectate și alte organe, cum ar fi prostata.

Ce este candidoza la bărbați?

Candidoza este o infecție genitală de natură fungică, determinată cel mai adesea de un dezechilibru la nivelul florei genitale. Dacă în cazul femeilor simptomele sunt evidente, prin prurit și senzație de usturime, în cazul bărbaților simptomele pot să nu apară deloc.

Candidoza este o boală infecțioasă ce se poate manifesta fie sub formă acută (superficială), fie subacută (invazivă). În cazul infecțiilor cu caracter invaziv pot apărea manifestări clinice și la nivelul aparatului respirator, la nivelul meningelui sau chiar la nivelul inimii.

Candidoza la bărbați: cauze și factori de risc

Candidoza este provocată de Candida albicans, o ciupercă facultativ patogenă. Ea determină diferite tipuri de candidoză (candida bucală, vaginală, esofagiană, faringiană etc.) și se poate produce pe cale endogenă (dezechilibre la nivelul microbiotei) sau pe cale exogenă (interindividual).

Cauze

Candidoza nu este tratată, în general, ca o infecție de natură sexuală însă, în urma începerii vieții sexuale, ea poate fi transmisă cu ușurință. Alte cauze ale apariției candidozei la bărbați sunt:

 • sterilizarea ineficientă a instrumentarului medical;
 • în urma utilizării antibioticelor;
 • ca răspuns la un nivel crescut de estrogen (terapia de substituție hormonală).

Factori de risc

Există mai multe situații în care boala poate apărea, iar printre factorii de risc se numără:

 • contactul sexual cu partenere infectate;
 • infecția cu HIV favorizează apariția candidozei la bărbați, ca urmare a unui sistem imunitar slăbit;
 • obezitatea;
 • tratamentele pe bază de antibiotic, fără utilizarea unui probiotic potrivit;
 • diabet;
 • igienă deficitară la nivelul organelor genitale.

Cum se manifestă candidoza la bărbați?

Chiar dacă pentru mulți bărbați simptomele nu sunt evidente, acest lucru nu înseamnă că ele nu există. Din contră, corpul vorbește și transmite informația unui dezechilibru, iar printre cele mai cunoscute simptome ale candidozei la bărbați se numără:

Mâncărime

Unul dintre cele mai „grăitoare” simptome este mâncărimea din zona genitală. Pruritul este însă specific și altor afecțiuni, precum balanita bacteriană, iar din acest motiv, de multe ori, simptomul este trecut cu vederea, mai ales dacă episoadele de mâncărime se estompează în timp.

Scăderea libidoului

Scăderea libidoului poate fi un simptom al candidozei. Această manifestare are implicații și la nivel hormonal, dar este prezentă și din cauza disconfortului creat de infecția fungică cu candida.

Usturime

Usturimea este, de asemenea, un simptom al unei infecții fungice, deoarece zona genitală devine roșie și inflamată.

Secreții abundente și urât mirositoare

Infecția cu candida se poate diagnostica de medicul urolog pe baza secreției specifice.

Aceasta este abundentă, de culoare albă, urât mirositoare și contribuie la sporirea senzației de usturime și mâncărime.

Dureri în timpul actului sexual

Din cauza rigidității musculare se poate întâmpla ca persoana afectată să simtă durere în timpul actului sexual. Această caracteristică se întâlnește atât în cazul candidozei vaginale, adică în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.

Cum se diagnostichează candidoza la bărbați?

Primul pas este prezentarea la medicul specialist în vederea evaluării medicale, adică a unui consult urologic. În funcție de simptome, medicul poate recomanda realizarea unor analize suplimentare precum determinarea anticorpilor anti-Candida albicans IgM sau recoltarea secreției uretrale în vederea culturii și determinării unei fungigrame, testare ce poate indica prezența unei infecții curente cu acest microorganism sau poate evidenția o candidoză recurentă.

cuplu in timpul unei consultatii pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala

Candidoza la bărbați: opțiuni de tratament

Tratamentul candidozei la bărbați nu este foarte diferit de cel pentru femei. Totuși, atunci când pacientul se confruntă cu o serie de 4-5 episoade de candidoză, în decursul unui an, se impune un tratament de specialitate mai puternic, capabil să facă față sensibilității organismului la infecții.

Tratament antifungic

Fiind o boală produsă de o ciupercă, așadar o afecțiune fungică, prima opțiune este aplicarea locală a tratamentelor pe bază de antimicotice. Acestea se găsesc sub formă de unguente sau creme, dar și sub formă de comprimate. În unele situații, pot fi stabilite forme de tratament pentru candida la bărbați în doză unică, în funcție de tipul infecției (recurentă, izolată).

Tratament pentru parteneri

Infecția cu candida afectează și partenerul persoanei infectate și este necesară găsirea unei soluții personalizate care să oprească transmiterea bolii. În general, se folosește o cremă pentru candidoză la bărbați și tratamente sub formă de ovule pentru femei.

În orice caz, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, în mod obligatoriu.

Circumcizie

Această soluție este o opțiune doar în cazul în care candidoza nu cedează la tratamentele antifungice prescrise de medicul specialist.

Tratamente naturiste

În unele situații, tratamentele medicamentoase pot fi susținute și de tratamente naturiste, dar numai la indicațiile medicului specialist.

Este recomandat să fie incluse în alimentație cât mai multe legume crude sau fierte la aburi, usturoiul, cerealele complete, carnea de pește și de pasăre, ghimbirul, cimbrul, rozmarinul sau mușeţelul.

Numeroase plante medicinale cu efect antimicotic pot fi de ajutor în lupta împotriva candidozei.

În cât timp trece candidoza la bărbați?

În general, candidoza la bărbați se vindecă rapid, în maximum 5-7 zile, însă acest lucru depinde de rigurozitatea urmării tratamentului și de igiena personală.

Candidoza la bărbați: posibile complicații

Dacă nu este tratată corespunzător, candidoza la bărbați poate produce o serie de complicații precum:

Afecțiuni ale prostatei

În cazul în care candidoza nu este tratată corespunzător, ea poate afecta și alte organe, printre care și prostata.

Candidoza invazivă

Această complicaţie reprezintă o infecție fungică a sângelui care presupune afectarea organele interne: creier, ficat, inimă. O astfel de infecţie care afectează întregul organism poate duce la deces.

Este astfel nevoie de tratament de urgenţă pentru a proteja organele şi pentru a combate infecţia.

Lipsă de energie și vitalitate

Pacienții care suferă de candidoză genitală prezintă și o lipsă a energiei, tocmai din cauza disconfortului. Este necesară tratarea problemei care va determina astfel creșterea stimei de sine.

Lipsa dorinței de a activa din punct de vedere social

Atunci când un pacient suferă de candidoză, el va simți nevoia să se retragă din punct de vedere social. Este necesară însă găsirea unei metode de tratament, deoarece candidoza nu trebuie să aibă astfel de efecte, ci trebuie tratată pentru o stare de bine.

Cum poate fi prevenită candidoza la bărbați?

Există câteva metode relativ simple prin care candidoza la bărbați poate fi evitată.

Măsurile includ:

 • folosirea prezervativului pentru fiecare contact sexual;
 • o grijă sporită față de igiena zilnică în zona organelor genitale;
 • atenție la alimentație, deoarece alimentele bogate în zahăr favorizează apariția episoadelor de candida. Este recomandat astfel să se evite consumul de zahăr rafinat, carne de porc și de vită, produse făinoase, fructe dulci, cartofi, alimente care conțin fermenţi, produse lactate, băuturi carbogazoase și alimente față de care organismul este sensibil (alergic);
 • păstrarea zonei genitale uscată și aerisită (nu se poartă lenjeria umedă sau din materiale sintetice care produc și susțin transpirația, este necesară uscarea temeinică a zonei genitale după duș etc.).

 

Bibliografie:

 1. MacGill, Markus. “How Does Thrush Affect Men?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Nov. 2018, www.medicalnewstoday.com
 2. R, Arya N, and Naureen B Rafiq. “Candidiasis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 7 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.govSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.