Fistic: Beneficii, recomandări, contraindicații

Fisticul are un gust excelent în deserturi, fiind în același timp o gustare bogată în nutrienți care susțin un stil de viață sănătos. Consumul regulat de fistic crud contribuie la menținerea siluetei și poate ajuta organismul să țină sub control afecțiuni care țin de digestie, indice glicemic sau fertilitate.
Pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, care este esențială pentru tratarea sau prevenția multor afecțiuni, cât și pentru starea ta generală de bine, MedLife a creat Centrul de Medicina Stilului de Viață. Echipa multidisciplinară a Centrului va evalua, trata și monitoriza problemele tale de sănătate, oferind soluții integrate și personalizate aplicate pe șase paliere: nutriție, psihologie, somnologie, abuz de substanțe, activitate fizică și mindfulness.
Ce este fisticul
Considerat fruct sau un tip de nucă, fisticul este, de fapt, sămânța comestibilă a arborelui de fistic, Pistacia Vera. Zonele montane calde de unde provine fisticul sunt mai ales în Asia, dar și în zonele mediteraneene, în Europa și în Nordul Africii. Turcia și India sunt țări în care foarte multe rețete cu fistic fac parte din tradiția locală.
Fisticul are o aromă specifică ușor dulceagă și o nuanță de verde deschis, ușor de recunoscut. Valorile sale nutritive sunt mai mari când este crud, dar cel mai des se consumă prăjit și sărat, ca o gustare de sine stătătoare sau ca ingredient în diverse preparate.
Are mai puține calorii decât nucile obișnuite sau nucile pecan. Fisticul crud și nesărat poate fi folosit în diverse gustări sănătoase, dar și în deserturi dulci, în special în înghețată sau în rețete orientale, dar este potrivit și pentru salate, sosuri tip pesto, alături de brânzeturi și tofu, precum și în preparate cu carne. Fisticul se potrivește foarte bine cu peștele gras, cum este somonul, dar și cu carnea de pui sau curcan.
Fisticul poate fi consumat cu succes în posturi sau în diete vegane sau vegetariene. În smoothie-uri poate fi folosit fistic crud după ce a fost hidratat câteva ore în apă. În același timp, din fistic hidratat se poate prepara lapte vegan de fistic. Fisticul copt poate fi folosit pentru prepararea untului de fistic, care se consumă la fel ca untul de arahide sau de migdale.
Fisticul este folosit cu succes și în industria înfrumusețării, datorită conținutului de grăsimi saturate și de vitamine. În produsele pentru îngrijirea pielii, extractul de fistic este preferat în special pentru cele cu efect de anti-îmbătrânire și hidratare. În același timp, combate efectele nocive produse de expunerea la raze UV.
Ce beneficii are fisticul
Printre beneficiile pe care le conferă consumul de fistic se numără următoarele:
- este potrivit în diete de slăbire;
- poate ajuta sportivii la recuperarea musculară după efort;
- are proprietăți antioxidante;
- susține buna funcționare a sistemului digestiv;
- conține luteină, care contribuie la sănătatea ochilor;
- contribuie la echilibrarea glicemiei;
- este un bun antiinflamator;
- susține sănătatea inimii;
- poate declanșa termogeneza;
- contribuie la întărirea sistemului imunitar;
- protejează împotriva infecțiilor;
- contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale;
- scade nivelul colesterolului;
- împiedică formarea cheagurilor de sânge;
- poate să prevină apariția chisturilor la ovare;
- îmbunătățește memoria;
- este benefic pentru sistemul nervos;
- ajută la prevenirea și tratarea anemiilor;
- are efect afrodisiac și susține fertilitatea;
- poate să prevină apariția unor anumite tipuri de cancer.
Ce proprietăți are fisticul
Fisticul are un număr redus de calorii, ceea ce îl face potrivit pentru cure de slăbire, mai ales că este bogat în fibre și proteine. În același timp, fisticul este o sursă de grăsimi naturale sănătoase. Conține acid oleic și acid linoleic, vitamine ca vitamina B2, vitamina B6, vitamina E, vitamina K, precum și minerale ca potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, crom, seleniu și mangan. De asemenea, fisticul conține polifenoli și tocoferoli, precum și aminoacizi, ca l-arginina.
Culoarea verde a fisticului este dată de conținutul de luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care susțin sănătatea ochilor. Fibrele solubile conținute de fistic contribuie la sănătatea intestinelor, având efect asupra formării microbiotei intestinale. Fibrele solubile susțin dezvoltarea unor bacterii care favorizează formarea mucusului intestinal și reduc inflamațiile din tractul digestiv.
Nutrienții din fistic susțin și sănătatea sistemului cardiovascular, contribuind la reglarea presiunii sangvine și a nivelului de colesterol. Consumul de fistic este recomandat și datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, care pot prevenii apariția mai multor afecțiuni, printre care și a unor tipuri de cancer.
Sănătatea creierului și a sistemului cognitiv beneficiază, de asemenea, de consumul de fistic, bogat în flavonoide și antocianine, care pot avea rol în reducerea inflamațiilor și a protejării împotriva deteriorărilor la nivel celular. În același timp, acești antioxidanți inhibă absorbția carbohidraților, contribuind astfel la menținerea unui nivel optim al glicemiei.
În sezonul rece, fisticul este apreciat și pentru efectul său termogenic, contribuind la încălzirea organismului. Acest fenomen apare pentru că organismul depune efort la metabolizarea grăsimilor conținute de fistic, iar în corp se generează căldură.

Care sunt valorile nutriționale ale fisticului
100 de grame de fistic au următoarele valori nutriționale:
- Calorii - 557 kcalorii
- Proteine - 20 grame
- Carbohidrați - 28 grame
- Zaharuri - 7,6 g
- Lipide - 45 grame
- Fibre - 10,60 grame
- Magneziu - 121 miligrame
- Sodiu - 1 miligram
- Potasiu - 1,025 miligrame
- Calciu - 105 miligrame
- Fosfor - 490 miligrame
- Fier - 4,20 miligrame
Când este recomandat consumul de fistic
Consumul de fistic este recomandat persoanelor care doresc să aibă un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată. În același timp, pot consuma fistic persoanele care doresc să prevină sau să ajute la tratarea unor afecțiuni.
Fisticul are efect afrodisiac și susține funcția erectilă, prevenind în același timp apariția chisturilor ovariene. În cazul ovarelor polichistice, consumul de fistic poate contribui la remedierea afecțiunii.
Femeile însărcinate pot consuma fistic fără probleme, chiar și în cazul în care au diabet gestațional. Fisticul este benefic pentru dezvoltarea bebelușului.
Când este contraindicat consumul de fistic
Consumul de fistic este considerat, în general, sigur, însă trebuie evitat sau consumat cu precauție de persoanele care pot dezvolta alergii la diverse tipuri de nuci. Cantitatea de fistic consumat ar trebui să fie moderată, mai ales în cazul persoanelor care doresc să țină greutatea sub control. Deși este potrivit și pentru diete de slăbire, dacă este consumat în cantități mari, grăsimile și sarea din fistic, precum și aportul caloric pot favoriza acumularea kilogramelor în plus. În plus, consumul de fistic în exces poate avea efecte adverse ca afecțiuni ale digestiei sau dureri în zona abdominală.
Copiii mici, precum și persoanele care întâmpină dificultăți la înghițire, ar trebui să evite consumul de fistic, pentru că există riscul de înec și sufocare.
Unele alimente sau tratamente pot interfera cu diverse afecțiuni preexistente sau cu acțiunea unor medicamente. Acest lucru este valabil și pentru fistic, care poate avea atât beneficii, cât și contraindicații. Orice fel de dietă ținută pe termen lung, precum și orice fel de tratament naturist necesită un consult medical de specialitate în prealabil.
Bibliografie
- https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322899
- https://www.health.com/pistachios-8423108
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890834/
- https://www.bebeautiful.in/all-things-lifestyle/health-and-wellness/benefits-of-pistachio
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-pistachio-nuts
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Dieta keto: în ce constă, recomandări, contraindicaţii
Dieta keto (ketogenică) este o dietă bogată în grăsimi, moderată în proteine și foarte săracă în carbohidrați, concepută pentru a schimba metabolismul organismului în favoarea grăsimilor și a cetonilor pentru energie. Scopul principal al dietei keto este de a intra într-o stare meta...

Nuci: beneficii, recomandări, contraindicații
Nucile sunt ca niște mici supereroi culinari: pline de omega-3 și antioxidanți, ele te ajută să-ți păstrezi inima sănătoasă și creierul în formă. Nucile sunt folosite mai ales în deserturi și ca gustări, dar și în tratamente de înfrumusețare. Consumul de nuci îi asigură organis...

Cireșe - Beneficii, recomandări, contraindicații
Cireșele sunt fructe cu numeroase proprietăți nutritive, bogate în vitamine și minerale care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. Ele au efect antistres, ajută organismul să se refacă mai ușor după perioade de activitate intensă și reglează somnul.Cireșele se consumă...