Cireșe - Beneficii, recomandări, contraindicații

Nutriție
11 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
cirese beneficii recomandari contraindicatii

Cireșele sunt fructe cu numeroase proprietăți nutritive, bogate în vitamine și minerale care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. Ele au efect antistres, ajută organismul să se refacă mai ușor după perioade de activitate intensă și reglează somnul.

Informații generale despre cireșe

Cireșele se consumă în mod ideal proaspete, în lunile mai-iunie, atunci când este sezonul lor, însă pot fi și conservate sub formă de sucuri, siropuri, compoturi sau dulcețuri. O variantă mai sănătoasă poate fi congelarea lor, pentru a fi ulterior folosite în sucuri, smoothie-uri sau piureuri de fructe.

Cireșele au beneficii pentru organism indiferent de ce tipuri de cireșe consumăm. Au un număr scăzut de calorii, ceea ce le face ideale pentru diete care au ca scop reducerea greutății corporale, mai ales că sunt, în același timp, bogate în fibre și vitamine. Grăsimea din zona abdominală scade mai ușor atunci când persoanele care țin cure de slăbire introduc și cireșe în meniul lor. În același timp, consumul de cireșe are beneficii multiple pentru sănătate. Ele sunt asociate cu reducerea nivelului de colesterol, dar și a nivelului acidului uric din sânge, calmează inflamațiile de la nivelul mușchilor și reglează tensiunea arterială.

Tipuri de cireșe

Există mai multe tipuri de cireșe, cu diverse forme și mărimi, culori și arome. Cele mai dulci și aromate sunt, de obicei, consumate proaspete sau în deserturi, în timp ce variantele de cireșe amare sau cireșe mai acrișoare sunt preferate pentru dulcețuri, siropuri sau sosuri. Toate tipurile de cireșe au în interior sâmburi tari care trebuie să fie îndepărtați înainte de consum.

Printre tipurile principale de cireșe, merită amintite soiurile de cireșe Maraschino, Queen Anne și Black.

Ce beneficii au cireșele

Printre beneficiile cireșelor se numără următoarele:

  • susțin sistemul imunitar;
  • contribuie la sănătatea inimii;
  • pot scădea presiunea sangvină;
  • contribuie la recuperarea organismului;
  • au efect antiinflamator;
  • previn apariția anemiilor;
  • reduc stresul oxidativ;
  • pot scădea nivelul colesterolului;
  • contribuie la un somn mai odihnitor;
  • ajută la controlul greutății; 
  • împiedică apariția crampelor musculare după efort fizic;
  • pot contribui la prevenirea unor tipuri de cancer;
  • scad indicele glicemic;
  • reduc riscul de accident vascular cerebral;
  • contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv;
  • ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism;
  • pot reduce simptomele de gută sau artrită;
  • reduc riscul apariției diabetului de tip II;
  • favorizează eliminarea toxinelor din organism;
  • previn apariția cariilor și formarea tartrului dentar;

Ce proprietăți au cireșele

Pe lângă vitamine și minerale, cireșele conțin polifenoli, beta-caroten și colină. Vitaminele principale pe care le conțin cireșele sunt vitamina A, vitamina B, vitamina C și vitamina K. Mineralele pe care le conțin în cantități mai mari sunt potasiul, magneziul, manganul, cuprul și calciul. Cireșele fac parte din sursele vegetale de colină, un macronutrient esențial pentru organism, care ajută metabolismul și susține sănătatea și dezvoltarea creierului. 

Polifenolii conținuți de cireșe contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, au efect prebiotic și antioxidant și susțin echilibrul hormonal.

În același timp, cireșele au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, astfel că sunt fructe potrivite pentru persoanele care încearcă să ducă un stil de viață sănătos sau să se recupereze în urma unor afecțiuni. Conținutul mare de vitamina C al cireșelor contribuie la absorbția fierului, astfel încât este redus riscul de anemii. Consumul de cireșe favorizează sintetizarea naturală a colagenului, responsabil de elasticitatea pielii și sănătatea oaselor. Sunt alimente cu un conținut alcalin, astfel că au efect în menținerea sănătății și aspectului frumos al părului și pielii, acționând din interior. 

Cireșele pot contribui la o calitate mai bună a somnului, deoarece aceste fructe conțin triptofan și favorizează producția naturală de melatonină și serotonină. În același timp, sportivii care lucrează cu greutăți sau persoanele care susțin o activitate fizică mai intensă pot consuma cireșe pentru a ajuta la relaxarea musculară. Consumul de cireșe contribuie și la sănătatea inimii, datorită conținutului de nutrienți ca potasiu sau vitamina C, dar și pentru că sunt bogate în antocianine.

cirese beneficii recomandari contraindicatii

Modalități de utilizare ale cireșelor

Se recomandă consumul cireșelor proaspete, neîndulcite, dar și sub formă congelată, în smoothie-uri, sucuri sau sosuri de fructe. Fructele uscate, ca și cozile uscate se pot folosi la infuzii, consumate mai ales pentru efect diuretic în diverse tratamente naturiste. Cireșele confiate se folosesc la deserturi, dar și în cocktailuri.

Variantele cele mai sănătoase pentru organism sunt cele proaspete, uscate sau congelate. Cireșele deshidratate sau liofilizate pot fi măcinate și folosite în smoothieuri sau piureuri de fructe. Pentru a obține variante de desert sau gustări sănătoase, se pot consuma în combinație cu iaurturi mai grase, fistic sau migdale și ciocolată neagră, eventual sub formă congelată. Cireșele uscate sunt adesea folosite în combinații cu alte fructe în amestecuri pentru granola sau pentru diverse deserturi și gustări. Bananele și fulgii de cocos, dar și diverse tipuri de nuci se potrivesc cu cireșele în preparate potrivite pentru micul dejun, cum ar fi budincă de chia sau iaurt cu fulgi de ovăz, dar și în diverse produse de cofetărie sau patiserie.

Câte calorii au cireșele

O ceașcă de cireșe amare de 100 g conține: 

  • Calorii - 52 kcal;
  • Fibre - 2 g;
  • Grăsimi - 0 g;
  • Carbohidrați - 12 g, din care zaharuri 8 g;
  • Proteine - 1 g;
  • Sare - 3 mg;
  • Vitamina C - 10 miligrame; 
  • Potasiu - 173 mg.

Compoziția nutritivă pentru 100 g de cireșe dulci:

  • Calorii - 63 kcalorii; 
  • Fibre - 2.10 grame; 
  • Grăsimi - 0.2 grame;
  • Carbohidrați - 16 grame, din care zaharuri 12.8 g; 
  • Proteine - 1.10 g;
  • Vitamina C - 7 mg;
  • Potasiu - 222 mg.

Când este recomandat consumul de cireșe

Consumul de cireșe este recomandat persoanelor care vor să aibă un stil de viață sănătos, consumând în mod echilibrat fructe și legume. În cazul unor afecțiuni, cum ar fi boli inflamatorii, medicul specialist poate recomanda ca tratament adjuvant consumul de cireșe sau produse pe bază de cireșe, cum ar fi infuziile din cozi de cireșe. Femeile însărcinate pot beneficia de proprietățile cireșelor, în schimb pentru copiii mici se recomandă precauție atunci când le sunt date cireșe. Aceștia ar trebui să le consume doar după ce le-au fost îndepărtați sâmburii în prealabil.

Când este contraindicat consumul de cireșe

În general, consumul de cireșe este sigur, mai puțin în cazul persoanelor care au alergie la cireșe sau la unele tipuri de polen. Este nevoie de procurarea cireșelor din medii sigure, pentru a evita consumul fructelor contaminate cu pesticide. Nu este indicat să se consume cu tot cu sâmburi în cantități mari.

Persoanele care au diabet trebuie să consume cireșe în cantități rezonabile, deoarece acestea conțin zahăr. De asemenea, cireșele trebuie să fie consumate cu precauție de către persoanele care au afecțiuni digestive cronice.

Se recomandă un consult medical de specialitate înainte de începerea oricărui tratament de tip alternativ sau naturist. Suplimentele alimentare pe bază de cireșe pot avea efecte adverse sau pot interfera cu unele tratamente, așa că trebuie să fie consumate doar la indicațiile medicului.

Bibliografie

  1. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cherries
  2. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cherries
  3. https://www.healthline.com/nutrition/cherries-benefits
  4. https://www.goodhousekeeping.com/health/a39264577/cherry-health-benefits/
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-cherries

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării