MEDICINA GENERALA

13 Februarie 2024

Menta: beneficii, proprietăți, contraindicații

scris de

Echipa medicală MedLife

Menta, plantă cu beneficii pentru sănătate

Menta este o plantă arhicunoscută ce dispune de o serie de beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără calmarea simptomelor răcelii comune, promovarea sănătății sistemului digestiv, precum și reducerea simptomelor reacțiilor alergice.

Despre mentă

Menta aparțina familiei Lamiaceae, care include între 15 - 20 de specii de plante. Este o plantă foarte cunoscută și folosită, atât uscată, cât și proaspătă, într-o varietate de mâncăruri și tipuri de infuzii. Producătorii de pastă de dinți, gumă, bomboane și produse de înfrumusețare folosesc uleiul de mentă.

Utilizarea de mentă proaspătă și a altor plante similare în gastronomie te poate ajuta să adaugi un gust special mâncărurilor, reducând, în același timp, consumul de zahăr și de sare.

În medicină, de-a lungul istoriei, au fost utilizate diferite tipuri de specii de mentă, deoarece acestea prezintă și o gamă variată de proprietăți antioxidante și potențiale beneficii pentru sănătate.

Tipuri de mentă

Există mai multe tipuri de mentă, diferența cea mai importantă fiind probabil cea dintre menta sălbatică și "menta bună". Prima este o plantă spontană ce nu dispune de proprietățile medicinale necesare consumului, spre deosebire de a doua, de unde vine și denumirea de "mentă bună".

"Menta bună" include o serie de specii precum menta de apă (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis ori Mentha spicata) și menta pipărată (Mentha piperita), care este un hibrid al celor două menționate. Mai pot fi menționate și menta creață sau spearmint (Mentha crispa) și menta franțuzească sau busuiocul cerbilor (Mentha pulegium).

Ce beneficii are menta

Deși, în general, nu este consumată în cantități mari, menta conține o cantitate destul de mare de nutrienți. De exemplu, doar 14 grame de mentă creață dispun de: 6 calorii, 1 gram de fibră, 12% din doza zilnică recomandată (DZA) de vitamina A, 9% din DZA de fier, 8% din DZA de mangan și 4% din DZA de acid folic. O astfel de cantitate poate fi folosită într-o salată de legume, de exemplu.

Menta este o sursă bună de vitamina A, necesară pentru sănătatea ochilor. De asemenea, aceasta este o sursă bogată de antioxidanți, mai ales comparativ cu alte plante. Antioxidanții au rolul de a-ți proteja organismul în fața stresului oxidativ ce apare din cauza radicalilor liberi.

Sindromul colonului iritabil (SCI) reprezintă o afecțiune a tractului digestiv. Din cauza sa apar simptome precum durerea de stomac, flatulența, balonarea etc. Pe lângă schimbările necesare, precum tratamentul medicamentos și modificarea regimului alimentar, cercetările arată că uleiul de mentă ar putea să fie, de asemenea, de ajutor.

Uleiul de mentă conține un compus chimic cunoscut drept mentol, care ar putea să atenueze simptomele SCI datorită efectelor relaxante ale mușchilor tractului digestiv.

O analiză a nouă studii realizate pe un lot de pacienți de 700 de oameni cu SCI a concluzionat că aceștia au observat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor după ce au luat capsule cu ulei de mentă, comparativ cu cei care au luat placebo. Un studiu a descoperit că 75% dintre pacienții care au consumat ulei de mentă timp de patru săptămâni au raportat îmbunătățiri ale simptomelor SCI, comparativ cu 38% dintre pacienții din grupul placebo.

Menta, plantă cu proprietăți în tratarea răcelilor și indigestiilor

Ce proprietăți are menta

Se crede că menta poate fi eficientă și în tratarea altor probleme digestive, precum indigestia. Mai multe studii au demonstrat că mâncarea trece mai repede prin stomac atunci când s-a consumat ulei de mentă alături de alimente, ceea ce a ameliorat simptomele indigestiei.

Multe tratamente pentru răceala și gripă conțin mentol, un compus chimic important din uleiul de mentă. Deși mentolul este adesea folosit drept decongestionant nazal, mai multe studii contrazic această idee. Totuși, mentolul poate îmbunătăți respiratul pe nas. Asta înseamnă că, deși mentolul nu funcționează ca decongestionant, te poate face să simți că respiri mai ușor pe nas.

Gumele de mestecat cu mentă și mentosanele pot masca respirația urât mirositoare pentru câteva ore, însă nu reduc bacteriile și ceilalți compuși chimici care o produc. Totuși, consumul de ceai de mentă sau mestecatul de frunze de mentă poate să mascheze respirația urât mirositoare, dar și să ucidă bacteriile răspunzătoare pentru ea, conform studiilor.

Cum se utilizează aceasta

Cea mai populară modalitate de a consuma mentă este sub formă de ceai. Pentru aceasta poți utiliza atât mentă proaspătă, cât și mentă uscată. Ceaiul din mentă proaspătă, de exemplu, include vitamina A, o cantitate ridicată de antioxidanți, 0% colesterol sau grăsime, doar 2 miligrame de sodiu și reprezintă 1% din doza recomandată zilnică de fier și potasiu. Pentru a prepara un ceai de mentă poți să folosești metoda clasică prin care adaugi frunzele atunci când apa începe să clocotească. De asemenea, poți adăuga miere și lămâie în acest ceai.

Uleiul de mentă poate fi aplicat topic, pe piele, însă ai grijă să-l diluezi mai întâi cu un ulei de bază, precum cel de jojoba. Poți să adaugi acest ulei într-un difuzor pentru uleiuri esențiale pentru a simți efectele revigorante ale mentei în jurul tău. Îl poți inhala ușor sau chiar să faci baie în el, combinat cu alte uleiuri esențiale, precum uleiul de lavandă.

Recomandări

Este recomandat să ceri sfatul medicului atunci când vrei să consumi mentă, deoarece, după cum va prezenta capitolul următor, aceasta poate declanșa o serie de reacție adverse în unele cazuri.

Poți consuma în jur de 2 - 3 căni de ceai de mentă pe zi. Dacă dorești să o consumi ca atare, atunci poți consuma aproximativ 12 - 15 frunze pe zi.

Contraindicații 

La fel ca alte plante medicinale, menta poate declanșa efecte adverse în unele cazuri. De exemplu, nu este recomandat ca persoanele care suferă de reflux gastro-esofagian să folosească menta pentru problemele digestive, deoarece planta poate declanșa simptomele refluxului.

Consumul de ulei de mentă în doze mari poate fi toxic. De aceea ar trebui să folosești dozele recomandate.

Mentolul pur este otrăvitor și nu trebuie ingerat. Acesta trebuie aplicat doar pe piele ori pe o suprafață adiacentă, precum o pernă, pentru a dispersa vaporii.

De asemenea, nu este recomandat să aplici ulei de mentă pe fața unui copil, deoarece poate provoca spasme ce îngreunează respirația.

Este necesar să discuți cu medicul pentru a determina dacă tratamentul medicamentos pe care-l urmărești poate interacționa cu menta sau uleiul de mentă.

 

Bibliografie

  1. Tafrihi, Majid et al. “The Wonderful Activities of the Genus Mentha: Not Only Antioxidant Properties.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 26,4 1118. 20 Feb. 2021, Accesat pe 3 noiembrie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Mikaili, Peyman et al. “Pharmacological and therapeutic effects of Mentha Longifolia L. and its main constituent, menthol.” Ancient science of life vol. 33,2 (2013): 131-8. Accesat pe 3 noiembrie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Saqib, Saddam et al. “Mentha: Nutritional and Health Attributes to Treat Various Ailments Including Cardiovascular Diseases.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 27,19 6728. 9 Oct. 2022, Accesat pe 3 noiembrie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Silva, Henrique. “A Descriptive Overview of the Medical Uses Given to Mentha Aromatic Herbs throughout History.” Biology vol. 9,12 484. 21 Dec. 2020, Accesat pe 3 noiembrie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Meamarbashi, Abbas. “Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 4,1 (2014): 72-8., Accesat pe 3 noiembrie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. McKay, Diane L, and Jeffrey B Blumberg. “A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.).” Phytotherapy research : PTR vol. 20,8 (2006): 619-33. Accesat pe 3 noiembrie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.govSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.