Publicat la: 
25/04/2014

Care sunt beneficiile consumului de menta

Atunci cand se discuta despre cele mai sanatoase alimente, fructele si legumele sunt de cele mai multe ori in capul listei datorita vitaminelor, mineralelor si a capacitatii lor antioxidante. Ierburile proaspete sunt destul de des uitate, dar acestea pot fi la fel de importante pentru o dieta sanatoasa, precum fructele si legumele, oferind o gama larga de beneficii pentru sanatate.

Menta are una dintre cele mai mari capacitati antioxidante si de aceea este util sa invatati cum sa o folositi la gatit pentru a reduce aportul de sodiu din organism.

Uleiul de menta este adesea folosit in pasta de dinti, guma de mestecat si produse de frumusete, in timp ce frunzele sunt folosite fie proaspete, fie uscate pentru ceaiuri si la gatit.

Doua linguri de menta contin 2 calorii, 0,12 grame de proteine, 0,48 grame de carbohidrati, 0,003 grame de grasimi si 0,30 grame de fibre. Menta contine cantitati mici de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, vitamina C si vitamina A3

Beneficii

Alergii: Planta de menta continue un antioxidant cunoscut sub numele de acid rozmarinic, care a fost studiat pentru eficacitatea sa in ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, acidul rozmarinic s-a dovedit a fi un tratament promitator.

Racelile comune: Menta contine mentol, care este un decongestionant natural, care ajuta la ruperea flegmei si a mucusului. Menta poate fi eficienta si cand este combinata cu ceaiul pentru alinarea durerilor de gat.

Indigestie: Menta este o planta calmanta si linistitoare, care a fost folosita mult timp in tratarea tulburarilor gastrice si a indigestiei. Menta accelereaza si usureaza digestia.

Sindromul de colon iritabil: Uleiul de menta s-a dovedit a fi eficient si in tratatrea durerilor abdominale si a disconfortului asociat cu sindromul de colon iritabil.

Piele: Atunci cand este prezenta in uleiuri, unguente sau lotiuni, menta are efectul de a calma si a raci pielea afectata de muscaturi de insecte, eruptii cutanate sau alte reactii.

Cum sa introduceti menta in dieta dumneavoastra

Adaugarea de menta la alimente este o modalitatea foarte buna de a da un plus de aroma alimentelor sau bauturilor fara sa va ganditi la caloriile suplimentare. Plantele de menta pot fi adaugate crude pentru a mentine textura si aroma. Menta este relativ usor de crescut, aceasta putand fi cultivata in ghivece mici, pe un pervaz insorit.

Atunci cand pregatiti menta, utilizati un cutit ascutit si taiati usor. Aceasta este folosita pentru a aroma feluri de mancare din Orientul mijlociu, precum miel, supe si salate de legume.

Incorporati menta intr-o salata de fructe proaspete cu mere tocate, pere, lamai sau suc de lamai, jalapeno si miere.

Posibilele riscuri ale consumului de menta

  • Nu folositi menta in incercarea de a calma problemele digestive daca simptomele dumneavoastra sunt legate de o boala de reflux gastroesofagian. In acest caz, consumul de menta pot agrava starea dumneavoastra de sanatate.
  • Uleiul de menta, administrat in doze mari, poate fi toxic.
  • Nu aplicati ulei de menta pe fata copiilor deoarece poate provoca spasme care inhiba respiratia.
  • In cazul in care ati avut calculi biliari, utilizati cu prudenta produsele cu menta.
  • Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina daca anumite medicamente pe care le luati ar putea interactiona cu menta sau cu uleiul de menta.

Sursa: MedicalNewsToday

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Ce sa va spun ?! Chiar nu sunt retete cu produse ce sa gasesc la noi?
Avem atat de multe pentru a prepara o salata de fructe cu menta si fara ingredientul jalapeno!
E jale!

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Am observat că mulți se întreabă de ce nu sunt românii fericiți. La urma urmelor trăim vremuri binecuvântate, în care nimeni nu mai moare de foame (la Igiena Alimentației, în facultate, ni se spunea că și un om al străzii poate să-și facă necesarul caloric alimentar doar din resturi găsite în gunoi), în care granițele sunt deschise, avem libertate...
In timpul verii, infectiile gastrointestinale care apar la copii sunt determinate in special de infectiile bacteriene. Astfel cea mai frecvent intalnita la copii in primul an de viata este Escherichia Coli. Escherichia Coli poate fi transmisa prin: mancare contaminata, apa contaminata, preparate de carne insuficient tratate termic, fructe...
Dr. Gica Gheorghe / Foto: MedLive.ro Perioada de sarcina este caracterizata de o serie de reguli pe care o femeie trebuie sa le respecte, atat pentru sanatatea ei, cat si pentru cea a copilului. Prevenirea problemelor majore ale fatului este strans legata de efectuarea vizitelor medicale, in special la inceputul sarcinii. Cand aflam daca copilul...
Dr. Daniel Ciurdariu/ Foto: MedLive.ro Pe cat de des sunt depistati noduli in zona gatului, pe atat de rar acestia se dovedesc a fi maligni. Cancerul de tiroida este, din fericire, o boala destul de rara. Cu toate acestea, la nivel mondial, potrivit statisticilor, cazurile de cancer de tiroida sunt in crestere, incidenta dublandu-se in ultimii...
Femeie gravida / Foto: Photoxpress Diabetul care apare in timpul sarcinii (cunoscut sub numele de diabet gestational) poate provoca o serie de probleme pentru copil si mama deopotriva, inclusiv complicatii la nastere, precum si un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro...