Publicat la: 
25/04/2014

Care sunt beneficiile consumului de menta

Atunci cand se discuta despre cele mai sanatoase alimente, fructele si legumele sunt de cele mai multe ori in capul listei datorita vitaminelor, mineralelor si a capacitatii lor antioxidante. Ierburile proaspete sunt destul de des uitate, dar acestea pot fi la fel de importante pentru o dieta sanatoasa, precum fructele si legumele, oferind o gama larga de beneficii pentru sanatate.

Menta are una dintre cele mai mari capacitati antioxidante si de aceea este util sa invatati cum sa o folositi la gatit pentru a reduce aportul de sodiu din organism.

Uleiul de menta este adesea folosit in pasta de dinti, guma de mestecat si produse de frumusete, in timp ce frunzele sunt folosite fie proaspete, fie uscate pentru ceaiuri si la gatit.

Doua linguri de menta contin 2 calorii, 0,12 grame de proteine, 0,48 grame de carbohidrati, 0,003 grame de grasimi si 0,30 grame de fibre. Menta contine cantitati mici de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, vitamina C si vitamina A3

Beneficii

Alergii: Planta de menta continue un antioxidant cunoscut sub numele de acid rozmarinic, care a fost studiat pentru eficacitatea sa in ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, acidul rozmarinic s-a dovedit a fi un tratament promitator.

Racelile comune: Menta contine mentol, care este un decongestionant natural, care ajuta la ruperea flegmei si a mucusului. Menta poate fi eficienta si cand este combinata cu ceaiul pentru alinarea durerilor de gat.

Indigestie: Menta este o planta calmanta si linistitoare, care a fost folosita mult timp in tratarea tulburarilor gastrice si a indigestiei. Menta accelereaza si usureaza digestia.

Sindromul de colon iritabil: Uleiul de menta s-a dovedit a fi eficient si in tratatrea durerilor abdominale si a disconfortului asociat cu sindromul de colon iritabil.

Piele: Atunci cand este prezenta in uleiuri, unguente sau lotiuni, menta are efectul de a calma si a raci pielea afectata de muscaturi de insecte, eruptii cutanate sau alte reactii.

Cum sa introduceti menta in dieta dumneavoastra

Adaugarea de menta la alimente este o modalitatea foarte buna de a da un plus de aroma alimentelor sau bauturilor fara sa va ganditi la caloriile suplimentare. Plantele de menta pot fi adaugate crude pentru a mentine textura si aroma. Menta este relativ usor de crescut, aceasta putand fi cultivata in ghivece mici, pe un pervaz insorit.

Atunci cand pregatiti menta, utilizati un cutit ascutit si taiati usor. Aceasta este folosita pentru a aroma feluri de mancare din Orientul mijlociu, precum miel, supe si salate de legume.

Incorporati menta intr-o salata de fructe proaspete cu mere tocate, pere, lamai sau suc de lamai, jalapeno si miere.

Posibilele riscuri ale consumului de menta

  • Nu folositi menta in incercarea de a calma problemele digestive daca simptomele dumneavoastra sunt legate de o boala de reflux gastroesofagian. In acest caz, consumul de menta pot agrava starea dumneavoastra de sanatate.
  • Uleiul de menta, administrat in doze mari, poate fi toxic.
  • Nu aplicati ulei de menta pe fata copiilor deoarece poate provoca spasme care inhiba respiratia.
  • In cazul in care ati avut calculi biliari, utilizati cu prudenta produsele cu menta.
  • Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina daca anumite medicamente pe care le luati ar putea interactiona cu menta sau cu uleiul de menta.

Sursa: MedicalNewsToday

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Ce sa va spun ?! Chiar nu sunt retete cu produse ce sa gasesc la noi?
Avem atat de multe pentru a prepara o salata de fructe cu menta si fara ingredientul jalapeno!
E jale!

Articole similare

Rupert Wolfe Murray / Foto: HotNews (DP) Alcoolic, dependent de droguri, de substante etnobotanice, de medicamente, de jocuri de noroc... Ce anume provoaca toate aceste adictii: un caracter slab, contextul social sau o tulburare neurobiologica? De raspunsul dat la aceasta intrebare de apropiatii dependentului depinde de multe ori succesul...
Televizorul afecteaza atentia / Foto: FreerangeStock Copiii care se uita prea mult la televizor in primii ani ai vietii ar putea sa aiba probleme mai tarziu, la scoala. Astfel, parintii care si-au lasat prea mult micutii in fata micilor ecrane ar putea sa constate mai tarziu ca acestia au note mai mici la matematica sau chiar se ciondanesc mai...
Tehnologiile medicale sunt atat de avansate incat de multe ori nu intelegem mare lucru din principiile lor de functionare. Asta desi, ca pacienti, suntem chiar obiectul de lucru al acestor proceduri si aparate. Cu sprijinul specialistilor MedLife, incepem sa prezentam pe intelesul tuturor o serie de tehnici medicale complexe prin explicatii...
Dr. Mihaela Herescu/ Foto: MedLive.ro Infectia cu Helicobacter Pylori este una dintre cele mai frecvente infectii pe intreg globul. Helicobacter Pylori este o bacterie spiralata,care afecteaza mucoasa stomacului si a duodenului,fiind singura bacterie care poate sa traiasca in mediul acid al stomacului.Infectia cu Helicobacter Pylori apare la...
Alergatul consuma calorii, dar lucreaza si anumiti muschi. Fiind un exercitiu repetitiv duce la cresterea rezistentei musculare, nu la dezvoltarea fortei musculare, pentru care trebuie sa faceti alte tipuri de exercitii, precum genuflexiuni, flotari, abdomene sau sa folositi aparate cu greutati si gantere. Alergarea foloseste muschii coapselor,...