Untura de bursuc: beneficii, proprietăți, contraindicații
Despre untura de bursuc
Untura de bursuc este folosită de secole în unele culturi, în diverse scopuri, inclusiv pentru tratarea afecțiunilor pielii, reducerea inflamațiilor și promovarea vindecării rănilor. Untura de bursuc se obține la sfârșitul toamnei, când bursucul începe pregătirile pentru a dormi peste iarnă. Toamna, greutatea corporală a bursucilor adulți crește chiar și de două ori, deoarece aceștia se îngrașă înainte de iarnă. Grăsimea se depune în principal în stratul subcutanat de țesut adipos și mult mai rar în mușchi, ficat și în jurul intestinelor. Această untură are o nuanță gălbuie, precum și un miros aparte.
Beneficii untura de bursuc
Untura de bursuc este folosită în medicina tradițională pentru că:
- întărește sistemul imunitar;
- îmbunătățește și accelerează metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților din organism;
- are efecte antiinflamatoare și bactericide asupra organismului;
- crește nivelul de hemoglobină din sânge;
- favorizează creșterea activității sexuale și stabilizează echilibrul hormonal;
- poate îmbunătăți și accelera procesul de regenerare a pielii, dacă există arsuri de diferite grade de severitate sau diverse afecțiuni, cum ar fi eczema, psoriazisul și acneea. Se crede că acizii grași din grăsimea de bursuc ajută la hidratarea pielii și la îmbunătățirea texturii și aspectului acesteia.
Untura de bursuc mai poate fi folosită să regleze activitatea sistemului digestiv (boli precum gastrita, ulcerul gastric, enterocolita). De asemenea, ea mai este utilizată în timpul tratamentului venelor varicoase, al eliminării trombozei sau al bolilor coronariene. Se mai spune că, datorită faptului că are un efect antiinflamator pronunțat asupra organismului, este capabilă să ajute la eliminarea inflamației apărute la nivelul tractului urinar și să amelioreze durerile musculare și inflamațiile articulare.
În unele culturi, untura de bursuc este folosită ca remediu pentru bolile respiratorii, cum ar fi tusea și răceala, pentru că ar ajuta la calmarea gâtului și la reducerea inflamațiilor din tractul respirator. Sunt necesare însă mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate.
Atenție! Bursucii pot fi purtători ai mai multor boli, iar extragerea unturii de bursuc poate fi periculoasă pentru oameni, pentru că cercetările științifice sunt încă la început. În plus, utilizarea grăsimii de bursuc poate contribui la declinul populației de bursuci. Este foarte important să fie consultat un medic înainte de a se utiliza untura de bursuc.
Proprietăți untura de bursuc
Untura de bursuc conține o cantitate uriașă de diverse substanțe utile și active, precum și de vitamine. De asemenea, conține un număr mare de minerale diverse, care asigură funcționarea completă, normală și neîntreruptă a întregului organism. Untura de bursuc este atât de bogată în diverse substanțe încât, datorită ei, animalul poate supraviețui cu succes chiar și celei mai severe ierni și începutului de primăvară. Compoziția de acizi grași a lipidelor din țesuturile bursucului include cantități considerabile de acizi grași nesaturați esențiali n-6 și n-3 de mare importanță farmacologică.
Ce conține untura de bursuc:
- Minerale. Stabilizează și normalizează procesul de metabolizare a substanțelor nutritive.
- Acizi polinesaturați. Necesare pentru a îmbunătăți procesele metabolice care au loc în organism. Sunt capabili să hrănească țesuturile și, de asemenea, au efecte antiinflamatorii și antioxidante asupra organismului.
- Complexe de vitamine aparținând grupului B. Acestea sunt implicate activ în formarea imunității umane. De asemenea, sunt capabile să normalizeze funcționarea sistemului endocrin nervos și procesul de formare a sângelui.
- Vitaminele A și E. Măresc rezistența sistemului imunitar, pot crește efectul asupra organismului al acizilor nesaturați. De asemenea, contribuie la refacerea rapidă a pielii și sunt implicate în dezvoltarea organismului. Asigură funcționarea normală a sistemului reproducător uman.
- O cantitate mare de acid folic, carotenoizi, tocoferol. De asemenea, în această untură există o anumită cantitate de acizi organici care asigură funcționarea completă și stabilă a întregului organism.
Utilizare untura de bursuc
Este recomandat ca suplimentele de untură de bursuc să fie alese de la producători cunoscuți, care pot garanta o calitate înaltă a produsului. În cazul în care untura de bursuc este utilizată topic, ceea ce înseamnă că este aplicată direct pe piele, se aplică o cantitate mică pe zona afectată și se masează ușor. Înainte de a utiliza untura de bursuc sau orice alt medicament ori supliment tradițional, este important să fie consultat medicul, mai ales dacă există afecțiuni medicale preexistente pentru care este urmat un tratament.
Contraindicații untura de bursuc
În ciuda faptului că untura de bursuc are o cantitate mare de substanțe nutritive și de nutrienți și este bine absorbită de organism, în cazuri individuale, după ce o folosește, o persoană poate experimenta o stare de greață. De asemenea, untura de bursuc poate provoca o erupție pe suprafața pielii. Nu se recomandă utilizarea unturii de bursuc în dieta persoanelor care suferă de boli hepatice, boli acute ale pancreasului sau care au tulburări în tractul biliar. Copiii sub 5 ani nu ar trebui să folosească untura de bursuc. Însă, indiferent de vârstă sau de forma în care este folosită untura de bursuc, este nevoie să fie consultat medicul înainte de a introduce untura de bursuc în dieta sau tratamentul unei persoane. Doar un specialist poate stabili dacă și cum poate fi folosită untura de bursuc.
Bibliografie
- https://htgetrid.com/en/barsuchij-zhir-lechebnye-svojstva-i-protivopokazaniya/
- http://www.pjoes.com/Characterization-of-Fatty-Acid-Composition-r-nin-Eurasian-Badger-Meles-meles-,88033,0,2.html
- https://www.researchgate.net/publication/285976747_Characterization_of_fatty_acid_composition_in_Eurasian_badger_Meles_meles
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Lavanda: beneficii, proprietăți, contraindicații
Oamenii asociază, de obicei, lavanda cu două trăsături specifice: parfumul și culoarea sa. Cuvântul lavandă provine din latină: „lavare”, care înseamnă literalmente „a spăla”. Cea mai veche utilizare înregistrată a lavandei datează din Egiptul antic. Acolo, uleiul de lavandă a...
Acid folic: beneficii, proprietăți, utilizări
Acidul folic este forma sintetică a folatului sau vitaminei B9, o vitamină care joacă un rol vital în numeroase funcții ale organismului, de la diviziunea celulară la sinteza proteinelor. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre proprietățile și beneficiile acidului folic pentr...
Deshidratarea: simptome, riscuri și prevenție
Atunci când organismul pierde mai multe lichide decât consumă, apare deshidratarea, un fenomen care îi afectează funcționarea optimă și care, dacă nu este echilibrat, poate duce la afecțiuni deosebit de grave.Avem nevoie de apă permanent, întrucât ea elimină toxinele din organism, men�...