Semințe de in: beneficii, proprietăți, contraindicații

Sănătate
31 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
seminte de in beneficii proprietati contraindicatii

Despre semințele de in

Semințele de in au fost cultivate în Babilon încă din anul 3000 î.Hr. În secolul al VIII-lea, regele Carol cel Mare a crezut atât de mult în beneficiile pentru sănătate ale semințelor de in, încât a adoptat legi care îi obligau pe supușii săi să le consume. Semințele de in se găsesc în tot felul de alimente. De fapt, numele său latin, Linum usitatissimum, înseamnă „foarte util”. Astăzi, semințele de in sunt un adaos important în multe diete, oferind beneficii pentru sănătate pentru multe afecțiuni, de la sănătatea inimii până la nivelul de zahăr din sânge.

Beneficii semințe de in

Vitaminele, mineralele și fibrele din semințele de in pot oferi beneficii importante pentru sănătate. Magneziul, de exemplu, este important pentru mai mult de 300 de reacții diferite din corpul unei persoane. Magneziul este, de asemenea, important pentru oase puternice. Semințele de in furnizează şi o cantitate semnificativă de colină, care ajută celulele corpului să comunice între ele.

Semințele de in oferă și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

  • Semințele de in și sănătatea inimii
    S-a demonstrat că semințele de in îmbunătățesc sănătatea inimii în mai multe moduri diferite. Semințele de in sunt bogate în acizi grași omega-3, care ajută la scăderea riscului de atac de cord. Un studiu a arătat că un consum zilnic de semințe de in pentru o perioadă de șase luni a redus semnificativ tensiunea arterială, indiferent dacă participanții luau sau nu medicamente pentru tensiune arterială. Într-un alt studiu efectuat pe persoane cu diabet, s-a constatat, de asemenea, că semințele de in scad colesterolul „rău” - LDL - și cresc colesterolul „bun” - HDL. Cu toate acestea, ambele studii au fost efectuate pe grupuri mici de persoane, așa că vor trebui făcute mai multe cercetări pentru a fi siguri de rezultate.
  • Semințele de in pot reduce riscul de cancer
    Compușii numiți lignani au fost legați de un risc mai mic de cancer, în special de cancer de prostată și de cancer de sân. Semințele de in sunt una dintre cele mai bune surse naturale de lignani, conținând de până la 800 de ori mai mulți decât alte plante. Semințele de in sunt încă în curs de studiu pentru potențialul său de a preveni diferite tipuri de cancer.
  • Semințele de in și sănătatea digestivă
    Semințele de in sunt adesea folosite ca supliment de fibre, datorită cantităților mari de fibre alimentare pe care le conține. Semințele de in au atât forme insolubile, cât și solubile de fibre dietetice, care pot îmbunătăți sistemul digestiv în mai multe moduri. Fibrele insolubile adaugă volum scaunului unei persoane, ajutând intestinele să proceseze deșeurile mai eficient. Fibrele solubile se transformă într-un tip de gel în stomac și ajută la absorbția colesterolului, înainte ca acesta să ajungă în sânge.
  • Semințele de in ajută la controlul zahărului din sânge
    Suplimentarea dietei cu semințe de in poate ajuta, de asemenea, la gestionarea glicemiei. Același mic studiu privind efectele de scădere a colesterolului din semințele de in a constatat că persoanele cu diabet care adaugă semințe de in în dieta lor observă o scădere de aproape 20% a glicemiei la post. Deși semințele de in nu înlocuiesc alte forme de gestionare a glicemiei, acestea pot ajuta persoanele care trăiesc cu diabet să își controleze mai bine nivelul de glucoză.

Proprietăți semințe de in

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, o lingură de semințe de in măcinate, care cântărește 7 g, conține:

  • energie: 37,4 calorii;
  • proteine: 1,28 g;
  • grăsimi: 2,95 g;
  • carbohidrați: 2,02 g;
  • fibre: 1,91 g;
  • calciu: 17,8 mg;
  • magneziu: 27,4 mg;
  • fosfor: 44,9 mg;
  • potasiu: 56,9 mg;
  • acid folic: 6,09 micrograme (mcg);
  • luteină și zeaxantină: 45,6 mcg.

O linguriță de semințe de in conține, de asemenea, urme de diverse vitamine și minerale, dar nu în cantități semnificative. Mai mult, furnizează lignani, triptofan, lizină, tirozină și valină, precum și grăsimi sănătoase, care sunt, în mare parte, nesaturate. Oamenii ar trebui să încerce să evite semințele de in întregi și să le consume măcinate, deoarece intestinele pot să nu absoarbă substanțele nutritive din semințele de in întregi. Se recomandă a se consuma măcinate imediat după procesul de măcinare deoarece, dacă stau mai mult de 30 minute, își pierd proprietățile.

seminte de in beneficii proprietati contraindicatii

Calorii semințe de in

La fel ca majoritatea semințelor și nucilor, semințele de in sunt relativ bogate în calorii și trebuie consumate cu moderație, în special dacă se urmează o dietă de slăbire. Cele mai multe studii arată că este suficient să fie consumate doar 30 de grame de semințe de in pe zi pentru a observa beneficii pentru sănătate. Consumul a una sau două porții de semințe de in pe zi poate ajuta la îmbunătățirea sănătății fără a consuma prea multe calorii.

Utilizare semințe de in

Atât semințele de in cât și uleiul de in sunt ușor de utilizat și pot fi adăugate la o varietate de rețete. Iată câteva modalități simple:

  • Se adaugă pudra de semințe de in în apă sau se amestecă în smoothie-uri.
  • Se pune ulei de semințe de in pe salatele proaspete, în loc de sosul de salată.
  • Se pot presăra semințe de in măcinate peste cerealele calde sau reci pentru un plus de fibre și aromă sau în combinații cu iaurt, pentru o gustare sănătoasă.
  • Se pot folosi în produsele de patiserie (prăjituri, brioșe sau pâine).

Contraindicații semințe de in

Este posibil ca nutrienții din semințele de in să nu aducă beneficii tuturor. Oamenii ar trebui să evite produsele din semințe de in sau să vorbească mai întâi cu un medic dacă:

  • folosesc anticoagulante, cum ar fi warfarina (Coumadin) sau aspirina;
  • folosesc medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • folosesc medicamente pentru scăderea colesterolului;
  • au cancer de sân sau uterin sensibil la hormoni;
  • sunt însărcinate sau alăptează (pentru a vedea dacă semințele de in sunt sigure în dieta bebelușilor);
  • au alergie la semințele de in.

În general, persoanele care consumă semințe de in ar trebui:

  • Să evite semințele de in crude și necoapte, deoarece acestea pot conține compuși toxici.
  • Să evite semințe de in măcinate și cu mult lichid, pentru a preveni problemele digestive.
  • Să cumpere numai sticle mici de ulei de in, în flacoane închise la culoare și să le depoziteze la frigider, deoarece acest ulei se poate deteriora rapid.

Bibliografie

  1. https://www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed
  2. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-flaxseed
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405
  4. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării