Propolis: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
31 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
propolis beneficii proprietati contraindicatii

Despre propolis

Atunci când albinele combină seva din copaci și plante cu propriile secreții și cu ceara de albine, ele creează un produs lipicios, de culoare brun-verzuie. Albinele îl folosesc pentru a sigila golurile din stup și pentru a ține la distanță intrușii. Propolisul are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și poate proteja albinele de agenții patogeni. Propolisul mai este denumit „cleiul albinelor”. Studiile arată că propolisul poate avea unele beneficii semnificative pentru sănătate, atât ca supliment oral, cât și ca tratament topic, adică aplicat direct pe piele.

Ce beneficii are propolisul

Propolisul este un produs ale cărui beneficii multiple au fost studiate și observate de-a lungul mileniilor. Cele mai importante beneficii ale propolisului sunt următoarele:

  • Propolisul poate reduce riscul de cancer
    Unul dintre cele mai importante efecte ale antioxidanților este modul în care aceștia reduc riscul de cancer. Aceștia ajută la minimizarea radicalilor liberi, care pot deteriora celulele într-un mod care îi face periculoși pentru sănătate. Amestecul puternic de antioxidanți din propolis pare să fie deosebit de eficient în reducerea riscului de cancer. Deși trebuie făcute mai multe studii pe această temă, cercetările actuale sugerează că propolisul poate ajuta la reducerea proliferării cancerului și la moderarea răspunsului sistemului imunitar la celulele canceroase.
  • Propolisul are efect antimicrobian
    Unul dintre cele mai studiate efecte ale propolisului este activitatea sa antimicrobiană. Ca urmare, propolisul este adesea vândut ca soluție topică, pentru a ajuta la menținerea rănilor curate.
  • Propolisul și ulcerul 
    Mai poate ajuta, de asemenea, la rezolvarea problemelor interne ca supliment. De exemplu, gastrita și ulcerele peptice sunt adesea cauzate de creșterea excesivă a bacteriei H. pylori. Studiile sugerează că propolisul, cu sau fără miere, poate ajuta la reducerea semnificativă a simptomelor gastritei și ale ulcerului peptic. Propolisul poate chiar să încurajeze vindecarea.
  • Propolisul reduce inflamațiile
    Propolisul poate ajuta la ameliorarea simptomelor mai multor afecțiuni cronice prin reducerea inflamației. O persoană se poate confrunta cu inflamații cronice alături de multe probleme de sănătate potențiale, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, bolile inflamatorii intestinale și artrita. Unele studii sugerează că propolisul are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta efecte negative asupra sănătății.
  • Propolisul și diabetul
    Diabetul este o afecțiune gravă care afectează capacitatea organismului de a menține în mod corespunzător nivelul de zahăr din sânge. Unele studii sugerează că propolisul ar putea ajuta în acest sens. Testele arată că suplimentele de propolis pot reduce semnificativ nivelul glicemiei. Deși trebuie efectuate mai multe cercetări pe această temă, primele rezultate sunt promițătoare.
  • Propolisul reduce riscul de anemie
    Propolisul este bogat în vitamine din complexul B, considerate micronutrienți esențiali. Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru menținerea unei bune funcționări a organismului. O deficiență de vitamina B6, de exemplu, poate duce la anemie - provocând simptome precum confuzie și depresie. Adăugarea propolisului în dietă poate reprezenta un beneficiu pentru sănătate, prin adăugarea unor micronutrienți lipsă.
  • Propolisul și sănătatea orală
    Potrivit studiilor, propolisul pare să prevină formarea fosfatului de calciu, care este principala componentă a plăcii dentare. Propolisul și mierea sunt, de asemenea, antibacteriene, ceea ce le poate face utile ca ingrediente în produsele de îngrijire dentară. Potrivit unui mic studiu, propolisul a scăzut semnificativ cantitatea de bacterii din saliva persoanelor cu parodontită.
  • Propolisul și herpesul
    O analiză publicată în revista Complementary Therapies in Medicine sugerează că propolisul poate funcționa ca tratament alternativ pentru herpesul genital sau oral. Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex (HSV). HSV-1 cauzează în mod obișnuit herpesul oral, care poate duce la apariția herpesului labial. HSV-2 se transmite pe cale sexuală și provoacă o infecție care poate duce la apariția unor vezicule dureroase pe organele genitale. În cadrul revizuirii, cercetătorii au analizat mai multe studii privind mierea și propolisul, comparând efectele acestora cu cele ale medicamentului care este folosit, de obicei, împotriva HSV. În 4 din 6 studii, propolisul a fost mai eficient decât acesta pentru tratarea leziunilor cutanate cauzate de HSV - în special a herpesului labial. Cu toate acestea, cercetătorii nu au inclus un număr mare de studii în această analiză.
propolis beneficii proprietati contraindicatii

Ce proprietăți are propolisul

Substanțele care compun propolisul pot fi complexe. Oamenii de știință au identificat mai mult de 300 de compuși în propolis. Compoziția exactă poate depinde de mai mulți factori, printre care şi locația stupului de albine. Ca o indicație aproximativă, propolisul conține, de obicei:

  • rășini de arbori și vegetale: 50%;
  • ceară de albine: 30%;
  • polen: 5%;
  • uleiuri esențiale și aromatice: 10%.

Propolisul conține, de asemenea, polifenoli, cum ar fi flavonoidele, care sunt un tip de antioxidant.

Cum se utilizează propolisul

Propolisul poate fi utilizat ca supliment oral, diluat în apă ca apă de gură sau topic pe piele. Înainte de a utiliza propolisul, este recomandat să fie consultat sfatul medicului, pentru a verifica dacă este sigur pentru o persoană să îl folosească. Apoi, persoana ar trebui să facă un test cu puțin propolis pentru a se asigura că nu are o alergie la acesta. Pentru utilizarea pe piele, se aplică propolis pur sau un produs pentru piele care conține propolis ca ingredient activ. Pentru utilizarea ca apă de gură, se diluează o cantitate mică de propolis în apă, se clătește gura sau se face gargară cu amestecul obținut. Multe produse prefabricate conțin propolis ca ingredient activ. În aceste cazuri, produsul trebuie utilizat conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Pentru consumul intern, FDA nu are un aport zilnic minim sau maxim recomandat pentru propolis. Suplimentele de propolis nu sunt reglementate de FDA, astfel încât dozajul poate varia de la o marcă la alta și chiar de la un lot la altul. Dacă este consumat în miere, mierea crudă și fagurele de miere au mai multe șanse de a include propolis decât mierea filtrată, deoarece propolisul funcționează ca o modalitate de a sigila fagurele de atac.

Când este contraindicat propolisul

Propolisul pare să fie sigur pentru oameni, în doze rezonabile, atât folosit extern, cât și intern. Rapoartele de reacții alergice sunt rare și nu există cazuri înregistrate de toxicitate. Cu toate acestea, propolisul conține o mare varietate de compuși, în funcție de locul de proveniență, așa că nu este întotdeauna posibil ca o persoană să fie sigură de conținutul său. Cum se ia propolisul? Atunci când se cumpără produse din propolis, este indicat să se verifice dacă producătorul a efectuat teste realizate de o terță parte, pentru a verifica dacă propolisul este pur și sigur pentru utilizare. De asemenea, este recomandat ca o persoană să discute întotdeauna cu un medic înainte de a încerca noi suplimente.

Bibliografie

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/propolis
  2. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-propolis
  3. https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării