Lavanda: beneficii, proprietăți, contraindicații
Despre lavandă
Oamenii asociază, de obicei, lavanda cu două trăsături specifice: parfumul și culoarea sa. Cuvântul lavandă provine din latină: „lavare”, care înseamnă literalmente „a spăla”. Cea mai veche utilizare înregistrată a lavandei datează din Egiptul antic. Acolo, uleiul de lavandă a jucat un rol în procesul de mumificare. Mai târziu, lavanda a devenit un aditiv pentru baie în mai multe regiuni, inclusiv în Persia antică, Grecia și Roma. Aceste culturi credeau că lavanda ajuta la purificarea corpului și a minții.
Ce beneficii are lavanda
Lavanda și infecțiile fungice
Un studiu publicat în Journal of Medical Microbiology a constatat că uleiul de lavandă ar putea fi eficient în combaterea infecțiilor rezistente la antifungice. Cercetătorii au constatat că uleiul a fost letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli la nivelul pielii. În cadrul studiului, uleiurile esențiale distilate din lavandă păreau să acționeze prin distrugerea membranelor celulelor fungice. Studiul a arătat că uleiul de lavandă este puternic și poate avea un impact antifungic pe un spectru larg.
Lavanda ajută la vindecarea rănilor
Un studiu publicat în revista Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine a comparat efectele mai multor tratamente pentru vindecarea rănilor. Cercetătorii au comparat efectele stimulării nervoase electrice transcutanate (TENS), ale soluției saline, ale povidonei iodate și ale uleiului de lavandă. Acestea au fost aplicate pe șobolani de laborator. Autorii studiului au observat că rănile s-au închis mai repede în grupurile TENS și cele care au folosit ulei de lavandă decât în celălalt grup. Aceste constatări sugerează că lavanda are un efect accelerator asupra vindecării rănilor.
Lavanda și căderea părului
Lavanda este posibil să fie eficientă pentru tratarea alopeciei areată. Aceasta este o afecțiune în care se pierde părul din unele sau din toate zonele corpului. Cercetări din 1998 arată că lavanda poate favoriza creșterea părului cu până la 44% după 7 luni de tratament. Într-un studiu mai recent, cercetătorii au descoperit că aplicarea uleiului de lavandă pe spatele șoarecilor a ajutat la promovarea creșterii părului pe parcursul a 4 săptămâni.
Lavanda poate ajuta tulburarea de anxietate
S-a demonstrat că aromele de lavandă reduc anxietatea înainte de o programare la dentist, de exemplu. Un articol de analiză din International Journal of Psychiatry în Clinical Practice evaluează cât de eficient ar putea fi un preparat din ulei de lavandă disponibil în capsule pentru pacienții cu diferite tulburări de anxietate. Echipa a constatat că acest preparat a avut un efect anxiolitic, asupra pacienților cu anxietate generalizată în decurs de 2 săptămâni.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că mirosul de lavandă poate ajuta pacienții anxioși din stomatologie. Cercetătorii au măsurat nivelul de anxietate dentară a 340 de pacienți adulți în timpul așteptării în sala de așteptare a dentistului pentru programarea lor. Jumătate dintre pacienți au fost expuși la parfum de lavandă, în timp ce cealaltă jumătate nu a fost expusă. Echipa a constatat că cei expuși la mirosul de lavandă au raportat niveluri mai scăzute de anxietate în comparație cu ceilalți pacienți. Efectul calmant al lavandei a fost prezent indiferent de tipul de programare la dentist.
Lavanda în PMS
Cercetătorii au studiat, de asemenea, dacă lavanda ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor premenstruale. Multe femei se confruntă cu o serie de simptome în faza premenstruală, cunoscută în mod obișnuit sub numele de sindrom premenstrual (PMS). Chiar dacă sindromul premenstrual este frecvent, niciun tratament unic nu este universal recunoscut ca fiind eficient.
Ce proprietăți are lavanda
Se crede că uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, care pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Alte proprietăți ale lavandei includ și acțiunea balsamică asupra căilor respiratorii, ceea ce face din această plantă un remediu excelent împotriva răcelilor precum gripa, tusea sau constipația. În plus, planta de lavandă are proprietăți carminative și antispastice, fiind astfel utilă pentru reducerea formării și acumulării de gaze în tractul gastro-intestinal și pentru calmarea spasmelor și a durerilor abdominale.
Pentru uz extern, lavanda are proprietăți de curățare, antiinflamatoare, analgezice, antibacteriene și cicatrizante.
Utilizările lavandei
Pentru uz intern: infuzia de lavandă se prepară cu o lingură rasă de flori uscate la 100 de mililitri de apă. Se poate bea de până la trei ori pe zi în caz de anxietate și agitație sau înainte de culcare, pentru combaterea insomniei. Din această infuzie, se pot folosi și 30 picături diluate în apă care se iau de până la trei ori pe zi în caz de flatulență, dureri abdominale sau dureri menstruale.
Pentru uz extern: uleiul esențial de lavandă poate fi folosit pur sau diluat într-un ulei vegetal. Una-două-trei picături pot fi folosite pentru masaje pe piele în caz de arsuri solare, erupții solare, arsuri, răni, furuncule, înțepături de insecte, urticarie și iritații ale pielii care provoacă mâncărimi și arsuri. Masajele cu ulei de lavandă sunt utile și în cazul durerilor menstruale, durerilor musculare și anxietății. Ca alternativă la uleiul esențial, se poate folosi oleolitul de lavandă, obținut prin macerarea florilor de lavandă în ulei de măsline.
Planta este foarte apreciată și pentru piele și frumusețe și este folosită în mod obișnuit în parfumuri și șampoane pentru a ajuta la purificarea pielii. Acestea pot fi achiziționate fără prescripție medicală din farmacii.
Recomandări lavandă
Indiferent de scopul sau de forma în care este folosită lavanda (ulei de lavandă, ceai de lavandă, semințe de lavandă etc) este recomandat ca persoanele să se consulte cu medicul de familie sau cu cel de specialitate, pentru a evita riscul de-a înrăutăți afecțiunea de care acestea suferă.
Contraindicații lavandă
National Institutes of Health (NIH) avertizează oamenii să fie precauți atunci când combină lavanda cu următoarele:
- medicamente care induc somnolență, cum ar fi benzodiazepinele, barbituricele
- medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale
Uleiurile esențiale pot fi toxice dacă sunt consumate, iar lavanda poate provoca crampe intestinale, greață sau alte simptome adverse. Utilizarea în siguranță a lavandei ca ulei topic va depinde de sensibilitatea pielii. Unele persoane experimentează o reacție alergică pe piele în urma aplicării uleiului de lavandă. Este recomandat să se facă un test cutanat înainte de a folosi lavanda pe piele. De asemenea, lavanda ar putea încetini sistemul nervos central. Dacă este folosită împreună cu anestezia și alte medicamente administrate în timpul și după o intervenție chirurgicală, ar putea încetini prea mult sistemul nervos central.
Bibliografie
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/265922
- https://www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Acid succinic: ce este, utilizări, beneficii pentru piele
Acidul succinic, cunoscut și sub numele de acid butanedioic, este un ingredient multifuncțional cunoscut pentru proprietățile sale benefice în îngrijirea pielii și în produsele cosmetice. Este un solid cristalin incolor și inodor care se găsește în mod natural în diverse țesuturi veget...
Zile internaţionale de interes în 2025 din domeniul sănătății
25-31 ianuarieSăptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin4 februarieZiua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului15 februarieZiua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Copii14 martieZiua Mondială a Rinichiului15 martieZiua Mondială a Sănătăţii Orale24 martieZiua Mon...
Acid salicilic - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Acidul salicilic se folosește adesea în produse cosmetice care tratează acneea sau echilibrează PH-ul tenului gras. Fiind un acid solubil în grăsimi, acidul salicilic poate pătrunde în profunzimea pielii, pentru a o vindeca din interior. Tenul tratat astfel va avea un aspect sănătos, fiind...