Publicat la: 
25/10/2018

levantica

Lavanda ne face sa ne simtim relaxati, fie ca este plantata in gradina noastra, fie in spumantele de baie, sau in balsamul pentru haine. Dar de ce nu este utilizata si in spitale? Si care este stiinta din spatele magiei? Specialistii au demonstrat printr-un nou studiul, publicat in ”Frontiers in Behavioral Neuroscience”, ca compusul de lavanda vaporizat trebuie sa fie doar mirosit, nu absorbit in plamani, pentru a-si exercita efectele de calmare, utile in ameliorarea stresului preoperator si in tulburarile de anxietate, potrivit sciencedaily.com.

”In medicina populara se crede de mult timp ca compusii derivati din extractele de plante pot ameliora anxietatea”, spune Hideki Kashiwadani, co-autorul studiului, de la Universitatea Kagoshima, Japonia.

Medicina moderna a trecut cu vederea peste aceste remedii, desi exista nevoia unor alternative mai sigure ale medicamentelor de ameliorare a anxietatii, precum benzodiazepinele. In prezent, numeroase studii confirma efectele puternice de relaxare ale linaloolului, un alcool parfumat gasit in lavanda. Multi au presupus ca absorbtia acestuia in sange direct prin caile respiratorii poate avea efecte asupra receptorilor celulelor cerebrale. Stabilirea mecanismului efectelor relaxante ale linaloolului reprezinta un pas cheie in directia utilizarii clinice la oameni.

Cum a decurs studiul?

Kashiwadani si colegii sai au folosit soareci pentru a vedea daca mirosul de linalool, care stimuleaza neuronii olfactivi din nas, poate declansa relaxarea.

”Am expus soarecii la vapori de linalool si am constatat ca acest miros diminueaza anxietatea. Acest lucru demonstreaza ca este mai benefic, comparativ cu benzodiazepinele si cu injfectiile cu linalool, ale caror efecte adverse asupra miscarii corporale sunt asemanatoare cu cele ale alcoolului”, explica Kashiwadani.

Cu toate acestea, tehnica nu a functionat si in cazul soarecilor anosmici, adica cei ai caror neuroni olfactivi au fost distrusi. Acest lucru indica faptul ca relaxarea, in cazul soarecilor normali, a fost declansata de semnalele olfactive evocate de mirosul de linalool. De asemenea, nu a functionat nici in cazul soarecilor care au fost tratati in prealabil cu flumazenil, care blocheaza receptorii celulelor cerebrale, sensibili la benzodiazepine.

”Atunci cand sunt combinate, linaloolul nu actioneaza direct asupra receptorilor celulelor cerebrale. Acestia trebuie sa fie activati prin intermediul neuronilor olfactivi din nas pentru a genera starea de relaxare”, adauga Kashiwadani.

Specialistii admit ca exista si posibilitatea ca relaxarea sa fie cauzata de mirosul linaloolului in timpul expiratiei. In consecinta, sunt necesare studii similare pentru stabilirea obiectivelor, sigurantei si eficacitatii linaloolului administrat prin diferite cai, inainte de a trece la studiile la om.

”Aceste descoperiri ne aduc mai aproape de utilizarea clinica a linaloolului pentru ameliorarea anxietatii. De exemplu, in chirurgie, aceasta tehnica poate ameliora stresul preoperator, iar pacientilor li se poate face anestezia generala mai usor. De asemenea, linaloolul sub forma de vaporti poate fi util pentru pacientii care au dificultati in administrarea orala sau a supozitoarelor, cum ar fi sugarii sau batranii”, concluzioneaza Kashiwadani.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Lavanda ne face sa ne simtim relaxati, fie ca este plantata in gradina noastra, fie in spumantele de baie, sau in balsamul pentru haine. Dar de ce nu este utilizata si in spitale? Si care este stiinta din spatele magiei? Specialistii au demonstrat printr-un nou studiul, publicat in ”Frontiers in Behavioral Neuroscience”, ca compusul de lavanda...