Șofran - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Șofranul este un condiment bogat în antioxidanți, cu multiple beneficii pentru tratarea unor afecțiuni, dar și pentru industria de înfrumusețare. Se recomandă consumul cu moderație, fiind un condiment cu gust intens și aromă puternică.
Despre șofran
Cunoscut sub numele de „aur roșu”, șofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Acest lucru se datorează faptului că este dificil de recoltat, iar perioada în care se poate recolta este doar o săptămână pe an. Pentru a obține 100 de grame de șofran sunt necesare aproximativ 15000 de flori de șofran. După ce se adună florile, stigmatele florii, niște firicele de culoare roșie, sunt extrase manual și se usucă. După ce s-au uscat, sunt măcinate și se transformă în pudră. Astfel se obține un condiment cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate și frumusețe.
Planta se cultivă în mai multe zone ale lumii, fiind cunoscută sub denumirea științifică Crocus Sativus. În industria alimentară, șofranul este recunoscut pentru gustul său intens, dar și pentru culoarea galbenă pe care o conferă preparatelor. Această culoare apare datorită conținutului de caroten. Aroma specifică este foarte apreciată și în industria parfumurilor și a aromoterapiei. Pentru proprietățile sale nutriționale și antioxidante, șofranul este folosit și ca plantă medicinală.
Ce beneficii are șofranul
Printre beneficiile pe care le poate avea consumul de șofran se numără următoarele:
- șofranul este un puternic antioxidant
- șofranul susține sistemul nervos central
- șofranul are rol în tratarea stărilor depresive
- șofranul contribuie la reducerea spasmelor musculare
- șofranul are rol antiinflamator
- șofranul tratează tusea, având rol expectorant
- șofranul previne și tratează astmul
- șofranul curăță căile respiratorii
- șofranul menține tensiunea arterială
- șofranul contribuie la funcționarea circulației sangvine
- șofranul ajută la funcționarea optimă a inimii
- șofranul contribuie la scăderea colesterolului
- șofranul are efect anti convulsiv
- șofranul are rol anti-acid și calmează durerile produse de colici
- șofranul contribuie la curățarea sângelui
- șofranul poate fi de ajutor în diete de slăbire
- șofranul reduce apetitul
- șofranul previne apariția anemiei
- șofranul scade durerile din perioada menstruală
- șofranul are efect antistres
- șofranul contribuie la sănătatea pielii și a părului
- șofranul are efect afrodisiac
- șofranul ajută la îmbunătățirea vederii
- șofranul poate să prevină apariția unor tipuri de cancer (de piele, măduvă, prostată, plămâni, sâni, cervix și altele)
- șofranul poate să prevină apariția diabetului
- șofranul ajută la îmbunătățirea calității somnului
- șofranul contribuie la creșterea rezistenței la diverse boli
- șofranul întărește sistemul imunitar
Ce proprietăți are șofranul
Șofranul conține antioxidanți specifici numiți safranal, crocin, pirocrocin și crocetină. Aceștia au rol în lupta împotriva radicalilor liberi. În același timp, șofranul conține vitamine și minerale cum sunt calciu, magneziu, fier, zinc, seleniu, precum și vitaminele A, B și C.
Consumul de șofran poate avea efect pozitiv asupra stării de spirit, având proprietăți care luptă împotriva stărilor de depresie și reduc stările de anxietate. Mai exact, consumul de șofran contribuie la creșterea nivelului de dopamină din creier și are efect antioxidant și antiinflamator. În plus, față de tratamentul medicamentos pentru depresie, tratamentul cu șofran are mai puține efecte secundare. Din acest motiv i se mai spune și „condimentul soarelui”, având efect benefic asupra stării generale și dând senzația de bună-dispoziție.
Protejarea sistemului nervos și proprietățile antiinflamatoare ale șofranului au rol în îmbunătățirea memoriei, astfel că șofranul poate fi de ajutor și în cazul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer. Conform unor studii, consumul de șofran poate ajuta la tratamentul unor tipuri de cancer, contribuind la distrugerea sau împiedicând dezvoltarea și proliferarea celulelor canceroase. Prezența antioxidantului numit crocin face ca aceste celule să devină mai ușor de distrus, optimizând efectul chimioterapiei.
Conform studiilor, șofranul poate contribui la scăderea în greutate și poate reduce durerile din perioada menstruației, precum și simptomele sindromului premenstrual. Atunci când este consumat sau doar mirosit, șofranul contribuie la ținerea sub control a simptomelor specifice acestei perioade, cum sunt durerea abdominală, durerea de cap, apetitul crescut, starea de anxietate și iritabilitate.
În același timp, șofranul are un puternic efect afrodisiac, crescând libidoul celor care consumă planta drept condiment sau folosesc parfumuri cu extract de șofran. Acest lucru se întâmplă inclusiv în cazul persoanelor care au probleme cu libidoul din cauza tratamentelor cu medicamente anti-depresive.
Utilizările șofranului
Șofranul poate fi folosit în diverse mâncăruri ca și condiment, poate fi consumat sub formă de extract, pulbere sau ulei volatil sau ca supliment alimentar (aproximativ 15-30 mg la o doză, la recomandarea medicului, în funcție de afecțiunea care trebuie tratată). Poate fi ingerat, folosit ca parfum lichid sau solid sau doar mirosit. Șofranul este folosit și pentru a colora țesături în nuanțe de galben sau portocaliu.
Se pot face infuzii de șofran, dar și tincturi și ulei de șofran. Acestea se pot consuma moderat sau se folosesc ca tratamente naturiste. Este important ca la începerea oricărui tip de tratament să fie consultat medicul specialist. Acesta poate recomanda dozele necesare și modul de consum, dar poate și să interzică astfel de tratamente, dacă există riscuri.
Recomandări referitoare la șofran
Suplimentele alimentare pe bază de plantă de șofran pot fi de ajutor în cazul mai multor afecțiuni. Unele persoane pot să le încerce pentru starea generală de bine sau pentru a încerca să controleze mai ușor apetitul în timpul unor diete de slăbire, în cantități moderate, urmând instrucțiunile de pe ambalaje. În cazul unor afecțiuni cronice, este foarte important ca orice fel de suplimente alimentare sau tratamente naturiste să fie administrate doar la indicațiile medicului, în dozele prescrise de acesta.
Contraindicații ale șofranului
Consumul de șofran nu are contraindicații în mod normal, dar, consumat în exces, poate declanșa unele reacții alergice. Acestea se pot manifesta prin tulburări la nivel digestiv, stări de greață și vărsături, amețeală sau somnolență. Uneori pot apărea și stări de anxietate.
În cazul femeilor însărcinate nu se recomandă consumul de șofran în cantități mari. O cantitate mai mare de 5 grame poate avea efecte toxice și poate duce chiar la pierderea sarcinii.
Se recomandă consumul moderat pentru a condimenta sau colora diferite tipuri de mâncare; în cazul unor afecțiuni preexistente, trebuie consultat medicul specialist pentru a recomanda și pentru a doza tratamentul cu șofran.
Orice plantă medicinală poate da efecte adverse atunci când este consumată excesiv sau fără recomandarea medicului, indiferent dacă este administrată sub formă de ceaiuri, tablete, tincturi sau condimente. Este foarte important să fie evitat consumul plantelor medicinale ca tratament fără un consult în prealabil, mai ales în cazul afecțiunilor cronice.
Bibliografie
- https://www.healthline.com/nutrition/saffron
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/327017
- https://www.news18.com/news/lifestyle/heres-why-you-should-regularly-consume-saffron-4793390.html
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-844/saffron
- https://www.verywellfit.com/health-benefits-of-saffron-extract-89511
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Ginkgo biloba: beneficii, proprietăți, contraindicații
Ginkgo biloba este un supliment popular în toată lumea, inclusiv în România, și unul dintre cel mai bine vândute medicamente pe bază de plante. Extractul de Ginkgo biloba este colectat din frunzele verzi uscate ale plantei. Cunoscut și sub numele de copacul fecioarei, ginkgo este una dintre ...
Apa termală - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Renumită pentru proprietățile ei terapeutice, apa termală este extrem de benefică în tratamente faciale sau corporale, fiind folosită atât intern, cât și extern. Fiind bogată în minerale, este suficientă o pulverizare pentru ca fața să fie răcorită și calmată în zilele caniculare...
Reguli pentru o alimentație sănătoasă: Cum evităm excesele de sărbători
Atunci când o persoană face excese în timpul sărbătorilor, nu numai că ia în greutate, dar își suprasolicită și sistemul digestiv. De asemenea, somnul este afectat și pot apărea arsuri la stomac sau alte probleme mai grave.Sărbătorile înseamnă o avalanșă de produse (de patiserie �...