Ceai de pătrunjel: beneficii, proprietăți, contraindicații
Despre ceaiul de pătrunjel
Ceaiul de pătrunjel este un ceai uşor de preparat din pătrunjel proaspăt sau uscat. Are un gust specific și avantajul de a fi accesibil pe toată perioada anului.
Pătrunjelul este cunoscut pentru beneficii sale pentru sănătate datorită conținutului mare de Vitamina C și antioxidanți. Vitamina C este o vitamină cu rol extrem de important în sănătatea organismului, care acționează ca antioxidant, cu rol esențial în prevenirea bolilor.
Ce beneficii are ceaiul de pătrunjel
Principalele beneficii ale ceaiului de pătrunjel:
- bogat în antioxidanți - antioxidanții sunt compuși puternici care ajută celulele să lupte împotriva daunelor provocate de radicalii liberi şi joacă un rol central în păstrarea sănătății și lupta împotriva bolilor cum ar fi diabetul, cancerul sau bolile de inimă;
- previne formarea pietrelor la rinichi - pătrunjelul este cunoscut ca adjuvant în prevenția formării depozitelor minerale dure în rinichi și care provoacă dureri severe și ascuțite în spate, lateral și stomac;
- diuretic - pătrunjelul acționează ca un diuretic natural, care poate crește urinarea, reducând riscul formării pietrelor la rinichi;
- vitamina C - pătrunjelul este bogat în vitamina C; 15 grame de plantă proaspătă conține aproape 20 mg de vitamina C, aproximativ 22% din valoarea zilnică recomandată;
- reglarea menstruației - ceaiul de pătrunjel este folosit în mod obișnuit ca remediu natural pentru a trata problemele legate de menstruație și nivelurile hormonale;
- controlul zahărului din sânge - pătrunjelul este folosit ca o modalitate naturală de a ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
- controlul greutății - ceaiul de pătrunjel este adesea promovat ca un ajutor pentru pierderea în greutate.
Ce proprietăți are ceaiul de pătrunjel
Ceaiul de pătrunjel a fost folosit de secole ca remediu natural pentru diferite probleme de sănătate. Deși nu toate beneficiile acestui ceai din plante sunt susținute de dovezi științifice, majoritatea cercetărilor au confirmat efectele benefice.
Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamine A, C și K, dar conține și acid folic, fier și calciu.
Vitamina A este importantă pentru vedere și imunitate, în timp ce vitamina C este esențială pentru producția de colagen, vindecarea rănilor și funcția imunitară. Vitamina K oferă organismului suportul pentru coagularea sângelui și menține sănătatea oaselor.
Pătrunjelul conține, de asemenea, cantități mici de alte vitamine și minerale, inclusiv vitaminele B, magneziu, fosfor și potasiu.
Cum se utilizează ceaiul de pătrunjel
Ceaiul de pătrunjel se prepară prin infuzarea plantei, cu frunze și tije, în apă clocotită.
O legătură de pătrunjel sau aproximativ 15 grame de pătrunjel uscat sunt puse într-un bol sau oală mică, peste care se toarnă apă fierbinte.
Ceaiul de pătrunjel poate fi preparat și într-o cană (250 ml) de apă fierbinte, în care se adaugă două linguri de pătrunjel uscat, aproximativ 1 gram.
Pentru un efect terapeutic complet, ceaiul trebuie lăsat la infuzat circa 5-10 minute.
Ceaiul de pătrunjel poate fi consumat cald sau rece, aromat cu miere, suc de lămâie sau zahăr.
Recomandări pentru ceaiul de pătrunjel
Ceaiul de pătrunjel este bogat în nutrienți importanți și antioxidanți și poate fi o alegere excelentă pentru o dietă bine echilibrată și sănătoasă.
Deși majoritatea cercetărilor s-au limitat la studii pe eprubetă și animale, ceaiul de pătrunjel a fost asociat cu mai multe beneficii. De exemplu, poate ajuta la reglarea menstruației, la combaterea formării pietrelor la rinichi și la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge.
Contraindicații pentru ceaiul de pătrunjel
Deși este incontestabil beneficiul compușilor benefici din pătrunjel, pot exista cazuri în care o cantitate excesivă din această plantă ar putea fi dăunătoare. Iată câteva posibile efecte adverse ale consumului de pătrunjel:
- deshidratare - pătrunjelul este un diuretic iar utilizarea prelungită a diureticelor poate duce la deshidratare și alte probleme rezultate din deshidratare;
- coagularea sângelui - pătrunjelul poate încetini coagularea sângelui.
Pătrunjelul este, în general, recunoscut ca sigur pentru consum dar, în cantități mari, poate avea și efecte mai puțin benefice. Persoanele care consumă prea mult pătrunjel pot prezenta anemie, probleme cu ficatul sau rinichii.
Persoanele diagnosticate cu diabet, retenție de lichide, hipertensiune arterială sau boală de rinichi trebuie să consulte medicul specialist înainte de a începe o dietă bazată pe consumul de pătrunjel, deoarece pot apărea reacții adverse care agravează starea de sănătate precară.
Pacienții care intenționează să fie supuși unei intervenții chirurgicale sunt adesea sfătuiți să evite pătrunjelul cu două săptămâni înainte de procedură, din cauza efectelor de coagulare pe care acesta le poate produce.
Ceaiul de pătrunjel este în general sigur și bine tolerat, dar este recomandat să fie consumat cu moderație pentru a evita orice efecte adverse.
Bibliografie
- Ajmera, Rachael. “7 Surprising Benefits of Parsley Tea (and How to Make It).” Healthline, Healthline Media, 7 Mar. 2019, www.healthline.com/nutrition/parsley-tea
- Chanchal Sengar. “Parsley Tea Recipe Nutrition and Health Benefits.” Onlymyhealth, OnlyMyHealth, 15 July 2020, www.onlymyhealth.com/parsley-tea-recipe-nutrition-and-health-benefits-1594800193
- https://www.facebook.com/verywell. “Parsley Tea Benefits and Side Effects.” Verywell Fit, 2018, www.verywellfit.com/parsley-tea-benefits-and-side-effects-4163468, https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2007.11.003"
- device5. “9 Evidence-Based Health Benefits of Parsley Tea.” Tea-And-Coffee.com, 20 Oct. 2022, www.tea-and-coffee.com/blog/parsley-tea-benefits
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Virusul HMPV: ce este și ce trebuie să știi
HMPV (Human Metapneumovirus) este un virus respirator cu ARN, descoperit pentru prima dată în 2001 de către o echipă de cercetători olandezi. Acest virus este responsabil pentru infecțiile tractului respirator superior și inferior. În România acest virus există deja de 23 de ani. Centrul E...
Ceai de matcha: beneficii, proprietăți, contraindicații
Matcha este un tip de ceai verde, sub formă de pudră, cu un gust unic și culoare verde intens, considerată cea mai aromată formă de ceai verde.Acest tip de ceai verde este foarte popular în China și Japonia. Frunzele sunt transformate într-o pudră cu o aromă mult mai puternică decât cea...
Ceai de păducel: beneficii, proprietăți, contraindicații
Păducelul este un arbust cu flori din familia trandafirilor. Speciile comune includ Crataegus monogyna, Crataegus laevigata, Crataegus oxyacantha și Crataegus mexicana.Frunzele și fructele de păducel, ca și fructele de pădure, sunt folosite ca medicamente pentru că conțin flavonoide, substan...