Deshidratarea: simptome, riscuri și prevenție

Sănătate
31 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
deshidratarea simptome riscuri si preventie

Atunci când organismul pierde mai multe lichide decât consumă, apare deshidratarea, un fenomen care îi afectează funcționarea optimă și care, dacă nu este echilibrat, poate duce la afecțiuni deosebit de grave.

Ce este deshidratarea

Avem nevoie de apă permanent, întrucât ea elimină toxinele din organism, menține sănătatea pielii, lubrifiază ochii și articulațiile și contribuie la buna funcționare a digestiei și a tuturor proceselor metabolice intra și extracelulare de la nivelul tuturor sistemelor organismului, astfel că prezența unei cantități optime în organism este foarte importantă.

Uneori nu este suficient să bem mai multă apă atunci când apar simptome legate de deshidratare. Echilibrul mineralelor din corp este și el afectat de deshidratare, motiv pentru care, în cazuri mai grave, sunt recomandate săruri speciale care vor asigura rehidratarea.

Apa se regăsește în corp la nivelul muschilor și al pielii în cea mai mare proporție, dar și în sânge și în restul organelor. Mai exact, o treime din apă se regăsește la nivel extracelular, în timp ce restul de două treimi se regăsesc la nivel intracelular. Atunci când nu există suficientă apă în organism, pierderile se resimt atât la nivel intracelular, cât și la nivel extracelular.

Deshidratarea reprezintă atât pierderea de apă din organism, dar și de săruri. În funcție de semnele clinice ale deshidratării și originea ei, deshidratarea poate reprezenta o urgență medicală care necesită internare și tratament. Volumul normal de apă din organism în cazul unui bărbat adult este în jur de 60% din greutatea sa corporală, în timp ce în cazul femeilor volumul de apă din organism este în jur de 50%.

Scăderea cantității de apă și electroliți din organismul uman poate fi cauza durerilor de cap, stării de oboseală sau a imposibilității de a te concentra, însă pot apărea și probleme mai grave, cum sunt constipația, scăderea tensiunii arteriale, palpitații, anurie, confuzie până la comă și deces în cazurile avansate.

Care sunt cauzele apariției deshidratării

Cauzele naturale ale deshidratării zilnice sunt pierderile de apă prin transpirație, salivă, lacrimi sau urină, însă acestea se compensează ușor prin consumul unei cantități adecvate de apă.

Există și diverse boli care pot avea ca urmare deshidratarea prin faptul că determină apariția febrei și a vărsăturilor, transpirația excesivă sau diareea.

Unele medicamente pot avea efect diuretic, iar deshidratarea poate surveni în urma urinărilor frecvente. Acestea pot apărea și în cazul în care suferi de diabet.

Care sunt simptomele deshidratării

În cazul deshidratării ușoare sau moderate, simptomele pe care le putem identifica sunt senzația de sete și gură uscată, oboseală însoțită de dureri de cap, urină mai închisă la culoare și în cantitate redusă semnificativ, pielea este mai uscată și pot apărea crampe musculare.

Toate aceste simptome apar și în cazul deshidratării severe, însă senzația de sete este mult mai pronunțată, lipsesc lacrimile și transpirația, lipsește urina sau capătă o culoare foarte închisă, crește pulsul, scade tensiunea arterială și se intensifică respirația, apar amețeli și senzația de somnolență, iritabilitate, stare de confuzie, apatie, cefalee și, în cele din urmă, leșin.

Dacă deficitul de apă este de peste 4 litri, apar convulsii, tahicardie și hipotensiune.

Deshidratarea în cazurile severe poate fi hipotonă, caz în care prezintă pericol de edem cerebral sau hipertonă, când pot apărea coma, insuficiența renală acută, șoc hipovolemic, hemoragie cerebrală și chiar moartea prin deshidratare.

deshidratarea simptome riscuri si preventie

Care sunt riscurile deshidratării

La copii și bebeluși există un risc mai mare de boli care au ca simptome febra, diareea la copii și vărsăturile, toate acestea ducând rapid la deshidratare. Un bebeluș deshidratat urinează mult mai puțin, plânge fără lacrimi și îi apar pliuri cutanate. Dacă simptomele nu dispar în câteva zile, prin aportul de lichide, atunci sunt necesare îngrijiri medicale de urgență. Copiii cu vârsta sub 1 an au indicație de prezentare într-o unitate de primiri urgențe pentru recoltare de analize și stabilirea gradului deshidratării în vederea rehidratării intravenoase.

Adulții care fac sport sau au activități în aer liber, atunci când vremea este caniculară sau umiditatea este crescută, se pot confrunta cu simptome ale deshidratării și vor avea nevoie să consume mai multă apă. Acest lucru este valabil și pentru adulții care au diverse boli, cum sunt diabetul sau episoadele virale ori care au boli care se tratează cu medicamente cu efect diuretic.

Persoanele în vârstă se deshidratează mai ușor și au nevoie să consume apă mai des, întrucât organismul lor se reface mai greu. Semnele deshidratării în cazul acestora sunt tulburările digestive, crampele musculare, problemele legate de mobilitate, apariția amețelilor, a hipotensiunii arterială și a durerilor de cap. Cel mai important risc în cazul deshidratării la persoane vârstnice este afectarea rincihilor; în cazurile mai grave se poate ajunge chiar la insuficiență renală.

Cum poate fi prevenită deshidratarea

Obișnuiește-te să bei un pahar mare cu apă atunci când te trezești, pe stomacul gol. Poate fi apă la temperatura camerei sau, așa cum recomandă unii specialiști, apă încălzită, în care poți adăuga suc de lămâie.

Ulterior, pe parcursul zilei, nu aștepta să ți se facă sete, ci încearcă să bei apă cât de des posibil. Poți seta o aplicație pe telefon sau alarme clasice care să îți reamintească, de exemplu, să bei apă la fiecare oră. Cantitatea de lichide recomandată pe zi la adulți este de 1,5-2 l.

Dacă ai activitate intensă, în aer liber, ori practici vreun sport, vei avea nevoie să bei apă mai des. În perioadele caniculare, ai grijă să ai tot timpul acces la surse de apă.

Unul dintre indicatoarele cele mai bune privind nivelul de hidratare este urina, care nu trebuie să fie închisă la culoare.

În caz contrar, bea mai multă apă și poți apela chiar la săruri de rehidratare sau ceai pentru deshidratare după vărsături sau diaree.

Dacă nu ai obiceiul de a bea apă în mod regulat, poți încerca să să adaugi citrice sau diverse fructe ori plante aromate care vor vitaminiza apa și pot face să ți se pară mai interesantă, fiind o variantă chiar mai sănătoasă. Consumă fructe și legume care au un conținut mare de apă, cum sunt pepenele, căpșunele, portocalele, piersicile, castraveții, dovleceii sau tomatele.

Somnul insuficient poate cauza deshidratare, astfel că este necesar un consum mai mare de lichide dacă ai dormit mai puțin decât de obicei.

Care este consumul zilnic de lichide recomandat?

În privința consumului zilnic de lichide recomandat există mai multe păreri. Cel mai des ni se vor recomanda minimum doi litri de apă sau opt pahare cu apă, însă specialiștii au păreri împărțite. Unii recomandă câte un mililitru de apă pentru fiecare calorie de mâncare pe care o consumi, adică la 2000 de calorii pe zi, vei consuma 2 litri de apă. Alții recomandă 40 de ml de apă pentru fiecare kilogram al corpului tău, adică la 55 de kilograme vei avea nevoie de 2200 ml de apă. Cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât vei avea nevoie de mai multă apă. Există și cercetători științifici care consideră că femeile ar trebui să bea zilnic în jur de 2.7 - 2.8 litri de apă, în timp ce bărbații ar trebui să bea între 3.4 și 3.7 litri.

Prin urmare, nu există o cantitate universal valabilă și unanim acceptată de apă pe care trebuie să o consumăm zilnic. Fiecare organism are propriile nevoi, în funcție de vârsta persoanei, greutate, starea de sănătate, clima din zona în care trăiește sau activitatea fizică depusă zilnic.

Bibliografie

  1. “Dehydration: Causes & Symptoms.” Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org
  2. “What Is Dehydration? What Causes It?” WebMD, WebMD, 26 May 2017, www.webmd.com
  3. Kahn, April. “What to Know about Dehydration.” Healthline, Healthline Media, 20 Aug. 2012, www.healthline.com
  4. “Dehydration (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2020, https://kidshealth.org
  5. George, Nancie. “6 Unusual Symptoms of Dehydration and Tips to Stay Hydrated.” EverydayHealth.com, 5 Oct. 2020, www.everydayhealth.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării