Publicat la: 
4/08/2016
Daca privesti batranetea cu optimism, viata ta e mai putin stresanta
Persoanele care isi accepta cu usurinta varsta si au o atitudine pozitiva fata de procesul de imbatranire sunt mai rezistente la stres, cel putin acestea sunt rezultatele unui studiu realizat recent de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Raleigh, Nord Carolina.

Cercetarile realizate anterior au aratat rezultate similare conform carora o atitudine pozitiva este intotdeauna benefica, potrivit reuters.com.

"Persoanele optimiste sunt mai putin predispuse sa fie internate in spital la varste avansate si traiesc mai mult," declara pentru publicatia Reuters coautoarea studiului, Jennifer Bellingtier.

Pentru a realiza acest studiu cercetatorii au facut un studiu de piata la care au participat 43 de adulti cu varste cuprinse intre 60 si 96 de ani, care au raspuns la intrebari cu privire la experienta lor de viata in legatura cu procesul imbatranirii, in special intrebari ce vizau perceptia lor asupra nivelului de bunastare experimentat de-a lungul vietii.

Timp de 8 ani de zile participantii au completat zilnic chestionare pentru a raspunde la intrebari despre evenimentele nefericite din viata lor si despre emotiile negative pe care le experimenteaza in acest timp, precum frica, iritabilitate sau stres.

Studiul arata ca persoanele care au avut o atitudine pozitiva in ceea ce priveste procesul de imbatranire prin care trec au raportat stari emotionale coerente pe durata intregului studiu, indiferent de factorii de stres pe care i-au resimtit in tot acest timp.

Insa in randul adultilor mai putin pozitivi emotiile acestora au fluctuat in functie de factorii de stres pe care i-au avut in fiecare perioada a vietii lor.

Pentru adultii in varsta stresul este datorat in principal relatiilor pe care le au cu membrii de familie si prietenii apropiati, in timp ce pentru adultii mai tineri factorii de stres sunt cel mai adesea asociati cu viata profesionala, a mai adaugat autoarea.

"Mass-media prezinta o viziune deformata asupra procesului de imbatranire, luand adeseara in deradere problemele legate de activitatea si capacitatea mentala si fizica. Cu cat esti mai expus la aceste mesaje, cu atat te consideri ca facand parte din aceste stereotipuri," adauga Bellingtier.

In realitate adultii in varsta sunt adesea mai multumiti de viata lor decat persoanele tinere cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, avand in vedere faptul ca au avut mai mult timp la dispozitie pentru a isi construi relatii semnificative cu oamenii din jurul lor, sunt de parere cercetatorii.

De asemenea, conform unui studiu similar, cercetatorii au constatat ca procesul este reversibil. "Este posibil sa consolidam stereotipuri cu o atitudine pozitiva si sa le reducem pe cele carora le sunt asociate o atitudine negativa fata de procesul de imbatranire," a declarat cercetatoarea Becca Levy de la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, care este de parere ca o atitudinea negativa creste nivelul de stres, in timp ce o atitudine pozitiva poate oferi o ameliorare in randul efectelor pe care factorii de stres le au asupra starii generale de sanatate a persoanelor adulte.

Autor: G.T.