Publicat la: 
25/11/2013

Plicul pacientilor este cel care mentine sistemul medical romanesc functional. Din cei peste 40.000 de medici ai Romaniei, o mica parte (10% apreciaza unii) castiga venituri considerabile plecand de la 5000 Euro pana la cateva zeci de mii de Euro lunar. Dar pentru majoritatea medicilor un venit onorabil este intangibil fara acceptarea plicului de la pacienti. Fara acest plic medicii ar pleca din tara sau ar practica doar in privat. Sistemul de stat s-ar bloca.

Ce salariu ar trebui sa primeasca medicii pentru ca existenta plicului sa nu mai poata fi justificata in niciun fel? De ce toate guvernele Romaniei din ultimul deceniu au refuzat si refuza sa-i plateasca decent pe medici? Pentru cine este convenabila mentinerea acestui sistem? Raspund, in Dezbaterea Lunii, lideri ai medicilor, experti, medici tineri si medici rezidenti. Raspunde si tu aici la intrebarea lunii.

Dezbaterea lunii: Ce salarii merita medicii in Romania?

Vasile Astarastoae este presedintele Colegiului Medicilor din Romania, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi si directorul Institutului de Medicina Legala din Iasi.

Laura Craciun este medic rezident in specialitatea neurologie. In prezent se pregateste in cadrul unui stagiu in Franta. Spune ca vrea sa revina in Romania.

Sorin Ionita este expert in reforma administrativa si membru al Expert Forum.

Lavinia Orac este medic specialist in medicina de urgenta la Targu-Mures. A mai lucrat in Haiti si Burkina Faso in misiuni umanitare.

Sorin Paveliu este medic primar internist si expertul Societatii Academica din Romania pe politici de sanatate. A fost doi ani directorul CNAS.

Vlad Stroescu este medic specialist psihiatru. Lucreaza exclusiv in mediul privat. Blogul sau poate fi citit aici.

RASPUNSURILE PACIENTILOR:

  • "Sa nu ne amagim. Cine face medicina stie din start ca leafa e proasta. Stie ca ori va primi plicul, ori va emigra. Si pacientii stiu ca trebuie sa dea bani cind vin in spital, pentru ca e matematic imposibil sa platesti contributii de 50-100 de euro si sa beneficiezi de servicii ca in Germania, unde se platesc cite 400-500 de om. Cel mai elegant ar fi ca doctorii sa afiseze spaga la intrarea in cabinet ca sa nu mai stam sa intrebam peste tot si sa ne jenam. Iar politicienii ar putea tine cont de realitatea asta si s-o oficializeze cumva spitalul si aparatura de la buget, onorarii din buzunar."
  • "La capitolul cine se opune as pune toti medicii specialisti si primari din spitale. Pai, sa fim seriosi, plicul le ofera un plus mult mai substantial decit salariul. Caz concret, medic primar pe ginecologie angajat la Spitalul Cuza Voda Iasi, care ia de la 500 lei operatie banala la 1000+ lei nastere. Voi credeti ca stringe doar echivalentul a 1000-1500 euro pe luna? Si asta in plus fata de cei sa zicem 2000 lei salariu! Ce interes are ea sa aiba salariu impozabil de 1000-1500 euro, cind prin plicuri (pe care le ia fara retinere/jena) cistiga mai mult?"
  • "Cred ca ar fi mult mai echitabil daca fiecare profesor, medic si asistent ar avea salariul minim 1000 euro. Si celelalte achizitii sa se faca la nivelul scolilor, spitalelor (consumabile si alte asemenea care sa asigure minima functionare).
    O prima sursa de asigurare a banilor ar fi tocmai eliminarea contractelor administrate central (politic) iar a doua sursa de finantare ar fi subventia care merge acum la Biserica. Dar, binenteles asta nu convine cu principiile clasei noastre politice

Specialitate: 
Comentarii

sa punem invers problema: daca esti bolnav, citi bani crezi ca ar trebui sa primeasca cel/ cei care reusesc sa te faca bine?!

1500 euro pe luna? Eu zic ca mai intai sa dea dovada de competenta, si apoi sa ceara bani? Cat i-ati da la niste doctori din Constanta care nu au reusit sa vada ca maica-mea are pietre la fiere mai mari de1,5 cm, si au lasat-o sa moara cu zile? Ce competente au doctorii de la Spitalul Judetean Constanta, de la Urgente, care i-au zis maica-mii ca are inceput de diabet, hepatita si inca vreo doua boli, cand ea vomita de la pietre la fiere? Orice doctor competent stie ca pietrele la fiere mai mari de 3 mm se vad la ecograf. Cum poti sa zici ca doctor ca un om face brusc, in cateva ore hepatita, diabet etc etc, cand era perfect sanatoasa cu cateva luni inainte cand si-a facut toate analizele, si sa nu fi in stare sa vezi cu ditamai ecograful de la parterul spitalului ca de fapt are niste banale pietre la fiere? Sincer? Le-as da testare ca la bac, la toti doctorii, si care nu ar lua, nu l-as da afara, mai intai l-as bate cu pietre si i-as confisca averile facute din spaga pe incompetenta. Sunt doctori care sustin ca 50% din doctorii/asistente de la Sp. Judetean CTA nu au nici macar cunostiintele de anatomie de baza. Eu am intrebat ceva de baza si doar 1 doctor a stiut, iar 1 doctor si 4 asistente veterane de acolo se uitau ca curca-n lemne.

Legat de juramantul lui Hipocrate, poate nu stiati, dar in Romania suntem crestini ortodocsi, daca m-ar pune sa jur pe Dumnezeul meu ar mai conta , dar ai citit juramantul? Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele..., hai sa fim seriosi, ca e depasit de când s-a crestinat poporul asta.

Nu cred ca e o problema rezolvabila in urmatorii 20 de ani - majoritatea celor care comenteaza nu-si pun problema uzurii unui doctor pe timpul consultatiilor, necesitatii ca in timpul unei consultatii doctorul sa se poata concentra pe pacient (si nu pe "de unde iau bani sa-mi platesc ... mincarea, cartile copiilor ... haine ... intretinere ... etc. etc.") - nimeni nu-si pune problema ce efort trebuie sa depuna un doctor ca sa fie la curent cu evolutiile din medicina ... ca are nevoie de relaxare in timpul liber - da, pentru ca sa poata avea grija in conditii optime de pacientii sai. Ei, atita vreme cit nimeni nu intelege ca serviciul medical e altceva decit o marfa cu niste caracteristici standard precum - masina, caldura, pantofii, banca, benzina, hotelul ... doctorii vor fi prost platiti iar fiecare, cind ajunge pacient, va intelege ca: asa nu e bine!!!

Si inca ceva....Ai analizeel proaste, ai ceva...te duci la 10 medici, fiecare da din umeri si iti zice...ca poate este...asta sau asta...Medicii nu mai stiu sa puna diagnosticul corect sau poate nu mai vor.
Nu mai avem profesionisti in RO!

Oricat de mare ar avea salariul, in Ro, medicul nu-si va face datoria. S-a obisnuit cu spaga, care ajunge si la cateva sute de milioane pe luna. Orict ii dai in plic tot nu este multumit.....In spital....esti lasat sa mori daca nu dai spaga. Pacat...nu au nici un pic de compasiune pt bolnavi, sunt ca niste bisnitari. Viata sau dreptul la viata se negociaza ca la tarabele din piatza.
Eu mai mult de 2000EURO nu le-as da si in momentul cand i-as prinde ca iau spaga i-as sanctiona drastic!

Eu as plati un medic in felul urmator:

Imediat ce termina cei 6 ani de facultate:

a) 1,5 x salariul mediu pe economie (3.300 lei brut/luna =750 Euro) daca se angajeaza prin concurs intr-o unitate medicala de stat de elita. Si as face in Romania aproximativ 70 de unitati medicale de elita.

b) salariul mediu pe economie (2.200 lei brut.luna = 500 de Euro) daca se angajeaza in celelalte unitati medicale cu exceptia celor de la punctul a)

Dupa 5 ani de experienta:

c) medicului din unitatile de elita i-as oferi 3 x salariul mediu pe economie (6.600 lei brut/luna = 1.500 Euro brut/luna)

d) medicului din celelalte unitati medicale de stat: 2 x salariul mediu brut pe economie (4,400 lei brut/luna = 1.000 Euro brut/luna)

Dupa 10 ani de experienta:

e) 5 x salariul mediu brut pe economie (11.000 lei brut/luna = 2.500 Euro brut/luna)

f) 3,5 x salariul mediu brut pe economie (7.700 lei brut/luna = 1.750 Euro brut/luna)

Dupa 15-20 de ani de experienta nu mai mai pronunt :)

Sunt importante urmatoarele aspecte:

- dupa cum observati, chiar daca am plati un medic cu de 5 ori salariul mediu pe economie, suma obtinuta nu este chiar foarte mare comparativ cu "pretentiile" oamenilor din Romania. Ar fi 2.500 Euro brut sau aproximativ 1.700 Euro net.

- este necesar sa ne raportam la salariul mediu din tara. Ca salariul unui medic este 100 de lei pe luna sau 30,000 lei pe luna, nu este relevant. Este mai important cat castiga el comparativ cu celelalte categorii sociale, ce isi permite el sa cumpere de banii respectivi in tara lui. Poate sa castige salariu numai 100 de lei daca salariul unui politist de la circulatie e de numai 25 de lei iar al unui frizer de 15 lei. Toate preturile s-ar forma in consecinta, ar fi mult mai mici decat astazi. Cu salariul de 100 de lei lunar ar putea sa zugraveasca 2 apartamente. Cu salariu de astazi, are nevoie sa lucreze 1 an ca sa zugraveasca un apartament.
Problema acum nu este ca un medic tanar castiga 1.200 de lei brut, ci faptul ca nivelul lui salarial este de 2 ori mai mic decat al unui politist fara multa scoala, de 3-4 ori mai mic decat al unui taximetrist din Bucuresti, de 7 ori mai mic decat al unui zugrav pe cont propriu, de 10 ori mai mic decat al unui proprietar de butic de cartier de 25 de metri patrati. Raportul puterii de cumparare este invers decat intr-o societate normala.

- un salariu de 5 ori mai mare decat media din tara cred ca incepe sa fie decent, chiar foarte bun. Totusi, in Romania "pretentiile" multora sunt mult mai mari de atat. Dar daca ne uitam la Germania sau Franta, platesc ei medicii cu de 20 de ori salariul mediu pe economie?? Trebuie sa fie o balanta a decentei si a bunului simt.

- In Romania "pretentiile" sunt foarte mari pentru ca avem o scara de valori stricata, bolnava. Oamenii vor si chiar cumpara bunuri si servicii pe care un neamt cu acelasi rang social nu le cumpara. Si atunci, este normal ca romanii simt ca nu le ajung banii. Stiu secretare din firme cu 20 de angajati sau jurnaliste absolvente de Spiru Haret cu 2 ani experienta in munca ce deja au fost la shppping in Dubai, in vacanta la Barcelona, la Paris. Nu imi este clar cum isi permit, dar isi permit, iar apoi povestesc la toata lumea. Un medic tanar sau un alt tanar educat cu alta profesie afla asemenea povesti din stanga si din dreapta, si crede ca un salariu decent ar trebui sa iti permita sa cumperi si vacante in Dubai, si TV 3D si telefon de 4,000 de lei si masini si multe alte lucruri. Ispitele sunt multe si pretentiile cam rupte de realitate.

Referitor la mita, aceasta nu o sa dispara de la medicii din Romania, indiferent daca le dai 10,000 Euro pe luna. Asta este caracterul oamenilor. nu renunta decat daca pui LEGEA pe ei si dai cu infractorii de pamant la modul cel mai brutal. Nici un nivel de salariu nu justifica sa iei mita!

Prea multi medici din Romania au probleme de caracter. Am fost la un spital de stat pentru o consultatie. De la prima vizita, doctorita (careia i-am dat 100 de lei sa vorbesc cu ea 15 minute) mi-a spus ca cel mai bine este sa merg sa ma tratez la un cabinet privat al unei prietene de-a ei. Am ascultat-o, am mers la cabinelul privat de 3 ori. Prima data m-a costat 320 lei (160 consultatia si 160 lei niste teste facute pe loc). A doua si a treia oara m-a costat cate 160 de lei o consultatie de aproximativ 10 minute. Nici dupa a treia consultatie nu mi-a dat NICI UN FEL de tratament, nu mi-a spus clar ce problema am. Mi-a spus sa vin la o a patra consultatie peste o luna. I-am dat 640 de lei pentru povesti. Evident ca nu m-am mai dus, nu am mai avut incredere sa caut nici alt medic, si am ramas de peste un an cu problema nerezolvata. Clinica privata este intr-o zona foarte buna din Bucuresti.

Cu cat vreti sa platiti astfel de oameni?? I-am dat 160 de lei pe 10 minute si tot nu i-a pasat de mine. Nu este problema de bani. Oamenii astia se gandesc la milioane de Euro, la case de vacanta in Hawaii, nu mai au legatura cu realitatea si cu nevoile oamenilor!

Sincer, i-as da acum 2,000 de lei unui doctor serios sa stau de vorba cu el 1 ora si sa ma consulte. Dar unde sa gasesc asa ceva in Romania?? Unde? Ca de peste un an la asta ma gandesc.

Intentia mea acum este sa merg in primavara la o clinica din Viena.

SA PLECE....e clar ca cine reuseste, reuseste oriunde...deci si aici...iar daca nu au reusit aici....pe ce te bazezi ca vei reusi acolo unde limba nu o stii :) plus studiile, experienta...sa plece!!!

si eu stiu rezidenti care nu se duc la practica doar asteptand nota 10 in ultima zi de stagiu...si salariul de la stat!!! vreti nume???

sa emigreze....CE IDEE ESTE ACESTA CA DACA IN TARA NU REUSESTI SA AI UN SALARIU DECENT , PE CE TE BAZEZI CA VEI REUSI ACOLO????? mizeriile sunt mizerii oriunde

La noi in tara coruptia este maxima . Medicii nu vor fi platiti decent daca nu se va privatiza total sistemul medical. Atunci asiguratorii vor plati atat cat costa un act medical.

si eu cred la fel...UNII NU MERITA NIMIC....s au facut medici doar pentru bani, nu sunt buni si nici nu castiga...nu sunt pregatiti nici teoretic, practic si nici moral!!!! daca iese banu te opereaza din orice.... + altele

La cat se fura din sistemul de sanatate medicii pot fi platiti decent. Dar daca nu avem justitie nu avem nici medicina , invatamant si alte alea.

Cred ca Romania isi permite sa dea medicilor salarii decente . Intre o mie de euro si 3 mii de euro in functie de vechime , performanta si rezultate mi se pare decent pt. tara asta .

Ar trebui sa aiba salarii intre 1000 si 3000 de euro . Dar daca v-a fi prins ca ia spaga , chiar si o floare, atunci ar trebui sa i se ridice pe viata dreptul la practica.

Probabil, dar de obicei te trimite medicul de familie la un prieten de pahar de-al lui. Sau iti alegi un medic dupa cum se imbraca sau dupa cum te minte ("cum fac eu operatia asta nu am avut probleme niciodata"). Nu ai sa stii niciodata care chirurg are recidiva la hernie de exemplu de 1% si care are 4 %. Sau care are mortalitate 3% si care are 5%.

Nu este suficient sa-mi dau cu parerea, trebuie sa si particip la decizie.Cata vreme , in tara asta, cativa dobitoci si derbedei vor hotari in numele intregii populatii, vom avea parte numai si numai de aberatii, saracie, risipa si hotie.

Indiferent cit s-ar mari salarul ,unii medici tot vor lua spaga. Mai exista printre ei si oameni dar din pacate putini.
Schimbati legile! Eu as pune placute la usa fiecarui spital care sa sune cam asa: In acest spital spaga se pedepseste cu inchisoarea: si pentru cel ce da si pentru cel ce primeste.
Spitalele universitare sa nu mai angajeze medici in functie de pile, cunostinte, relatii. Pentru ca incet, incet aceste spitale au adunat multi incompetenti.
In Germania ca medic nu ai voie sa primesti nici macar o cutie de bomboane cu ciocolata pentru ca risti sa fii dat afara. La ei cum se poate?
Citesc prin presa amenintari de tot felul cum ca daca nu li se permite sa ia spaga vor pleca din tara! Tare as vrea sa-i vad pe acei medici care au ajuns unde sunt numai prin pile cum se vor descurca prin strainatate.

Spune Ana, tu cind ai fost prin Germania.

sunt de garda.in loc sa fim 4 de garda sunt singur.pe un sfert din liniile de garda de pe sectiile din spitalul de urgenta nu sunt medici.acum am terminat si eu de mancat un snitel -adica masa de pranz.cam ce salariu ar trebui sa am.ps:nu vreau si nu accept plicuri.

O discutie care nu a rezolvat nimic. Doar ca am generat cu totii trafic pe acest site, spre bucuria admin-ului.
Din punctul meu de vedere, atat timp cat sistemul de sanatate este bugetar, problema salariilor va dainui. Valabil pentru toate categoriile de bugetari (mai putin armata). Bugetul este asa cum este, an de an, insuficient, prost croit, permitand sifonarea banilor catre gangsteri. Desfiintarea asistentei medicale de stat si trecerea in intregime la privat, crearea unor fonduri de sanatate administrate privat, ar putea fi o cale de incercat. Dar nu cu plagiatorul la conducere, fara "ponta care", fara adunatura din parlament..
Spaga (sau plata informala, cum i se spune mai nou) nu va disparea, iar factorii de decizie vor considera mereu ca medicii isi pot asigura singuri traiul, din plic. Asa cum profesorii se presupune ca traiesc din meditatii, politistii din spagi si relatii cu lumea interlopa etc.

2000-2500 EUR minim, neimpozabil (adica in mina). Sumele vehiculate mai sus (1000EUR) sint sub nivelul minim pentru un doctor care vrea sa-si mentina nivelul profesional. E o meserie grea, trebuie recompensata ca atare.

NB: nu sint medic.

Totusi, as conditiona chestia asta de:

1. Disparitia "baronilor". Exista medici care vor sa controleze anumite domenii. Eliminarea plagiatorilor si a facaturilor din sistem. Re-examinarea celor care nu au dat examene (au intrat direct pe post cu pile). Examene pe calculator pentru ocuparea posturilor la stat. Clauze de non-competitivitate (astfel incit sa se dezvolte si un sistem privat corect, acum e un ping-pong)

2. Stoparea furturilor la nivel de spital (achizitii+altele)

3. Eliminarea compensatelor, o mare imbecilitate cu spagi grase la nivel de minister. De aici, o cascada de timpenii: o consultatie e decontata cu 15 lei - impozabili, ce cauta statul in reglementarea asta? De ce un medic nu-si poate negocia suma de decont? Unii sint mai buni, altii mai prosti, dar noi tratam doctorii cu principii comuniste.

4. Introducerea unor grile / proceduri de tratament care sa puna costurile in fata

5. Privatizarea unor spitale, acolo unde se poate. In Bucuresti sint prea multe spitale de stat.

6. Doctorul sa se oblige sa nu mai traiasca in cirdasie cu firmele de pastile. Pe retete sa se scrie doar substanta activa, ca in Germania.

Cu alte cuvinte, doctorii trebuie sa renunte la lasitatea lor caracteristica si la mincatul de rht.

2 centi

Socialismul stiintific sa traiasca!!!
Ca sa comentez inceputul articolului, da, cred ca un medic ar trebui sa cistige sensibil mai mult decit o educatoare sau un invatator. Cit despre visele tale in care fiecare cistiga cit are nevoie indiferent de ce stie sa faca, asta s-a experimentat in comunism si s-a ajuns la faliment, pentru ca marea majoritate nu mai sintea nici o dorinta de a munci mai bine.

Ce usor e sa judeci... Ce te faci insa cu cineva care a inceput faculatea prin 1994, cind medicii cistigau inca bine, a terminat-o prin 2000, a facut rezidentiatul pina-n 2004, dupa care primeste de la stat fabulosul salariu de 1300-1500 de lei. Cineva-ul respectiv are deja 28 de ani, si dupa 10 ani de facultate vrea si el sa faca unul, doi copii. Isi iubeste meseria, dar isi iubeste si copiii. Ce crezi ca face? Se umileste in romania pe 1500 de lei sau incearca in afara pe 4-5000 de eur? Tu ce-ai face in locul lui? Ai ramane la salariul de 1500 de lei aici sau ai pleca in afara pentru binele copiilor?
Sau altfel spus: cine merita mai multi bani, un doctor sau un tablagiu de la circulatie?

Gresesti profund. Un medic chirurg tinar, platit cu 1500 lei net, cam ce rata de succes crezi ca ar trebui sa aiba la operatii? De exemplu, un chirurg pe endocrine are 4-5 operatii pe zi. Daca n-ar sti meserie, i-ar muri macar un pacient la 2-3 saptamini.
Eu nu spun ca nu-s si uscaciuni, da' marea majoritate a medicilor stiu meserie.
Cit despre evaluare, cel mai bun evaluator e pacientul. Pacientul care are dreptul sa-si aleaga medicul va face cea mai buna triere a valorii.

Nu neaparat. Cei de la spitalele private nu cer nici un fel de spaga. Si nici cei de la cabinetele de consultatii private. Sunt foarte multi medici tineri care urasc spaga. Da' n-au cum sa n-o accepte din cauza salariilor de femeie de serviciu

Pai... cum si-l alege si azi. Eu de exemplu am avut o operatie in familie si ne-am apucat toti sa scormonim dupa informatii despre medici chirurgi pe la rude, prieteni, colegi, pe net. Dupa care am ales ce-am crezut noi ca-i mai bun. Exact cum alegi furnizorul pentru orice serviciu. Si peste tot unde numpoti alege furnizorul (de exemplu curent electric/gaz) serviciile sunt execrabile. Unde poti alege furnizorul, serviciile sunt sensibil mai bune si pretul mai mic (de exemplu, catv, internet, telefonie).

niciun salariu nu va fi suficient de mare! plicul va dainui forever!!

din pacate premisa de la care porniti este gresita si neviabila. un mercurial al salarizarii fixat prin plebiscit, HG, lege parlamentara samd nu este viabil.

putreziciune conceptului de medicina sociala pentru totzi de la noi consta in nerecunoasterea unui adevar simplu: actul medical COSTA, nu numai educatia medicilor, salariile ci si materialele si aparatura. la noi se platesc la costuri reale DOAR MEDICAMENTELE DATORITA LOBBYULUI INDUSTRIEI FARMA. restul e decontat la niste preturi aiurea stabilite de unvreun sfertodoct de la minister

viabil este un sistem de decontare a SERVICIILOR MEDICALE BAZAT PE COSTURI REALISTE (drg sau manevre) pentru furnizori privatzi de stat sau comunitari (ai orasului, comunei samd) UNITAR SI CONCURENTIAL. apoi salariile si preturile vor evolua conform pietii. doar concurenta poate aduce cresterea calitatii si scaderea lor.

problema e ca pentru a acoperii aceste costuri reale in romania trebuie sa plateasca TOTZI SI MULT MAI MULT asigurari de sanatate. ceea ce politicienii de sorginte socialista de la noi nu vor sa recunoasca.

uitati-va la stoma care functioneaza in piata libera. bine mersi.

Nu ati intelesnimic, tot ce stiti sa rezuma astfel , MULT, BUN si DEGEABA !!!

Incercati sa schimbati mentalitatea, MUNCA si MERITUL, COMPETITIA !!!

Mai pe inteles Medici si personalul paramedical sa fie retribuit in functie de prestatiile efectiv realizate, facturate, monitorizate de casele de asigurari si decontate analitic pe pacient, a vedea www.tarmed.ch !

Din partea bugetului sa fie alocate fonduri pentru infrastructura si nu pentru salarii ! Salariile trebuie sa respecte o grila bine definita si inteleasa de patronat si sindicat.

Cabinetele cu plata in numerar trebuie disfiintate si revenirea lor pe paita agreate de casele de asigurari de sanatate. Sistemul din Romania este feudal, iata ce se petrece la IASI, http://www.bzi.ro/cel-mai-scump-doctor-din-iasi-plata-se-face-numai-in-e... Iobagie totala !

@gabi2001: Este adevarat ceea ce spui legat de destinatia contributiilor pt. sistemul de sanatate dar unde ai mai vazut tu OBLIGATIVITATEA de a avea si o contributie privata paralela cu cea de stat ?
Te-ai gândit macar vreo secunda ca sunt oameni care munces LEGAL dar pe salarii de mizerii ? În conditiile în care preturile la alimente îti toaca jumatate din salariu (în unele situatii dramatice chiar mai mult !), de unde sa plateasca amarâtii si o contributie paralela privata ?
Si da, ai dreptate ca noi ca cetateni avem dreptul si obligatia de a urmari cum se cheltuie banii din contributiile pe care le platim...în loc de asta preferam sa scrâsnim din dinti si sa platim plicul miraculos pe sub mâna...

Buna seara,

Parerea mea este ca un salariu decent este de 2000 Euro. Pentru acei oameni care fac minuni, care salveaza sute de vieti cred ca si asa ar fi prea putin, dar macar onorabil. Si marii doctori de fapt nu cer spaga si oricum trateaza cu mare atentie fiecare caz. Si mai mult, mi se pare firesc ca in semn de recunostinta sa poti oferi fara teama o atentie medicului care de ex. ti-a salvat copilul, sau viata ta sau cuiva drag tie (nu bani).
Cred ca nu multa lume intuieste conditiile in care medicii isi fac treaba, iar multi dintre ei chiar pun suflet in ceea ce fac.

Deasemenea, pentru ca sunt "Stan patitul", cred ca ar trebui sa si poti trage la raspundere pe medicul de specialitate care nu ti-a acordat atentia cuvenita si care la semne clinice clare ale unei boli sa iti spuna ca ti se trage de la varsta... (aveam 38 de ani cand un astfel de medic (profesor de altfel) nu a recunoscut o boala desi un medic de alta specialitate intuise ca aceea ar fi cauza, ca sa am confirmarea dupa 5 ani ca aveam exact boala despre care medicul de alta specialitate intuise, dar situatia deja se agravase si aparusera simptome neurologice severe). Sincer, eu nu cred ca acel profesor nu si-a dat silinta sa imi gaseasca diagnosticul din lipsa unui salariu decent (cu atat mai mult cu cat am fost in privat si nu doar o data, ci am revenit la control).

atat timp cat nu realizam ca asigurarile obligatorii de sanatate platite de cei care muncesc legal in tara asta ajung in bugetul consolidat al statului si nu in cel al min.sanatati,atit timp cat 4mil. de oameni trebuie sa plateaasca asig. de sanatate pentru ceilalti 16 mil,medicii din aceasta tara vor primi plicul.
Solutia pentru aceasta situatie ,dupa cum o vad eu sta in felul urmator:toti cetateni tarii sa fie obligati sa incheie opolita de asig de sanatate privata,sa se desfinteze asig.actuale,iar tot ce inseamna medicina in tara asta sa fie in sistem privat.
Nu pot sa ma esprim ce salariu ar trbui sa aibe un medic,deoarece cine practica ceasta meserie este diferit de ceilalti oameni.Cu cat putem sa platim un chirurg care sta in operatie 5,6,7ore ,nu are voie sa iasa din sala de operatie,dar trebuie la final sa verifice si stare celorlati pacienti.Si asa vedem cum un proram de 8 ore se transforma in program de 12-14 ore pe zi ,atentie in afara de zilele de garda.
De sanatatea noastra trebuie sa avem si noi grija,suntem invatati sa ne ducem la medic ca la Dumnezeu ,dar uitam un lucru si medicul este tot om.
Trebuie sa ne uitam cum sunt cheltuiti bani din asigurarile noastre .
Trebuie sa invatam ca nimic nu este gratis si cand vorbim cu un medic sa ne luam un concediu medical cand nu avem nevoie deel sau il punem sa prescrie medicamente de cre nu avem nevoie decat pentru a le vinde,sa ne gandim ca poate un om in momentul acela more in spital ca medicul nu are medicamentul de care are nevoie disponibil deorecee spitalul nu are fonduri.

eu-functionar public, am 2 licente univ. matematica si informatica, 37 ani vechime, sotia , prof liceu fizica si chimie, 33 ani vechime, grad 1 categ 1= 1700 lei+ 1800 lei eu deci <800 euro. medicii rezidenti daca nu au 3000 lei/luna vor primi bursa 150 euro deci cam 3700 lei + plicul+ garzi+....
e corect??????

1. Studentii care dau la medicina, fie au in gand sa plece din tara (bravo lor!), fie sunt vinovati de coruptie premeditata prin faptul ca se bazeaza - deja din bancile scolii - pe faptul ca vor avea o meserie banoasa. Cine spune altceva, nu stie ce vorbeste. Credeti ca bancile facultatilor sunt pline de altruisti dornici de sacrificiu pentru binele omenirii? Rara avis.

2. Cei mai afectati de salariile mici sunt sunt medicii rezidenti si in general cei la inceput de cariera. Daca ii vei intreba, azi le-ar conveni sa primeasca un minim de 1000 de EUR (ii merita!) dar mai tarziu, in floarea varstei si a profesiei, ar prefera sa traiasca din plicuri, va garantez.

3. E nevoie de o grila de salarizare in care un minim sa fie, sa zicem, 3000 de lei pt debutantii in profesie (nu multi profesionisti entry-level din orice domeniu iau atat...)

4. Nu cunosc niciun medic trecut de perioada de debutant care sa nu o duca - datorita spagii - muult mai bine decat media romanilor. Medicii cu experienta, in fapt, neoficial, si fara beneficii pt bugetul de stat, se afla in varful piramidei salariale, undeva intre primele 5 procente din populatie.

5. Nu sunt pentru legalizarea plicului - medicii care iau plicuri castiga scandalos de mult . Sunt pentru stabilirea unei grile competitive de salarizare pe criterii de performanta si experienta, nu un nivel minim de intrare de 3000 lei. Si mai cred ca medicii trebuie sa fie cu picioarele pe pamant cand lucreaza la stat - nu poti pretinde sa castigi ca a la privat. Sa nu mai vorbim despre faptul ca normele unora la stat sunt de folos mai ales pentru a-i indruma pe pacienti spre cabinetele lor private.

5. Recomand un sondaj care sa intrebe medicii ce venituri REALE au - sa descoperim o medie.

Minim 3000 euro net la 40 ore pe saptamana si doua garzi pe luna. Este salariul comparabil cu judecatori, manageri de IMM, programatori, debutanti in industria petrolului. Intrebarea ar fi trebuit sa fie: Al catelea in ierarhia meseriilor ar trebui sa fie salariul de medic. In strainatate salariul de anestezist de exemplu este al doilea suma. In vest, salariul unui medic de medicina generala/medicina de familie este de 8000 euro pe luna. Luind un raport de 1:4, in romania ar trebui sa fie 2000 euro.

Primul pas in rezolvarea acestei situatii il reprezinta spargerea monopolului Case Nationale de Asigurari de Sanatate. In momentul doi, fiecare asigurat va putea opta catre una din multele case de asigurari de sanatate. De aici se incepe diversificare serviciilor platite de casele de asigurari. Se pot introduce si asigurari suplimentare de sanatate, pentru cine vrea si poate mai mult.
Al doilea pas il reprezinta introducerea de standarde clare de calitate a actului medical. In momentul doi vor da faliment 70% din spitalele de stat, sau se vor reorganiza. Si asta este bine.
Din 1 si 2 rezulta, prin mecanismul fortelor de piata, servicii mai bune catre pacienti si salarii mai mari pentru medici.
Matematic.

Ba pardon, in SUA medicii sunt salarizati in varful piramidei sociale: ca profesie, nu ca functie, sunt de departe cei mai bine platiti, dar si aici exista o ierarhie in functie de specialitate. Nu sunt "bugetari" la stat, doar cei ce lucreaza pentru veteranii de razboi, rezervatii de indieni si probabil "inner city", sunt platiti din fonduri federale. Scoala de medicina e cea mai costisitoare din SUA si evident din lume, absolventii ei raman cu datorii uriase dupa absolvire ce le ia timp indelungat sa-si plateasca imprumuturile finaciare. Este extrem de greu sa fii admis la medicina in SUA atat la stat cat si la privat si este greu de absolvit cu brio. SUA are cea mai buna scoala de medicina din lume si cel mai bun rezidentiat din lume, nu exista grad de comparatie. La fel si medicina americana este de varf, cercetarea in medicina este in top in lume. SUA aloca circa 18% din PIB pentru sanatate si cu toate astea costurile actului medical sunt cel putin duble fata de orice alta tara dezvoltata din lume: Europa de Vest, Canada, Japonia, Australia etc.
Si 2000 Euro ar fi putin pentru un medic specialist in Romania. De ce aceleasi salarii ca si judecatorii in Romania, atat timp cat sunt competenti, eficienti si se comporta civilizat cu pacientii? Si desigur salariu diferentiat in functie de specialitate. Si de ce nu minimum 1000 dolari pentru medicii rezidenti salariu pe luna, incluzand garzile obligatorii, daca 1000 euro salariu pe luna vi se pare prea mult?
E o rusine ca Romania nu aloca cel putin 6% din PIB pentru sanatate. Si tot o rusine ca exista putini contribuabili la asigurarile de sanatate si ca circa 14 milioane nu platesc deloc niciun fel de asigurare dar beneficiaza de serviciile ei.

In primul rand trebuie sa plecam de la premisa ca medicina este o profesie liberala si daca este o profesie liberala nu are de ce sa fie salarizata,nu are de ce sa fie bugetata.
Serviciile medicale au un cost si un pret de vanzare.Echilibrul,pretul de vanzare sau mai bine spus pretul pe care fiecare asigurat este dispus sa-l plateasca pentru a beneficia de serviciile medicale trebuie sa rezulte dintr-o competitie si relatie contractuala intre prestatori(medici) si beneficiari(pacienti,viitori pacienti).
Vad o risipa fara margini,pe care numai un sistem socialist o poate face,in a plati salarii pentru o pleiada de medici din spitalele publice care lucreaza maxim 2-3 ore pe zi.
Suntem prea saraci ca sa ne permitem un sistem "ideal"ca si in tarile dezvoltate iar resursele limitate,saracacioase ale acestei tari nu trebuie risipite intr-un mod egalitarist pentru toti medicii.Trebuie realizat cadrul legislativ corect in care fiecare medic si unitate sanitara sa fie platita dupa munca depusa,dupa numarul de pacienti tratati, iar cei care taie frunze la caini sa dispara.
Banii alocati sanatatii provin din economia reala,din PIB-ul tarii,iar acesta este de 3 ori mai mic decat cel din tarile vestice asa ca nu vom putea aloca tot bugetul de stat(217 mld.lei)sanatatii.

Stimate "'stab"",
Din pacate nu intelegeti esenta lucrurilor: prin emigrarea medicilor competenti Romania pierde zeci de milioane de euro anual, de fapt acesti bani se "scurg" catre spitalele occidentale...
Va dau un singur exemplu: absenta chirurgilor cardiovasculari infantili inseamna trimiterea tuturor copiilor cu afectiuni cardiace grave din Romania in Occident, iar statul roman (adica noi toti) plateste anual facturi de zeci de milioane de euro pentru tratarea acesotr micuti...
Si exemplele pot continua in multe alte specialitati....
Daca s-ar calcula cati bani se trimit anual in strainatate pentru tratarea pacientilor romani, probabil ca factorul politic ar actiona catre re-directionarea acestor fonduri spre salariile medicilor din Romania...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

un salariu decent pentru un medic in romania este de 1500 de cel putin 1500 de euro..
problema este ca nu exista resurse pentru un asemenea salariu, nu la Stat...
Din acest punct de vedere Statul este o institutie in pierdere, deoarece isi pierde investitia(7 ani de facultate gratuita pentru formarea unui medic, cu tot cu rezidentiat.. nu stiu sigur daca ce am spus mai sus e corect..dpdv al gratuitatii)..
Deci, are cineva o solutie pentru aceasta dilema? Da, stim ca nu toti medicii au 1000 de euro pe biletel, sau 2000 sau 4000 ca in alte tari..dar nici in alte tari nu sunt aceleasi conditii ca aici.. nici nu situ exact ce slarii au medicii in sistemul nostru.. pana acum ma auzit ca rezidentii au 150 euro(o rusine pentru orice tara din UE)
Consider ca salarizarea unui medic trebuie sa fie la nivelul unui parlamentar, sau a unui judecator: atat de buna incat sa nu le pese de nimic altceva decat de munca si calitatea muncii lor(nu ca la parlamentari sau judecatori ar avea vreun efect)..
Cum se realizeaza aceasta grila de salarizare a medicilor? din ce fonduri se face rost de salarii pentru medici? in oprinia mea problema e la aceasta sursa si la cei care o administreaza(dpdv al administrarii ei)..

am plecat din tara ca medic specialist de pe un post de asistent universitar.
Nu regret clinica, nici universitatea. regret doar ca am parasit romania si tara.
unde sunt acum lucrez ca rezident, cu un venit net de 5000 euro (cu tot cu garzi), venit care imi permite sa stau singur in casa, cu gradina, intr un oras centru universitar.
m-as intoarce acasa sa profesez ca medic oricand, si nu pt 5000 euro, ci pentru 1500. dar doar daca in spitale as avea cu ce sa lucrez, iar sefii...sefii sa imi permita sa lucrez si sa fac ceea ce trebuie sa fac.
Cat timp am lucrat in tara, am fost silit sa iau plic de la pacient pentru a mi putea plati macar chiria.

dl astarastoae spune ca la 1500 euro nu ar mai exista tentatia...e o afirmatie in necunostiinta de cauza. oricine in romania este tentat sa ia orice indiferent cat de putin. in franta sau germania, asa ceva nu exista, in mentalitatea lor de medici si de pacienti asa ceva pur si simplu nu exista. doar asistentele primesc la sfarsitul sejurului pe sectie ;o donatie' din partea pacientului, care este publica, intr-o urna transparenta. sunt bani din care ele cumpara cafea, bomboane, etc. pentru folosul intregii sectii.

cred ca e exact pe dos: nu sunt medici,sunt veterinari,trateaza oamenii ca pe animale,limbaj,comp[ortament,aroganta,indiferenta,etc!

Sunt totuși surprins că mai mulți colegi reprezentativi și un expert în finanțe guvernamentale consideră că exista salarii la care condiționarea implicită (cum e cazul oricărei plăți informale) și evaziunea fiscală sunt justificate. La sub 1000 de euro sunt justificate acțiunile sindicale, emigrarea, sindromul de burn-out, dar NU plicul. Înțeleg că mulți dintre noi sunt forțați de cirucmstanțe să accepte plăți informale, dar e important să ținem minte că, indiferent de sume sau nevoie, acceptarea nu este etică. Orice altceva înseamnă un somn al conștiinței.

Cred ca cel mai bine ar fi plata pe servicii ... asiguratorii stiu foarte bine ce sume sunt in joc. Ar trebui ca fiecare actiune/serviciu a fiecarui doctor sa fie cuantificata si la final de luna bilantul sa-i fie inmanat sub forma de venit. Ai facut o operatie de 10000 de E ai 20% manopera ... si restul de bani se duc in institutie/medicamente/aparatura etc ...
Ai eliberat o reteta pentru raceala, si a functionat? Ai o suma fixa. Ai dat primul ajutor? Ai o alta suma fixa.
Salariile pot ramane aceleasi ca o baza pentru un doctor aflat in concediu. Insa serviciile ar trebui platite de asigurator ...

Continuam dialogul...
Punctual si off-topic. Plata scolarizarii nu include "tuituion" sau cursurile, nici pentru cei care au au fost pe locuri "cu plata" pentru ca le-au platit; nici pentru locurile gratuite pentru ca ...sunt gratuite. Cei care demisioneaza din armata platesc cazare, masa si haine militare primite gratuit in conditiile in care colegii civili le primesc prin burse platite tot din impozitele noastre. Been there! Done that!
Medicii care se specializeaza -medicii rezidenti- sunt ei insisi cei care pompeaza "zeci de mii de euro" si ani din viata lor in pregatire. Pregatirea e una practica: Ei lucreaza, asa cum lucrez eu sau tu sau altcineva (dumneavoastra; imi place sa cred ca "tutuirea" nu-i catalogata lipsa de respect, deh cultura corporatista importata) Singura restrictie e ca lucreaza sub observatie. Spitalul unde acestia lucreaza beneficiaza de pe urma lor asa cum firma unde eu lucrez (sub observatia sefului) meu beneficiaza de munca mea. Intr-o lume normala spitatul organizeaza concurs pentru ocuparea unei poziti de rezident si asigura - la cerere - "calificativ" la finaul perioadei. Spitatul e suveran in a alege candidatul iar la limita poate alege o persoana supracalificata - care nu (mai) are nevoie de acel calificativ. Primeaza doar calitatea muncii raportata la salriul solicitat. Atunci cand medicul are toate "calificarile" specialitatii sale devine medic specialist si implicit i se recunoaste dreptul de a lucra independent.
Cum vezi tu o conditionare de genul "Te angajez la mine pentru 3 luni dar dupa aia n-au voie sa te angajezi in afara tarii"?.
Sau poate vrem sa reinventam noi notiunea de pregatire medicala... Exista destule voci "dincolo" pentru a nu mai recunoaste diplomele romanesti - toate, nu doar cele medicale - din cauza "inventiilor" in materie de pregatire...

Sitemul medical romanesc e unul mafiot. Faptul ca medicii nu "se organizeaza" in ciuda evidentei conditiilor mizere (salariul e doar un aspect) e un argument pentru asta. Distugerea acestei mafii nu se face prinzand plevusca (cele cateva sute de lei conditionare pentru o cezariana sau "o cafea" pentru o zi de concediu, care sunt penale in orice circumstantate. Sunt pesti mult mai mari acolo care dicteaza inclusiv flagranturile.
Cei care aleg sa emigreze aleg sa fuga departe de "CosaNostra" mai intai si abia apoi pentru un salariu mai bun.
Noi avem nevoie de medici si nu medicii de noi. Ei "se descurca"! Iar daca nu se descurca nu-i problema mea. Iata de ce schimbarea vine de la noi. Nu de la medici! Nu de la politicieni!
Rezumat: salariul medicului e dictat de raportul cerere-oferta de pe piata fortei de munca numai pe o piata functionala.
Or noi nu avem o piata functionala:
Exemplul1. 1.2lei/km de ambunta cu dotari de zeci de mii de lei,medic si ambulatiner vs 1.4lei/km taxi.
Exemplul2: 50lei consutatie in regim privat (piata asa-si libera) vs 10 consultatie (decont CNAS) in regim ambulatoriu
Exemplul3: 200lei spitalizare in regim "hostel" in spital exclusiv proceduri medical decontate separat vs 100lei hotel de 3 stele.

u este nici o legatura intre salariul sau si ceea ce eu vreau sa ii dau!
Nici nu ma intereseaza cat castiga si nu de "mila" ii dau (daca asa vreau0 si nici de "frica" - altfel spus, nu "incape" conditionarea prestatiei de banii care ii dau.
Statului ii "sta in gat" ca circula bani fara sa-si ia partea.
Si cand zic Statul zic de fapt - NIMIC, colo.... o gasca de masoni, atei, sectanti si alti rataciti care fac figuratie medie in timp ce fura cu ambele maini avand si biciul si pistolul in mana.
Medicului - sa nu uitam, este cel care iti face bine! - ai dori sa-i oferi prietenia ta dar nu se poate in fapt, si el este doar un om...
Daca nu pot sa invit la mine pe binefacator, nu pot sa ies cu el la restaurant, cu familiile si sa celebrez... ei bine, ii ofer doar ca sa se simta [mai] bine.
"Ratacitii" din Apus co-construiesc "realitati".... scientologice, psihedelice si noi nu putem sa traim pur si simplu!
Este o pista falsa alaturarea salariu-plic, opinie indusa otravit pentru deturnarea atentiei de la fondul problemei - desconsiderarea prin invidie si ura a adevaratilor binefacatori (materiali) din tara care sint MEDICII! [desigur, lucrand cu Asistentii, Asistentele)
Salariul sau (al medicului de la stat) trebuie sa fie in aceeasi proportie cu cel din aceasta nenorocita de UE:
- sa respecte cota [media ponderata] bugetara alocata per medic in UE
- si sa pastreze raportul dintre salariu [medic in UE] si costul real al vietii [in cazul de fata, "viata" din Romania.
Din jocul financiar international si politica statului secular/ateu aceeasi "munca" este platita diferit, nu cu 5-10% ci de 2, 3, 5 si mai multe ori.
Manevrele internationaliste isi ating scopul - natiunea se divizeaza in neo-clasele de tip marxist, dictonul Roman "divide et impera" da roade mai bine decat acum 2000 de ani!
Statul foloseste priceperea medicilor ca sa "scoata ochii" prostimii de cata grija are el de bunastarea populatiei... asa ca nu ii plateste pentru vorbe si hartii ci pentru STIINTA APLICATA, cu effect imediat asupra celor care "tin in spate" statul.
Ce masina isi cumpara un Medic, ce casa ori ce bani "invarte" nu este relevant - el nu ne face lista cu anii in care a platiti financiar si cu timpul si renuntarile sale pentru a fi capabil sa aduca alinare si chiar vindecare oamenilor, cello vii si nu institutiilor care nu au viata.
Un profesionist din gama distractiilor (inutile, cum sunt atatea competitii , de regula sportive ori pseudo-artistice unde nu trebuie multa carte si banii incep sa "curga" din frageda pruncie....) - deci o asa vedeta are 15-20 de ani de - eventuala - activitate si face "milioane".
Un medic invata peste 20 de ani si de fiecare data da toata priceperea sa faca omul bine, sa-l ajute sa se insanatoseasca.
Are - poate - 25-30 de ani de activitate in fata, dublu (sa zicem) fata de o "vedeta' si mai putin (cu 30-40%) decat un salariat "mediu"
Vedeta nu "da" nimic - te ajuta sa pierzi timpul..(sport, film si seriale..., divertisment) cat sa nu bagi de seama ce fel esti furat de Stat, cu tot cu ...Pamantul de sub tine!
Medicul este acuzat ca vrea sa "respire", si sa vina refacut si cu cat mai puitne griji SA NE FACA [mai] BINE si ce primeste?
Injuraturi de la beneficiarul direct (pacientul) si catuse de la beneficiarul indirect (Statul).
Ma si mir ca mai stau in Romania medicii - nu-I nevoie sa fie batjocoriti sub "judecata" banului, poate fi desfiintat complet sistemul de stat.
Asa cum s-au daruit prin drgostea de oameni si devotamentul fata de profesie, asa vor dainui in randul natiei, cu atat cat va fi posibil.
Insa vor fi numarati pe degete, nu putem pretinde sa aiba toti vocatia de martiri si in nici un caz slujirea pacientilor nu este slugareala dobitoacelor.

Un serviciu dupa chipul si asemanarea societatii, fiecare tara are clasa politica pe care o merita, de ce ar fi invatamantul sau sanatatea pe nemeritate ?

Oricat de mult, dar nu mai mult decat studii echivalente! Nu numai medicina este grea ca domeniu de licenta! Ce spuneti de cadrele didactice care au la randul lor salarii mizere? Ei cat ar merita? Medicii au dreptul la plic? Doar o saptamana as invita pe oricine sa predea la o clasa de liceu obisnuit de cartier (nu liceu de elita ca acelea sunt 20 in toata tara). Daca face fata, atunci mai putem vorbi! Parerea mea este ca nu! Dar am o propunere mult mai constructiva si care ar rezolva problema: fiecare cetatean sa se arondeze la cate un spital unde sa vireze CASS lunar, iar atunci cand apeleaza la servicii medicale, sa i se faca o nota de plata care poate fi deja acoperita din contributiile acumulate sau poate sa achite doar o diferenta. Tarifele pe servicii trebuie corelate cu

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Marcu Nicolae,Medic Primar
Medic Primar
Bugheanu Mihaela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Dr. Emil Marcel Bogdan/ Foto: HotNews.ro Cum poate actiona chirurgia in tratamentul metastazelor care apar in evolutia unui cancer colorectal? In ce consta rezectia hepatica? Ce alte optiuni chirurgicale exista? Caror pacienti li se adreseaza? Dr. Emil Marcel Bogdan, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si...
Ce probleme intampina proaspetele mamici cand trebuie sa alapteze? Cum trebuie sa se pregateasca inainte de nastere? Ce presupune o alaptare corecta? Cat de des trebuie sa suga nou-nascutul in primele saptamani? Ce alternative exista in cazul unor probleme? Dr. Irina Cuzino, medic primar neonatologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si...
Oamenii sunt capabili sa simta mirosul bolii la un individ al carui sistem imunitar este extrem de activ in doar cateva ore de expunere la o toxina, conform unei cercetari publicate in Psychological Science. Exista dovezi anecdotice si stiintifice care sugereaza ca bolile au anumite mirosuri, potrivit cercetatorului Mats Olsson de la Karolinska...
Infectiile materne in timpul sarcinii reprezinta o cauza importanta de mortalitate si morbiditate materno fetala. Infectiile pot trece la fat in timpul sarcinii transplacentar, perinatal ( sange, secretii vaginale ) sau postnatal ( cel mai frecvent prin laptele matern). Manifestarile clinice variaza in functie de agentul patogen si de varsta...
Oamenii de stiinta au dezvoltat un nou tratament stomatologic care permite repararea cavitatii  fara foraj sau injectii. Tehnica de reconstructie, care incurajeaza dintii sa se repare singuri,  a fost conceputa la King's College din Londra. In mod normal, cariile dentare se indeparteaza prin foraj, iar ulterior cavitatea este umpluta cu material...