Este sanatoasa mancarea reincalzita? Ce alimente pot fi reincalzite si cum?

Reincalzirea alimentelor este o metoda eficienta, daca vorbim despre consumul de timp si de bani, insa poate fi uneori periculoasa. De aceea este bine sa stim ce alimente putem reincalzi si in ce conditii, precum si riscurile la care ne supunem atunci cand consumam anumite alimente dupa refrigerare.
Cel mai intalnit pericol al consumului mancarurilor reincalzite este intoxicatia alimentara, cauzata de obicei de bacteriile, substantele chimice si toxinele continute de anumite alimente. Cea mai cunoscuta bacterie se numeste Campylobacter si este prezenta pe mai mult de jumatate din puii congelati gasiti la supermarket, conform unui studiu britanic efectuat de Food Standards Agency.
Campylobacter supravietuieste vreme de cateva ore pe suprafata unui pui congelat, asa incat se poate transmite foarte usor. Pentru a intelege pericolul la care ne supunem daca ingeram carnea de pui contaminata cu aceasta bacterie, putem sa comparam acest caz cu salmonela, pentru care necesarul cantitativ pentru producerea unei infectii este de peste 10 mii de bacterii, pe cand campylobacter ne poate afecta chiar dupa ingestia unor cantitati mici, de pana la 500 de bacterii.
Pentru ca bacteria campylobacter este atat de raspandita, trebuie sa stim ca nu este o idee buna sa spalam carnea de pui inainte sa o gatim. Specialistii ne recomanda sa o gatim la cuptor impreuna cu condimentele dorite si sa ne spalam bine pe maini dupa ce am atins carnea de pui cruda. Pentru a scapa de bacteriile aflate pe carnea de pui este extrem de important sa gatim carnea foarte bine si la temperaturi inalte.
Dar ce este de facut daca ramanem cu portii neconsumate din mancarea de pui gatita?
In primul rand trebuie sa lasam mancarea sa se raceasca, inainte de a o depozita in frigider. In caz contrar, temperatura ridicata a alimentelor, odata depozitate, vor transforma frigiderul intr-un incubator pentru bacterii, care se vor raspandi pe restul alimentelor refrigerate. In schimb, ceea trebuie sa facem este sa acoperim mancarea si sa o lasam sa se raceasca la temperatura camerei, dar, atentie, nu mai mult de patru ore, inainte de a o refrigera.
Conform institutului britanic Food Standards Agency, nu este recomandat sa consumam alimente care sunt refrigerate si reincalzite de mai multe ori, insa bineinteles ca riscul de imbolnavire in astfel de cazuri depinde foarte mult si de tipul de mancare preparata.
Iata care sunt alimentele potential periculoase care sunt cel mai adesea consumate in conditii de reincalzire:
- mancarurile gatite ce contin carne
- sosurile care contin produse obtinute din lapte, precum smantana
- fructele de mare
- orezul fiert si pastele fierte
- ouale preparate, fasolea si alte produse bogate in proteine, precum lintea
Cum trebuie sa reincalzim mancarea gatita?
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retinem este sa reincalzim mancarea foarte bine, la temperaturi inalte. Cea mai frecventa greseala pe care o fac oamenii este sa reincalzeasca mancarea la cuptorul cu microunde si ceea ce trebuie subliniat este ca microundele nu incalzesc alimentele in mod uniform, iar zonele care raman reci favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. De aceea este deosebit de important sa scoatem mancarea din frigider, sa o amestecam bine si sa o incalzim la cuptor, la temperaturi de minim 60 de grade.
Sursa: BBC
G.T.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...