Sarcină

27 Aprilie 2010

Etapele sarcinii

Etapele sarcinii
O noua viata / Foto: Sxc.hu

SAPTAMANILE 1 - 9

Medicii calculeaza, in general, varsta unei sarcini, incepand cu prima zi a ultimului ciclu menstrual al gravidei. Ovulul fertilizat isi incepe drumul ca o singura celula, care se multiplica rapid, formand un embrion, pe masura ce se deplaseaza spre uter. Embrionul se ataseaza de mucoasa uterului, care este deja pregatita sa il sustina. Pentru multe femei, primul semn de sarcina este lipsa menstruatiei, in saptamana a cincea.

Testele de sarcina, care se pot cumpara din farmacii, sunt considerate, in foarte mare masura, sigure. Chiar daca primul test da un rezultat negativ, acesta poate fi repetat cateva zile mai tarziu, iar rezultatul s-ar putea dovedi a fi pozitiv, odata ce numarul hormonilor din urina creste.

Embrionul este acum de dimensiunea unui bob de mazare si incep deja sa se formeze coloana vertebrala si sistemul nervos. Are deja propriul sistem circulator si este posibil sa aiba o grupa de sange diferita de cea a mamei. Vasele de sange se formeaza in ceea ce va deveni cordonul ombilical si se dezvolta mici excrescente, care vor deveni ulterior membrele fatului.

Inima copilului incepe sa se dezvolte in saptamana a saptea. Aproximativ in aceeasi perioada, multe femei insarcinate incep sa simta efectele secundare ale sarcinii: stari de greata sau voma, nevoia de a merge mai des la toaleta, se simt mai sensibile si au o stare de iritabilitate crescuta.

Femeile insarcinate trebuie sa fie foarte atente, in aceasta perioada, la toate medicamentele si suplimentele alimentare pe care le administreaza. Aceasta este si perioada in care este bine sa va informati medicul cu privire la sarcina.

In a opta saptamana, de obicei, se face o prima ecografie, mai ales daca a existat o pierdere anterioara de sarcina sau ati mai avut hemoragii. Aceasta este varsta aproximativa la care embrionul devine oficial fetus.

Adesea, ecografiile in acest stadiu sunt efectuate intravaginal si au rolul de a stabili daca sarcina nu este extrauterina. De asemenea, ar trebui sa se auda si pulsul fatului. Sistemul nervos se dezvolta, de asemenea, cu rapiditate, in special creierul. Capul isi mareste volumul si ochii incep sa se formeze sub pielea fetei. Membrele fatului cresc si incep sa semene din ce in ce mai bine cu viitoarele manute si picioruse. In aceasta perioada incepe formarea tuturor organelor interne, care devin mai complexe de la o zi la alta.

SAPTAMANILE 10 19

Se recomanda efectuarea unei ecografii la 10 13 saptamani, pentru a se putea estima data nasterii si a se verifica daca nu cumva este vorba de o sarcina gemelara. Aceasta ecografie poate fi integrata in testul pentru depistarea sindromului Down.

Testarea pentru identificarea sindromului Down se face intre 10 si 13 saptamani. Testele de screening (de monitorizare) nu pun diagnosticul de sindrom Down, ci mai degraba furnizeaza informatii despre probabilitatea ca fatul sa aiba aceasta afectiune. Teste de monitorizare includ:

  • ecografie fetala;
  • triplu test al serului matern;
  • o alta posibilitate de monitorizare care poate fi disponibila, este reprezentata de combinarea ecografiei fetale cu un test serologic;
  • teste diagnostice: se aplica daca testarile amintite mai sus trezesc suspiciunea sindromului Down. Amniocenteza si CVS (chorionic villus sampling-examinarea vilozitatilor coriale) sint testele diagnostice cel mai des utilizate.

In aceasta perioada, cordonul ombilical este in intregime format si isi asuma rolul de a hrani fatul. Din saptamana a 12-a, riscul de a pierde sarcina este deja mult mai scazut. Acum noul organism este complet format si multe femei aleg aceasta perioada pentru a-si informa familia si prietenii.

Fatul creste in lungime mult mai repede decat pana acum; ar trebui sa aiba deja in jur de opt centimetri lungime si sa cantareasca aproximativ 60 de grame. De asemenea, placenta este in intregime formata, desi nu functioneaza la intreaga capacitate pana in saptamana a 14-a.

Uterul femeii incepe sa se mareasca si incepe sa se ridice catre pelvis, iar sarcina incepe sa se vada. Fatul isi poate misca capul cu usurinta, desi mama nu ii poate simti inca miscarile.

Saptamana a 14-a marcheaza trecerea primului trimestru al sarcinii. Sarcina dureaza, in medie, intre 266 si 280 de zile, incepand cu prima zi a ultimei menstruatii.

Degetele de la picioare, unghiile, genele si spranceneme se formeaza pana in saptamana a 16-a. De asemenea, fatul este acoperit cu un puf fin, numit lanugo. Cel mai probabil, acesta are rolul de a proteja pielea si dispare la scurt timp dupa nastere.

Aceasta este si perioada in care, majoritatea femeilor care au avut greturi matinale incep sa se simta mai bine. In saptamana a 17-a fatul poate auzi sunetele din exterior, iar sarcina este vizibila. In perioada 18 20 de saptamani se recomanda o ecografie, care poate determina sexul fatului si eventualele anomali de dezvoltare.

Fatul deja se misca destul de mult, probabil destul cat sa poata fi deja simtit de mama. In saptamana 19 fatul masoara 15 20 cm si cantareste aproximativ 300 de grame. Incepe formarea dintilor de lapte, in interiorul gingiilor.

SAPTAMANILE 20 29

Sunteti deja la jumatatea sarcinii. Unele femei se simt mult mai energice in aceasta perioada. Pielea fatului incepe sa fie protejata de un strat de sebum, numit vernix. Uterul mamei incepe sa se deplaseze spre diafragma, lasand mai putin spatiu pentru plamani. Este normal ca in aceasta perioada mama sa aiba senzatia ca nu are suficient aer. Desi acest lucru este unul normal, este indicat ca mama sa consulte un medic, daca are aceste simptome.

Simturile fatului incep sa se dezvolta incepand cu saptamana 22: papilele gustative incep sa se dezvolte pe libma si fatul incepe sa simta atingerile. Continua si dezvoltarea scheletului, iar oasele craniului se intaresc, dar nu in totalitate.

In saptamana 24 se verifica pozitia fetala. Un copil nascut prematur, dupa saptamana 24, poate deja supravietui, cu ajutor medical, insa este posibil sa aiba dificultati de respiratie deoarece plamanii nu sunt complet dezvoltati. Copilul va avea, de asemenea, o greutate extrem de scazuta si este foarte expus infectiilor.

In saptamana 25 organele sunt complet formate, nu mai ramane decat sa se dezvolte. Cresc insa riscurile de preeclampsie. Aceasta este un termen pentru hipertensiune (cresterea presiunii sangelui in sistemul arterial sau cel venos) ce are complicatii in timpul sarcinii. De cele mai multe ori doctorii folosesc termenul de "hipertensiune indusa de sarcina" ceea ce inseamna acelasi lucru. In general preeclampsia apare la femeile tinere care sunt la prima sarcina.

Pielea fatului incepe sa devina din transparenta, opaca. Acesta masoara deja aproximativ 34 de centimetri si cantareste cam 800 de grame, in saptamana 27.

In saptamana 28 de obicei se efectueaza analize de rutina si se verifica daca s-a declansat o preeclampsie. De asemenea, femeile cu Rh negativ vor face un test de anticorpi. Daca mama are Rh negativ, iar fatul Rh pozitiv, mama poate dezvolta anticorpi, care pot ataca fatul in timpul sarcinii. Aceasta nu reprezinta o problema, in general, la prima sarcina, insa poate afecta grav sarcinile ulterioare. Din fericire, exista tratamente eficiente pentru aceasta situatie.

In saptamana 29, unele femei dezvolta asa-numitul sindrom al picioarelor nelinistite. Acesta se manifesta prin furnicaturi, sau chiar crampe la nivelul membrelor inferioare, adeseori seara sau in cursul noptii. Femeile simt astfel nevoia sa mearga, sau sa isi miste permanent picioarele. Cauzele care declanseaza acest sindrom nu sunt cunoscute si nici nu are efecte nocive.

SAPTAMANA 30 - NASTERE

Aceasta este perioada in care este posibil ca gravida sa inceapa sa simta contractii, care de obicei nu sunt dureroase. Acestea sunt neregulate si se simt ca o senzatie de incordare in partea superioara a uterului. Daca contractiile sunt durerose, sau sunt mai mult de patru pe ora, este indicat sa consultati cat mai repede un medic.

In saptamana 31 fatul poate deja sa vada si sa distinga lumina de intuneric. Mama incepe sa produca colostrul, care este un lichid seros cu proprietati speciale, secretat de glanda mamara. Acesta este de fapt un lapte cu continut ridicat de calorii, care are menirea de a hrani copilul in primele zile dupa nastere, inainte de aparitia laptelui normal.

In a 32-a saptamana fatul are aproximativ 42 de centimetri si cantareste 2,2 kg. Un copil care se naste in aceasta perioada are sanse mari de supravietuire.

Incepand cu saptamana 33 copilul incepe sa se pozitioneze cu capul in jos. Este posibil acum ca mama sa nu mai poata manca la fel de mult cat manca inainte, deoarece uterul preseaza pe stomac. Daca mamei i-a fost recomandata o nastere prin cezariana, saptamana 35 este o perioada buna pentru a discuta aceasta posibilitate cu medicul.

Incepand cu saptamana 36, nasterea se poate declansa in orice moment. Dupa saptamana 37 este considerata o nastere la termen. Plamanii fatului ar trebui sa fie complet formati, astfel incat acesta sa poata respira fara ajutor. In ultimele saptamani pe care le petrece in uter, fatul creste in greutate.

Teoretic, copilul ar trebui sa se nasca in saptamana 40. De multe ori insa, primii nascuti vin pe lume cu o saptamana doua intarziere. Copilul nascut la 40 de saptamani cantareste aproape 3500 grame si masoara intre 48-51 cm.

Traducere: Raluca Motei

Sursa: BBC NewsMedici MEDICINA-GENERALA

Tatomir Adina-Maria
Tatomir Adina-Maria
Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria
Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist

Ecografie 3D, Medicina generala

Dinescu Daniela
Dinescu Daniela
Medic Specialist Medicina de Urgenta
Dinescu Daniela
Medic Specialist Medicina de Urgenta

Ecografie 3D, Medicina generala

Olteanu Anca Simina
Olteanu Anca Simina
Medic Specialist
Olteanu Anca Simina
Medic Specialist

Medicina generala

Frinculescu Simona
Frinculescu Simona
Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Frinculescu Simona
Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F

Medicina de familie, Medicina generala

Miserciu Ana Maria
Miserciu Ana Maria
Medic Specialist Medicina Generala
Miserciu Ana Maria
Medic Specialist Medicina Generala

Medicina generala

MA
Muresan Adina
Medic specialist
Muresan Adina
Medic specialist

Medicina generala

Ceausu Florin
Ceausu Florin
Medic Medicina Generala
Ceausu Florin
Medic Medicina Generala

Medicina generala

Zlavog Ana-Maria
Zlavog Ana-Maria
Medic Primar
Zlavog Ana-Maria
Medic Primar

Medicina generala, Neurologie

Vezi toți medicii

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.