Gălbenele: beneficii, proprietăți, contraindicații

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plante ce fac parte din familia Asteraceae, alături de coada șoricelului, mușețel, cicoare, păpădie și brusture, printre altele. Gălbenelele sunt cultivate de atât de mult timp de către oameni, încât nu se cunoaște exact locul unde au originat, deși sudul Europei este regiunea vehiculată cel mai des. Planta poate fi găsită de-a lungul climatului temperat în mai multe părți ale lumii.
Despre galbenele
Gălbenelele sunt plante erbacee perene. Acestea pot crește până la 80 de centimetri în înălțime. Frunzele pot avea lungimi cuprinse între 5 și 17 centimetri, iar petele florii sunt de culoare galbenă, de unde provine și numele plantei. Pot crește pe întreg parcursul anului, atât timp cât condițiile climaterice sunt potrivite.
Gălbenelele pot fi servite drept ceai sau ca ingredient în diferite produse naturiste. Ceaiul de gălbenele este făcut prin infuzarea plantelor în apă fierbinte, în timp ce extractul este obținut atât din flori, cât și din frunze.
În ciuda gustului ușor amar, ceaiul de gălbenele este un binecunoscut remediu tradițional datorită proprietăților terapeutice. Extractul poate fi utilizat în uleiul, tincturi și creme.
Ce beneficii au gălbenelele
Antioxidanții sunt compuși chimici benefici deoarece pot neutraliza efectele negative ale stresului oxidativ în organism. Extractul de gălbenele include mai mulți antioxidanți puternici, precum carotenoidele, triterpenele și flavonoidele. Alți compuși pot avea și proprietăți antiinflamatoare. Deși inflamația este un răspuns normal al organismului, inflamația cronică este asociată cu afecțiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.
Într-un studiu realizat pe șobolani extractul de gălbenele a redus în mod semnificativ stresul oxidativ și inversat procesul de diminuare al nivelului de antioxidanți cu 122%.
Extractul de gălbenele regăsit în uleiuri, creme și tincturi poate fi utilizat topic pentru a trata rănile și ulcerele varicoase. Poți, de asemenea, să aplici ceaiul pe piele folosind o compresă din material textil sau folosind o sticlă de spray. Totuși, nu a fost stabilit exact dacă băutul ceaiului va oferi aceleași beneficii.
Ce proprietăți au gălbenelele
Testele de laborator și pe animale au demonstrat că extractul de gălbenele poate regla manifestarea anumitor proteine care ajută la vinderea rănilor. Un astfel de studiu a arătat că acest extract a mărit cantitatea de colagen din răni pe măsură ce acestea se vindecau. Această proteină este necesară pentru formarea unui nou strat de piele.
În cazul unui studiu de 12 săptămâni la care au participat 57 de oameni, 72% dintre cei tratați cu extract de gălbenele au raportat vindecarea completă a ulcerelor venoase la nivelul membrelor inferioare, comparativ cu 32% din cei din grupul de control. De asemenea, un studiu realizat pe o perioadă de 30 de săptămâni la care au participat 41 de adulți cu ulcerul piciorului diabetic a observat că în cazul a 78% dintre participanți rănile s-au închis complet atunci când a fost folosit zilnic spray cu gălbenele.
Conținutul antioxidant al gălbenelelor ar putea avea proprietăți și efecte antitumorale. Studiile de laborator au arătat că antioxidanții precum flavonoidele și triterpenele pot să lupte contra leucemiei, melanomului, dar și celulelor canceroase de colon și de pancreas. Conform cercetărilor extractul activează proteinele care ucide celulele canceroase, în același timp, blocând alte proteine care ar interfera cu moartea acestora. Totuși, astfel de studii nu au fost realizate pe oameni, de aceea, ceaiul de gălbenele sau alte produse similare nu ar trebui utilizate niciodată drept tratament pentru cancer.

Cum se utilizează acestea
Gălbenelele au un gust ușor piperat sau picant. Poți să le adaugi în salată pentru a-i oferi mai multă aromă sau în supă. În astfel de cazuri este recomandat să folosești gălbenele crescute chiar de tine sau din locuri sigure, pe unde nu circulă multe persoane.
Florile proaspete pot fi aplicate pe răni. Dacă ai o zgârietură nu trebuie decât să pui câteva petale pe acel loc pe care le acoperi, apoi, cu un bandaj. La câteva ore este recomandat să înlocuiești petalele cu altele proaspete.
Ceaiul de gălbenele este preparat după rețeta clasică, în care adaugi florile în apa clocotită. Poți adăuga miere sau lămâie pentru aromă.
Aceste plante sunt ocazional folosite pentru a da aromă sau culoare unor produse ca brânza, untul, pâinea, crema de ouă, supele sau anumite prăjituri. În plus, poți folosi petalele pentru a vopsi anumite materiale. Inclusiv în industria farmaceutică, acestea pot fi folosite pentru a oferi o culoare mai plăcută medicamentelor.
Recomandări
Planta poate fi utilizată în diferite moduri, de la infuzie, până la aplicări topice. Deși aceasta poate prezenta o serie de beneficii pentru sănătate, majoritatea studiilor care susțin acest lucru nu au fost făcute pe oameni ori doar pe loturi mici. Așadar, nu este recomandat să te bazezi doar pe gălbenele pentru a trata diferite afecțiuni. Cere sfatul medicului înainte pentru a te asigura că nu vei întâmpina niciun fel de probleme.
Contraindicații
Gălbenelele sunt considerate a fi sigure pentru uzul general. Există, totuși, cazuri în care contactul acestora cu pielea a provocat reacții alergice. Dacă prezinți alergii la alte plante din familia Asteraceae, șansele de a avea alergie și la gălbenele sunt mai mari.
În plus este recomandat să nu folosești produse pe bază de gălbenele dacă ești gravidă pentru a evita riscul de avort spontan, deoarece planta poate influența menstruația.
De asemenea, o analiză a 46 de studii a determinat că gălbenelele pot interfera cu sedativele și medicamentele pentru tensiunea arterială. Dacă urmezi un astfel de tratament medicamentos este recomandat să eviți să consumi produse pe bază de gălbenele.
Bibliografie
- Marjan Foroutankhah, et al. “Evaluation of Calendula Officinalis L. (Marigold) Flower as a Natural Growth Promoter in Comparison with an Antibiotic Growth Promoter on Growth Performance, Carcass Traits and Humoral Immune Responses of Broilers.” Animal Nutrition, vol. 5, no. 3, 1 Sept. 2019, pp. 314–318, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/j.aninu.2019.04.002
- Chul Ho Kang, et al. “Antioxidant and Skin Anti-Aging Effects of Marigold Methanol Extract.” Toxicological Research, vol. 34, no. 1, 15 Jan. 2018, pp. 31–39, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.5487/tr.2018.34.1.031.
- Оленников, Д Н, and Н И Кащенко. “Marigold Metabolites: Diversity and Separation Methods of Calendula Genus Phytochemicals from 1891 to 2022.” Molecules, vol. 27, no. 23, 6 Dec. 2022, pp. 8626–8626, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.3390/molecules27238626.
- Wu, Di, et al. “Safety Assessment of Marigold Flavonoids from Marigold Inflorescence Residue.” Journal of Ethnopharmacology, vol. 297, 1 Oct. 2022, pp. 115520–115520, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/j.jep.2022.115520.
- Arora, Disha, et al. “A Review on Phytochemistry and Ethnopharmacological Aspects of Genus Calendula.” Pharmacognosy Reviews, vol. 7, no. 14, 1 Jan. 2013, pp. 179–179, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.4103/0973-7847.120520.
- Butnariu, Monica, and Cristina Coradini. “Evaluation of Biologically Active Compounds from Calendula Officinalis Flowers Using Spectrophotometry.” Chemistry Central Journal, vol. 6, no. 1, 27 Apr. 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1186/1752-153x-6-35.
- Basch, Ethan, et al. “Marigold (Calendula OfficinalisL.).” Journal of Herbal Pharmacotherapy, vol. 6, no. 3-4, 1 Jan. 2006, pp. 135–159, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1080/j157v06n03_08.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Coada calului: beneficii, proprietăți, contraindicații
Coada calului este un remediu vegetal folosit în medicina populară de sute de ani. Printre beneficiile pe care se spune că le-ar aduce este menționat și un aspect mai sănătos al părului, pielii și unghiilor, dar dovezile științifice existente în această privință sunt limitate. Des...

Armurariu: beneficii, proprietăți, contraindicații
Armurariul este o plantă cu flori ce provine din țările mediteraneene. Oamenii l-au folosit tradițional pentru a trata problemele apărute la ficat sau cele legate de vezica biliară. Beneficiile oferite de armurariu pentru organism sunt deosebite, dar există și unele contraindicații ale ...

Chimion: beneficii, proprietăți, contraindicații
Chimionul este o plantă ce se regăsește în regiunea mediteraneană, China, India și Orientul Mijlociu. Cea mai populară formă este reprezentată de semințe. Deși este mai cunoscut ca ingredient aromatic în bucătărie, chimionul a fost utilizat în cadrul terapiilor tradiționale de mii ...