MEDICINA GENERALA

26 Noiembrie 2018

Cand este necesara implantarea protezei de genunchi si care sunt etapele operatiei

Desi afectiunile articulatiilor pot fi adesea tratate si prin metode non-chirurgicale, exista situatii cand singura solutie pentru pacienti ramane artroplastia - adica refacerea completa a unei articulatii, in general prin fixarea unei proteze.

In continuare vom discuta despre montarea unei proteze de genunchi, ce presupune aceasta operatie si cine poate avea nevoie de ea.

Artroza genunchiului

Proteza de genunchi este un tratament pentru o boala cronica numita gonartroza sau artroza genunchiului. Aceasta poate fi impartita in doua categorii:

 • gonartroza primara - apare dupa varsta de 55 de ani, odata cu imbatranirea.
 • gonartroza secundara - desi apare cel mai des in jurul varstei de 45-50 de ani, poate afecta persoane de orice varsta; artroza secundara poate fi cauzate de boli inflamatorii, sedentarism, obezitate, traumatisme, dar poate fi si mostenita genetic.

Evolutia este asemanatoare pentru fiecare categorie: cartilajele genunchiului se erodeaza treptat, pana in punctul in care capetele oaselor sunt expuse. Exista astfel posibilitatea ca, in lipsa cartilajului, oasele sa se atinga atungi cand articulatia este folosita.

Simptomele gonartrozei

In ambele cazuri de gonartroza, simptomele sunt asemanatoare. Cel mai comun consta intr-o durere localizata la nivelul genunchiului, ce poate iradia si muschii coapsei sau ai gambei. Durerea apare cel mai des in timpul miscarii, dar se poate manifesta chiar si in timpul repausului, in cazurile mai avansate.

Alte simptome includ:

 • rigiditate
 • edem local
 • cracmente - trosnetul genunchiului atunci cand este solicitat
 • reducerea sau pierderea mobilitatii

Proteza de genunchi

Desi protezarea genunchiului este un tratament adecvat pentru gonartroza, ea nu reprezinta intotdeauna o prima solutie. In general, beneficiaza de proteza pacientii pentru care tratametul non-chirurgical - precum administrarea medicamentelor antiinflamatorii, injectiile cu cortizon sau fizioterapia - nu mai da rezultate.

Practic, solutia protezei este folosita in momentul in care cartilajele genunchiului sunt foarte degradate, iar pacientul are dureri constante.

Tipuri de proteze

Exista doua categorii principale de proteze de genunchi:

 • partiala - numita si unicompartimentala
 • totala - numita si tricompartimentala

O proteza partiala este folosita pentru a inlocui doar partile afectate ale genunchiului, in timp ce o proteza totala presupune inlocuirea completa a genunchiului.

Alti factori de clasificare ai protezelor sunt:

 • sistemul de fixare pe os - cimentate sau necimentate
 • axele de miscare - pot fi proteze cu un ax (numite si proteze „in balama”), cu doua axe sau cu trei axe
 • mobilitatea pieselor protezei - proteze cu platou tibial fix sau mobil

In majoritatea cazurilor, durata de viata a unei proteze totale variaza intre 15 si 20 de ani. In cazul in care aceasta se deterioreaza, va fi necesara o noua operatie pentru inlocuirea ei.

Din ce sunt realizate protezele

Asa cum ii spune si numele, o proteza tricomparimentala (totala), va fi formata din trei componente:

 • componenta femurala - cea care inlocuieste cartilajul articular al femurului.
 • componenta tibiala - cea care inlocuieste cartilajul articular al tibiei.
 • despartitorul - amplasat intre celelalte doua componente, este cel care ofera mobilitate genunchiului.

In timp ce primele doua componente sunt realizate dintr-un metal precum cobaltul, cromul sau titanul, despartitorul este facut din plastic, mai exact o polietilena de inalta densitate.

proteza genunchi

Operatia de protezare a genunchiului

Fiind o operatie complexa, pacientul trebuie sa treaca atat prin anumite etape premergatoare chirurgiei, cat si printr-o perioada de recuperare. Vom detalia intregul proces in randurile ce urmeaza.

Realizarea protezei

Protezele moderne pot fi personalizate, adaptate in functie de nevoile pacientului. Din acest motiv, se va efectua un RMN la nivelul genunchiului, dar si o radiografie a intregului picior. Folosind imaginile obtinute, va fi determinata cu exactitate marimea protezei, dar si felul in care aceasta trebuie implantata.

Etape preoperatorii

Inainte de operatie, medicul poate solicita diverse controale de specialitate si analize, precum cele de sange si de urina, pentru a determina starea de sanatate a pacientului.

Este important si ca pacientul sa informeze medicul ortoped in privinta medicamentatiei pe care o urmeaza. Uneori, va fi necesara intreruperea adiministrarii unor medicamente inainte de operatie.

De asemenea, va fi realizat un consult preanestezic, unde medicul anestezist va determina daca va face o anestezie totala sau doar una rahidiana (de la brau in jos).

Nu in ultimul rand, pacientul va trebui sa nu manance nimic cu opt ore inainte de operatie.

Interventia chirurgicala

Iinterventia chirurgicala dureaza aproximativ doua ore. Genunchiul pacientului va fi pozitionat astfel incat medicul sa poata ajunge cu usurinta la toate ligamentele. Va fi efectuata o incizie de 15-25 cm, iar dupa ce ligamentele si cartilajul articular deteriorat sunt indepartate, proteza este implantata.

Inainte de a coase incizia, medicul va misca genunchiul pacientului pentru a testa mobilitatea noii proteze.

Recuperare postoperatorie

Dupa operatie, pacientului ii vor fi administrate medicamente antialgice pentru reducerea durerii, medicamente anticoagulante, dar si un antibiotic intravenos timp de 24 de ore.

La doua zile dupa operatie, pacientul va fi incurajat sa faca primii pasi, asistat de un cadru si sub supravegherea unui medic kinetoterapeut. Spitalizarea dureaza intre trei si cinci zile, insa perioada de recuperare va dura aproximativ doua luni. La finalul acesteia, pacientul isi va recapata complet mobilitatea genunchiului.

Posibile complicatii posoperatorii

Printre complicatiile postoperatorii se numara:

 • infectia - in ciuda administrarii antibioticelor intravenoase, infectia poate aparea in timpul spitalizarii, dar chiar si la un an dupa operatie.
 • rigiditatea - unii pacienti pot simti o rigiditate a genunchiului chiar si dupa operatie, motiv pentru care recuperarea prin kinetoterapie trebuie urmata cu strictete.
 • cheagurile de sange - cea mai comuna complicatie a protezarii genunchiului este aparitia cheagurilor de sange in venele piciorului; acestea sunt periculoase deoarece pot urca spre plamani, fenomen ce poarta numele de trombembolism pulmonar.
 • amorteala - din cauza unor leziuni nervoase, pacientii pot simti o amorteala la nivelul genunchiului, timp de cateva luni dupa operatie; amorteala nu provoaca durere sau disconfort.
 • fracturi - chiar si la ani dupa operatie, pot aparea fracturi la nivelul femurului, tibiei sau rotulei, caz in care este nevoie de o noua interventie chirurgicala.

Pentru a preveni aceste complicatii, este important ca pacientul sa respecte programul de consultatii postoperatorii. Prima consultatie are loc la 14 zile dupa operatie, a doua la 45 de zile, apoi la trei luni, la sase luni, un an, dupa care consultatiile se fac o data pe an. Orice semn de infectie sau disconfort trebuie raportat medicului ortoped.©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.