Publicat la: 
3/10/2016

Importanta preventiei in sanatate

Impactul stresului asupra starii noastre de sanatate a devenit deja foarte bine cunoscut, dar cu toate acestea este un factor mai mereu ignorat. In zilele noastre, stresul a devenit o constanta, fie ca este cauzat de rutina zilnica de la locul de munca sau de problemele familiale, iar simptomele acestuia pot afecta corpul, dar si gandurile unei persoane. De parca nu ar fi suficient, de multe ori nici mediul in care ne petrecem mare parte a zilei, nici sedentarismul vietii de la birou si nici micile vicii nu fac misiunea pastrarii unui organism sanatos prea usoara. Fiind constienti de efectele negative ale unui stil de viata defectuos, dar care a devenit norma in zilele noastre si recunoscand impactul negativ si bolile la care suntem expusi din aceasta cauza, ne ramane o singura intrebare "Ce putem face pentru a avea mai multa grija de noi?"

Bolile sistemului circulator, in topul afectiunilor ce cauzeaza cele mai multe victime in Romania

Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile sistemului circulator cauzeaza cele mai multe victime anual in Romania. Pe langa bolile ischemice si cele cerebro-vasculare, bolile sistemului digestiv, bolile aparatului respirator, precum si bolile cronice hepatice si diabetul zaharat ocupa locuri fruntase in top. Decesele asociate cu fumatul sau cu consumul de alcool sunt, de asemenea, o problema semnalata de OMS.

La ambele sexe, cei mai multi ani potentiali de viata pierduti pot fi atribuiti deceselor premature, cauzate de bolile cerebro-vasculare, cardiace ischemica si de ciroza hepatica.

Daca separam problemele de sanatate pe sexe, observam ca cele mai multe decese premature sunt cauzate de cancerul de san si cancerul de col uterin la femei si de cancerul bronho-pulmonare la barbati.

Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate in stadii avansate, in timp ce 20% dintre cancerele mamare sunt depistate in stadiile II sau III. Aceeasi situatie este semnalata si in cazul cancerelor de ovar, doar 15% dintre acestea fiind diagnosticate in faze incipiente.

In subiectul bolilor care pun in pericol viata, cancerul de piele nu poate fi ignorat. In Romania inregistreaza o incidenta in crestere in ultimii 25 de ani - de la 1,2 la 4,5/ 100.000 de persoane diagnosticate cu melanom malign. Depistat la timp insa, melanomul se vindeca in 98% dintre cazuri.

Toate aceste afectiuni pot fi prevenite sau descoperite intr-o faza incipienta daca pacientul constientizeaza importanta analizelor medicale de rutina.

Preventia salveaza vieti

Exista numeroase studii care demonstreaza ca preventia salveaza vieti. Mancatul sanatos, exercitiile fizice constante, evitarea tutunului si realizarea constanta a analizelor si a testelor de screening sunt cele mai bune metode prin care o persoana poate avea grija de ea insasi.

Orice afectiune, care este depistata din timp, poate fi tratata cu succes, permitandu-i pacientului sa revina la viata sa obisnuita intr-o perioada scurta de timp. Analizele de sange, ecografiile obligatorii anuale, atat la barbati, cat si la femei, precum si mentinerea unui stil de viata sanatos pot evita o tragedie.

Este foarte important sa intelegem ca principiul din trecut "daca nu ma doare, nu am nimic", nu mai poate fi aplicat si ca depistarea asa-numitelor "boli silentioase" poate fi realizata doar daca pacientul este constient de stilul sau de viata si de riscurile la care este expus. In tot acest contex vizitele constante la medic, pentru verificarea starii generale de sanatate, sunt de o importanta cruciala.

Cu un screening realizat in timp util majoritatea afectiunilor care pot deveni fatale pot fi tinute sub control si chiar vindecate, daca pacientul tine cont de importanta verificarii starii sale de sanatate.

La sfarsitul lui 2015, o analiza a Insitutului National de Statistica arata ca majoritatea populatiei considera ca are o stare de sanatate buna sau foarte buna, desi mai putin de jumatate (47%) a apelat cel putin o data la medicul de familie sau la un medic generalist in ultimele 12 luni.

Prevenirea bolilor inainte ca acestea sa debuteze este un punct esential pentru o viata mai sanatoasa, mai implinita si mai lunga. In plus, pacientii care descopera o afectiune in stadii incipiente pot urma un tratament mai putin invaziv si mai putin costitsitor, avand posibilitatea de a-si relua ritmul normal de viata intr-o perioada de timp mult mai scurta.

Pentru ca ritmul accelerat al vietii cotidiene ne poate face ca uneori sa uitam sau sa amanam lucrurile care conteaza cu adevarat, am facut un experiement pentru a vedea cat dureaza sa verificati starea de sanatate a membrilor familiei dumneavoastra. Pe langa un timeline detaliat al tuturor analizelor pe care trebuie sa le facem anual, experimentul prezinta si explicatiile medicilor, care vin sa sublinieze importanta preventiei pentru o viata sanatoasa si cat mai linistita atat pentru noi, cat si pentru cei dragi noua.

Experiementul va fi prezentat pe MedLive si pe HotNews.ro timp de 3 saptamani, perioada in care medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

Cat dureaza si ce presupune, de fapt, un screening integral care va poate salva viata?