Publicat la: 
26/04/2018

Cresterea nivelului de constientizare a consecintelor pe care consumul de zahar il are asupra sanatatii intregului organism a dus, in ultimele decenii, la o crestere dramatica a consumului indulcitorilor artificiali cu zero calorii.

Cu toate acestea, noi cercetari arata ca inlocuirea zaharului cu indulcitori artificiali ar putea duce la schimbari in organism legate de riscurile declansarii diabetului si obezitatii, informeaza sciencedaily.com.

Indulcitorii artificiali sunt utilizati frecvent ca aditivi alimentari in intreaga lume si  sunt intalniti chiar si in bauturile racoritoare cu zero calorii.

Consecintele utilizarii indulcitorilor artificiali

Noul studiu urmareste, de asemenea, modificarile biochimice din organism in urma consumului de zahar si a indulcitorilor artificiali.

Mai mult, cercetatorii au analizat impactul pe care astfel de substante il au asupra sanatatii vaselor sangvine, prin intermediul testelor de laborator realizate pe soareci si culturi celulare.

"In prezent observam o crestere dramatica a cazurilor de obezitate si diabet zaharat, in ciuda adaugarii acestor indulcitori artificiali cu zero calorii la dieta noastra zilnica. Pe parcursul studiilor noastre, zaharul si indulcitorii artificiali par sa prezinte efecte negative in organism ce au fost asociate cu riscul declansarii acestor boli, desi mecanismele difera de la o boala la alta," declara Dr. Brian Hoffmann, conducatorul noului studiu.

Un nou studiu, noi constatari privind efectele indulcitorilor artificiali

Pentru a ajunge la aceste constatari, oamenii de stiinta au analizat in laborator efectul diferitelor tipuri de diete alimentare bogate in glucoza, fructoza si aspartam, cei mai frecvent utilizati indulcitori artificiali.

Dupa trei saptamani de cercetare, specialistii au observat diferente semnificative la nivelul concentratiilor biochimice, a grasimilor si aminoacizilor probelor de sange colectate de la soarecii de laboratori supusi dietelor alimentare ce contineau indulcitori artificiali diferiti.

Raportul cercetatorilor arata ca indulcitorii artificiali schimba modul in care organismul nostru proceseaza grasimile pentru a obtine energia de care are nevoie. 

In plus, acestia au descoperit ca dietele ce contin indulcitori artificiali duc la acumularea de acesulfam de potasiu in sange, iar concentratiile mari ale acestei substante afecteaza sanatatea celulelor din vasele de sange.

"Am observat ca organismul detine mecanismele de procesare a zaharului daca acesta este consumat cu moderatie. In cantitati mari, aceste mecanisme intra in dezechilibru. Mai mult, inlocuirea zaharului cu indulcitori artificiali non-calorici duce la schimbarea mecanismelor naturale ale organismului de a procesa grasimile si energia pe care o obtine din alimente, ceea ce poate avea urmari grave pentru metabolism," explica Dr. Hoffmann.

Ce este mai nociv pentru organism, zaharul sau indulcitorii artificiali?

Din pacate, cercetatorii avertizeaza ca rezultatele studiilor de specialitate nu pot oferi, pentru moment, un raspuns exact, dar intrebarea deschide calea noilor cercetari pe aceasta tema. 

Se stie ca zaharul este asociat cu reactii negative in organism, iar studiul de fata ne informeaza ca indulcitorii artificiali nu sunt un substitut sanatos pentru zahar. 

"Lucrurile nu sunt atat de simple pentru a putea recomanda stoparea utilizarii indulcitorilor artificiali sau a zaharului pentru a rezolva problemele de sanatate legate de riscul declansarii diabetului si a obezitatii. Insa daca consumati in exces aceste substante nocive, riscul declansarii acestor boli creste. Solutia, pentru moment, este moderatia," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Articole similare

Cresterea nivelului de constientizare a consecintelor pe care consumul de zahar il are asupra sanatatii intregului organism a dus, in ultimele decenii, la o crestere dramatica a consumului indulcitorilor artificiali cu zero calorii. Cu toate acestea, noi cercetari arata ca inlocuirea zaharului cu indulcitori artificiali ar putea duce la schimbari...
Indulcitorul artificial sucraloza, cunoscut sub numele de Splenda, agraveaza inflamatia intestinala a pacientilor cu boala Chrohn, arata un experiment de laborator efectuat de cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Case Western Reserve. In schimb, sucraloza nu are niciun efect asupra subiectilor sanatosi, informeaza casemed....