Publicat la: 
30/01/2018

Insomnia in ultimul trimestru de sarcina

64% dintre femeile gravide sufera de insomnii in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Acest procent este de zece ori mai mare decat cel ce reprezinta femeile care sufera de insomnie inainte de perioada sarcinii, conform unul studiu condus de oamenii de stiinta spanioli de la Universitatea din Granada.

Sistemele de sanatate ar trebui sa abordeze problema insomniei pe durata sarcinii, intrucat aceasta afecteaza calitatea vietii femeilor insarcinate si reprezinta un factor de risc pentru hipertensiune arteriala, diabetul gestational, depresie si nastere prematura.

Studiul a fost publicat recent in revista de specialitate  "The European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology", informeaza sciencedaily.com.

Insomnia pe durata sarcinii

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au monitorizat 486 de femei gravide sanatoase pe tot parcursul sarcinii.

Rezultatele arata ca 44% dintre femeile gravide sufera de insomnie in primul trimestru de sarcina, iar numarul acestora creste pana la 46% in cel de-al doilea trimestru si pana la 64% in cel de-al treilea trimestru. Aceste date justifica necesitatea schimbarea abordarii acestei probleme cu care se confrunta femeile insarcinate, in special in randul personalului calificat. 

"Desi se stie ca problemele preexistente de somn se inrautatesc pe durata sarcinii, exista o tendinta generala de a presupune ca acestea sunt caracteristice sarcinii si trebuie suportate de catre femeile insarcinate," declara Dr. Maria del Carmen Amezcua Prieto, lector in cadrul Departamentului de Medicina Preventiva la Universitatea din Granada. 

"Acest lucru se intampla deoarece sistemul de sanatate nu acorda o importanta majora problemei monitorizarii somnului pe durata sarcinii," adauga Dr. Amezcua.

Problemele de sanatate care apar pe fondul insomniei

Insomnia declanseaza o serie de probleme de sanatate care afecteaza calitatea vietii in special in randul femeilor insarcinate. 

Pe acest fond creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a preeclampsiei, a diabetului gestational, depresiei si nasterii premature, insotite de operatia de cezariana neplanificata.

Rezultatele studiului arata ca, in majoritatea cazurilor, pe durata sarcinii au loc modificari ale calitatii somnului care declanseaza, la randul lor, instalarea somnolentei pe parcursul zilei. 

Frecventa si intensitatea episoadelor de somn de pe parcursul noptii continua sa scada odata cu progresia sarcinii, ceea ce naste o serie de complicatii in randul femeilor gravide. 

"De aceea, este important sa abordam cauzele declansarii acestor probleme apeland la terapii non-farmacologice," noteaza autorii studiului.

"Desi la o prima vedere poate parea evident, tratarea insomniei pre-gestationala este pasul esential in prevenirea insomniei pe toata durata sarcinii. Alti factori, precum obezitatea, pot avea un impact semnificativ asupra aparitiei insomniei si, de aceea, efectuarea exercitiilor fizice sunt recomandate pe durata sarcinii pentru asigura somnul de calitate in randul femeilor gravide si a le proteja de aparitia afectiunilor ce apar pe fondul instalarii insomniei," conchid acestia.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Expert, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Radu Rafila,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 63

Articole similare

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, publicat in ”Journal of Developmental Origins of Health and Disease”, ca nivelul de stres la care este supusa mama in perioada conceptiei influenteaza modul in care copiii raspund la provocarile vietii, in special in jurul varstei de 11 ani, potrivit eurekalert.org. Cercetatorii au masurat nivelul...
Ce modificari se produc in trimestrul al II-lea de sarcina? La ce trebuie sa fie atenta o gravida in aceasta perioada? Care sunt principalele investigatii medicale ce trebuie efectuate sau repetate dupa primul trimestru? In ce consta triplul test si cand este nevoie de amniocenteza? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a...
In ce consta pregatirea pentru o sarcina in cazul unei femei de peste 30 de ani? De ce este aceasta varsta considerata un prag? Ce riscuri exista si cum pot fi evitate? Ce investigatii sunt recomandate inainte de a ramane insarcinata si in timpul sarcinii? Dr. Razvan Radulescu-Botica, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu...
Cand se efectueaza amniocenteza? In ce consta procedura si in ce cazuri se recomanda? Cand nu este indicata? La ce trebuie sa se astepte gravida in urma testului? Exista riscuri asociate pentru sarcina? Dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii. Dr. Mihaela Steriu este medic primar obstetrica-...
64% dintre femeile gravide sufera de insomnii in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Acest procent este de zece ori mai mare decat cel ce reprezinta femeile care sufera de insomnie inainte de perioada sarcinii, conform unul studiu condus de oamenii de stiinta spanioli de la Universitatea din Granada. Sistemele de sanatate ar trebui sa...