Lapte fără lactoza: ce este, conținut caloric, beneficii, contraindicații

Despre laptele fără lactoză
Laptele fără lactoză este o alternativă excelentă pentru persoanele care nu pot digera laptele obișnuit. Acesta conține lactază, o enzimă care ajută la descompunerea lactozei, și are aproape același gust, textură și nutrienți ca și laptele obișnuit. Laptele fără lactoză este disponibil în diverse forme, inclusiv lapte de vacă, lapte de capră și alternative pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, laptele de soia sau laptele de ovăz.
Ce beneficii are consumul de lapte fără lactoză
Derivat din surse animale sau vegetale, laptele fără lactoză oferă numeroase beneficii și proprietăți care răspund nevoilor celor cu intoleranță la lactoză, o afecțiune care afectează o parte semnificativă a populației.
Producătorii de alimente produc lapte fără lactoză prin adăugarea de lactază la laptele de vacă obișnuit. Lactaza este o enzimă produsă de persoanele care tolerează produsele lactate, care descompune lactoza în organism. Laptele final fără lactoză are aproape același gust, textură și profil nutritiv ca laptele obișnuit. Tipurile de lapte fără lactoză variază în ceea ce privește nutriția, așa că, înainte de a cumpăra, este recomandat să fie comparate etichetele cu cele ale laptelui de vacă.
- Laptele de soia este cea mai bună sursă de proteine dintre opțiunile non-lactate. Este mai gros decât laptele de vacă și are o culoare ușor bej.
- Laptele de cocos este cremos ca laptele integral. Are puține proteine și aproximativ aceleași grăsimi saturate ca și laptele integral - aproximativ 4 grame într-o cană.
- Laptele de migdale este, de asemenea, ca laptele de vacă în ceea ce privește textura, deși are o culoare ușor bej. Are un gust ușor de migdale. Este posibil să aibă mai mult calciu decât laptele de vacă, împreună cu vitaminele D și E. Un pahar de 240 de ml de lapte de migdale are doar aproximativ 1 gram de proteine.
- Laptele de orez este alb, ca laptele de vacă, și mai subțire și mai dulce decât laptele de migdale. Nu funcționează la fel de bine ca laptele mai gros în sosuri și budinci. Este sărac în proteine, la fel ca laptele de migdale. Deseori el este îmbogățit cu calciu.
- Laptele de cânepă este gros și uneori puțin granulat, conține proteine însă nu și calciu. Este făcut din semințe de cânepă, care sunt bogate în acizi grași omega-3, beneficii pentru sănătatea inimii.
Ce proprietăți are laptele fără lactoză
Chiar dacă laptele fără lactoză conține lactoză pentru a ajuta la digestia lactozei, acesta are același profil nutritiv ca și laptele obișnuit.
La fel ca laptele normal, alternativa fără lactoză este o sursă excelentă de proteine, furnizând aproximativ 8 grame într-o porție de 1 cană (240 ml). De asemenea, este bogat în micronutrienți importanți, cum ar fi calciu, fosfor, vitamina B12 și riboflavină.
În plus, multe tipuri sunt îmbogățite cu vitamina D, o vitamină importantă implicată în diverse aspecte ale sănătății.
Calorii și valori nutriționale pentru laptele fără lactoză
Laptele fără lactoză conține, de obicei, un conținut caloric similar cu cel al laptelui obișnuit. O cană de lapte fără lactoză furnizează aproximativ 100-150 de calorii, în funcție de conținutul de grăsime. Acest lucru îl face o alegere ideală pentru persoanele care caută să mențină o greutate sănătoasă, beneficiind în același timp de nutrienții esențiali care se găsesc în lapte.
Când este recomandat consumul de alimente fără lactoză
Intoleranța la lactoză: apare atunci când când intestinul subțire nu produce o cantitate suficientă de enzimă digestivă numită lactază. Lactaza descompune lactoza din alimente pentru ca organismul să o poată absorbi. Persoanele care au intoleranță la lactoză au simptome neplăcute după ce mănâncă sau beau lapte sau produse lactate. Aceste simptome includ balonare, durere de stomac, diaree și gaze. Intoleranța la lactoză nu este același lucru cu a avea o alergie alimentară la lapte. O alergie la lapte poate provoca aceleași simptome ca intoleranța la lactoză, dar și urticarie, umflături și simptome mai severe, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și probleme de respirație.
Lapte fără lactoză la bebeluși: Tot laptele provenit de la mamifere, inclusiv de la oameni, conține lactoză. De fapt, laptele matern uman conține mai multă lactoză decât laptele de vacă. Copiii născuți la termen nu ar trebui să aibă probleme cu procesarea lactozei. Unii bebeluși pot dezvolta o suprasolicitare de lactoză ca urmare a consumului de volume mari de lapte matern într-o singură masă. Reducerea timpului dintre hrăniri poate ajuta copilul să consume o cantitate de lapte mai ușor de gestionat. O persoană care alăptează poate lăsa copilul să golească complet un sân înainte de a începe cu celălalt. Acest lucru asigură faptul că bebelușul primește echilibrul corect de nutrienți. Deși este rar, bebelușii pot dezvolta intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că organismul lor nu poate procesa eficient lactoza. Persoanele care se ocupă de îngrijirea bebelușilor ar trebui să consulte un medic înainte de a face schimbări în obiceiurile alimentare.
Când este contraindicat consumul de alimente fără lactoză
Alimentele fără lactoză nu sunt mereu potrivite pentru toată lumea, în special în cazurile în care o persoană suferă de:
- alergie la lapte
- galactozemie (tulburare genetică rară în care organismul nu poate metaboliza galactoza, o componentă a lactozei)
- anumite afecțiuni de sănătate (de exemplu, persoanele cu anumite tulburări gastrointestinale sau afecțiuni precum sindromul colonului iritabil (IBS) pot constata că alimentele fără lactoză le pot amplifica simptomele cu care se confruntă).
Bibliografie
- Ajmera, Rachael. “What Is Lactose-Free Milk?” Healthline, Healthline Media, 4 May 2023, www.healthline.com
- Kam, Katherine. “Lactose-Free Milk and Nondairy Beverages.” WebMD, WebMD, 28 Sept. 2010, www.webmd.com
- Fletcher, Jenna. “Does Breast Milk Contain Lactose, and How Can It Affect the Baby?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 Sept. 2022, www.medicalnewstoday.com
- “Lactose Intolerance.” Hopkinsmedicine.org, 2023, www.hopkinsmedicine.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Dieta mediteraneană: reguli, beneficii, contraindicații
Stilul de viață mediteranean, specific persoanelor care locuiesc în țările din jurul Mării Mediterane, are la bază modelul alimentar mediteranean, sau dieta mediteraneană, cu nenumărate beneficii dovedite prin studii clinice, atât în prevenția bolilor cardiovasculare, a diabetului zahara...

Mazăre: beneficii, proprietăți, contraindicații
Mazărea face parte din familia de plante Fabaceae, cunoscută și sub numele de familia fasolei sau familia leguminoaselor. Deși originile acesteia pot fi urmărite până în Asia și Orientul Mijlociu, mazărea este cultivată astăzi în întreaga lume. Mazărea verde (mazărea de grăd...

Broccoli: beneficii, proprietăți, contraindicații
Despre broccoli Broccoli face parte din aceeași specie ca varza, conopida, gulia, kale ori varza de Bruxelles. Această subspecie a fost obținută acum mai bine de 2.500 de ani, cel mai probabil de agricultorii din sudul actualei Italii. De altfel, și numele său provine din limba italian�...