Leptina: ce este și ce trebuie să știi despre acest hormon

Informații generale despre leptină
Leptina este un hormonul eliberat de țesutul adipos, care ajută corpul să-și mențină greutatea normală pe termen lung. Ea reglează senzația de foame, determinând sațietate.
Hormonul leptină a fost descoperit în 1994 și încă sunt studiate efectele lui, pentru a îl înțelege. Funcția sa principală este de a ajuta la reglarea echilibrului pe termen lung între aportul alimentar al organismului și utilizarea energiei rezultate.
Leptina ajută la inhibarea foamei și la reglarea echilibrului energetic, astfel încât organismul să nu declanșeze un răspuns de foame, atunci când nu are nevoie de energie.
Leptina nu afectează nivelul foamei și aportul alimentar de la o masă la alta, ci acționează în sensul de a modifica nivelul aportului alimentar și pentru a controla consumul de energie pe o perioadă mai îndelungată, cu scopul de a menține greutatea normală a corpului.
Leptina își intensifică efectul atunci când există un proces de slăbire. Pe măsură ce grăsimea corporală scade, și nivelul leptinei scade, ceea ce semnalează corpului că există riscul înfometării. Acest lucru stimulează foamea și apare apetitul intens şi o tendința de a crește consumul de alimente.
Ce rol are leptina în organism
Leptina are rol de mesager chimic care contribuie la gestionarea rezervelor de energie ale organismului. I se mai spune și hormonul de sațietate deoarece transmite creierului senzația de plenitudine după aportul alimentar.
Celulele adipoase ale corpului produc leptina în timpul mesei, apoi o eliberează în sânge. Acest lucru determină creșterea nivelului de leptină, iar creierul primește semnalul de sațietate și suprimare a foamei.
Leptina influențează și metabolismul organismului printr-o serie de reacții care ajută la transformarea alimentelor în energie. Cercetătorii consideră că ar putea juca un rol și în sistemul imunitar și de reproducere, din cauza modului în care interacționează cu creierul.
De ce este importantă leptina
Leptina contribuie la inhibarea foamei și ajută la reglarea echilibrului energetic, astfel încât organismul să nu declanșeze un răspuns de foame atunci când nu are nevoie de energie. Hormonul acționează în principal la nivelul trunchiului cerebral și al hipotalamusului, având rolul de a regla foamea și echilibrul energetic.
Cum crești nivelul de leptină în organism
Pentru că nivelul leptinei este direct legat de volumul de țesut adipos al fiecărui corp, nu există mecanism prin care să poată fi determinată o creștere a nivelului de leptină pentru a scădea foamea și apetitul.
Un studiu a constatat că nivelurile scăzute de leptină ar putea fi determinate de numărul scăzut de ore de somn, care ar putea duce și la un nivel mai ridicat al hormonului grelină, responsabil cu semnalizarea senzației de foame. De aceea, cercetătorii au concluzionat că somnul de calitate și respectarea numărului de ore de somn necesare sunt esențiale pentru menținerea unui organism sănătos și a unei greutăți normale.
Oamenii de știință au cercetat și relația dintre leptină și trigliceride, un tip de grăsime, iar studiile au arătat că nivelul mare de trigliceride poate avea un impact asupra modului în care funcționează leptina.
Cum afectează leptina greutatea
Leptina este un inhibitor al apetitului. Când totul funcționează corect, te ajută să menții o greutate sănătoasă, echilibrând cantitatea de alimente pe care o consumi, cu nivelul țesutului adipos. Practic, nivelurile ridicate de leptină transmit creierului mesajul că celulele de grăsime sunt saturate, ceea ce scade senzația de foame.
Atunci când este urmată o dietă cu conținut redus de calorii iar organismul începe să consume rezervele de grăsime, senzația de foame se accentuează. Acest lucru se datorează faptului că organismul produce automat mai puțină leptină atunci când pierde masă de grăsime. Cu toate acestea, celulele adipoase nu se pierd, ci doar devin mai mici.

Rezistența la leptină
Rezistența la leptină înseamnă că la nivelul creierului semnalul hormonului nu mai este recunoscut, ceea ce presupune că, deși există mai mult decât suficient hormon disponibil și energie stocată, creierul nu o recunoaște și persistă senzația de foame.
Rezistența la leptină nu determină doar senzație de foame și aport alimentar suplimentar, ci și semnalează creierului că trebuie să economisească energie, ceea ce va face organismul să ardă calorii într-un ritm mai lent.
Atunci când un organism devine rezistent la leptină, creierul este stimulat în mod constant de hormon și dispare senzația de a te simți sătul, ceea ce determină un aport alimentar excesiv, chiar dacă organismul are suficiente depozite de grăsime.
Rezistența la leptină contribuie la creștere excesivă în greutate, cu apariția obezității, din cauza stimulării senzației de foame și scăderii metabolismului.
Hipoleptinemia
Hipoleptinemia înseamnă un nivel mai mic al leptinei față de cel normal. Este o condiție rară, iar principala afecțiune asociată cu nivelurile scăzute de leptină se numește deficit congenital de leptină, o afecțiune genetică care împiedică țesutul adipos să producă leptină.
Fără leptină sau cu niveluri foarte scăzute, organismul consideră că nu are suficientă grăsime corporală, ceea ce determină senzația de foame intensă, necontrolată și consumul excesiv de alimente. Din acest motiv, deficitul congenital de leptină cauzează obezitate la copii și sindromul pubertății întârziate.
Hipoleptinemia este asociată și cu alte condiții, cum ar fi:
- hiperinsulinemie (producție excesivă de insulină);
- boala ficatului gras;
- dislipidemie (dezechilibru al lipidelor, inclusiv colesterolul și trigliceridele);
- hipogonadism hipogonadotrop (nivel scăzut al hormonilor sexuali).
Hiperleptinemie
Deoarece cantitatea de leptină din sânge este direct proporțională cu cantitatea de grăsime corporală, apariția obezității va duce la duce la creșterea nivelurilor de leptină, adică hiperleptinemie. Această condiție poate provoca o rezistența la leptină.
Hiperleptinemia este asociată cu anumite afecțiuni care includ:
- boală hepatică grasă nonalcoolică;
- Sindromul Rabson-Mendenhall;
- tulburări neurodegenerative;
- depresie;
- dependența de alimente.
Alte informații utile despre leptină
Cei mai mulți oameni sunt activi ziua și dorm noaptea. Nivelurile de leptină tind să fie maxime între miezul nopții și dimineață, timp în care senzația de foame este diminuată. De aceea, somnul joacă un rol important în stabilirea nivelului de leptină, iar lipsa lui va perturba toți hormonii, inclusiv leptina.
Creierul vede lipsa de somn ca pe o pierdere de energie care trebuie compensată, motiv pentru care senzația de foame va fi accentuată. Dar și leptina în sine poate fi responsabilă de alterarea somnului, pentru că nivelurile mai scăzute de leptină la culcare determină senzația de foame, ceea ce interferă cu procesul de odihnă. De fapt, o calitate slabă a somnului sau insomniile pot fi un simptom la persoanele care au grăsime corporală foarte scăzută sau care nu au un aport suficient de calorii zilnice.
Chiar dacă oamenii de știință încă cercetează rolul și efectele leptinei, concluzia este că aceasta joacă un rol important în diferite aspecte ale sănătății corporale, inclusiv pentru sănătatea oaselor, o bună funcție imunitară și fertilitate.
Bibliografie
- Gunnars, Kris. “Leptin and Leptin Resistance: Everything You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 4 Dec. 2018, www.healthline.com/nutrition/leptin-101
- https://www.facebook.com/Health. “Leptin Is a Hormone That Helps Regulate Your Weight—Here’s What Happens When Your Levels Are Abnormal.” Health, 2024, www.health.com/leptin-8413258
- Wiginton, Keri. “The Facts on Leptin: FAQ.” WebMD, 13 May 2022, www.webmd.com/obesity/features/the-facts-on-leptin-faq
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Sucraloza: beneficii, proprietăți, contraindicații
Sucraloza este un îndulcitor artificial, dintr-o varietate de îndulcitori artificiali disponibili, care imită gustul dulce al zahărului (zaharozei), dar fără aportul de calorii aferent. Sucraloza este singurul îndulcitor artificial făcut din zahăr real, printr-un proces chimic care îi modi...

Tipuri de măști de protecție - FFP1, FFP2, FFP3, K95
Cele mai eficiente metode de protecție a celor din jur atunci când există risc de contaminare cu viruși, bacterii sau alte microorganisme sunt distanțarea socială și menținerea strictă a igienei corespunzătoare. Totuși, atunci când este nevoie de contact cu alți oameni, măștile de pro...

Vitamina B5 (acid pantotenic): beneficii, proprietati, contraindicatii
Vitamina B5 are numeroase beneficii pentru organism și se găsește în aproape toate alimentele. Consumul zilnic de vitamina B5 contribuie la susținerea sistemului imunitar, la sănătatea inimii și ficatului, dar și la aspectul sănătos al pielii, unghiilor și părului.Vitamina B5 este cunos...