Mango: beneficii, proprietăți, utilizări

Despre mango
Mango este un fruct tropical cu sâmbure și face parte din familia drupelor. Acesta are o secțiune exterioară cărnoasă care înconjoară un sâmbure, care, la rândul lui, conține o sămânță. Alți membri ai familiei drupelor includ măslinele, curmalele și nucile de cocos. Există multe tipuri diferite de mango. Acestea variază în funcție de culoare, formă, aromă și mărimea semințelor. Deși coaja de mango poate fi verde, roșie, galbenă sau portocalie, pulpa sa interioară este, în cea mai mare parte, galben-aurie. Astăzi, acest fruct colorat și dulce este un pilon al bucătăriei indiene și este popular în întreaga lume.
Ce beneficii are mango
- În degenerescența maculară legată de vârstă:
Mango conține un antioxidant numit zeaxantină. O analiză recentă sugerează că zeaxantina poate juca un rol protector în sănătatea ochilor și ar putea preveni daunele provocate de degenerarea maculară. Aceasta este o afecțiune oculară care se agravează odată cu vârsta.
- În prevenția cancerului:
Un alt studiu recent a constatat că mangiferina, un compus bioactiv din mango, poate proteja împotriva mai multor tipuri de cancer uman, inclusiv cancerul pulmonar, de colon, de sân și neuronal. În plus, Skin Cancer Foundation sugerează că o dietă bogată în conținut de betacaroten poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de piele. Fructele și legumele portocalii, precum mango, conțin betacaroten, care se transformă în vitamina A în organism. Alte cercetări sugerează, de asemenea, că vitamina A poate stimula acțiunea sistemului imunitar împotriva bolilor.
- În cazul diabetului:
Un studiu realizat în 2019 pe rozătoare (care a evaluat frunzele de mango) a constatat că unii compuși ai plantei au avut un efect puternic atunci când a fost vorba de reducerea factorilor de risc pentru diabet. Aceștia au inclus o greutate corporală mai mică, niveluri reduse de zahăr din sânge și niveluri mai scăzute de grăsimi în sânge. Cercetările arată că și compușii funcționali din coaja de mango au proprietăți antidiabetice. Niciunul dintre studii nu clarifică dacă pulpa de mango oferă sau nu aceleași beneficii. Cu toate acestea, un studiu a constatat că consumul de mango liofilizat a redus nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu obezitate.
- În sănătatea digestivă:
Fructul de mango conține un grup de enzime digestive numite amilaze. Enzimele digestive descompun moleculele mari de alimente, astfel încât organismul să le poată absorbi cu ușurință. Amilazele descompun carbohidrații complecși în zaharuri, cum ar fi glucoza și maltoza. În plus, deoarece mango conține multă apă și fibre alimentare, poate ajuta în cazul problemelor digestive precum constipația și diareea. Conform unui studiu de 4 săptămâni la adulți cu constipație cronică, consumul zilnic de mango a fost mai eficient în ameliorarea simptomelor afecțiunii decât administrarea unui supliment care conținea o cantitate de fibre solubile similară cu cea din mango. Acest lucru sugerează că fructul de mango poate avea și alte componente care ajută la sănătatea digestivă în afară de fibrele alimentare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
- În sănătatea cardiovasculară:
Fructul de mango conține cantități medii spre mari de potasiu. Conținutul de fibre, potasiu și vitamine din mango ajută la menținerea funcționării arterelor și reduce riscul de boli de inimă. Creșterea potasiului și scăderea sodiului din alimentație poate ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arterială.
- În sănătatea pielii și părului:
Mango ajută la sănătatea părului deoarece furnizează o cantitate bună de vitamina A. Substanțele care derivă din vitamina A furnizează sebum, care hidratează părul. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corpului, inclusiv a pielii și a părului. Bogat în vitamina C, mango poate dezvolta și menține colagenul, care ajută pielea și părul. Mango este și o sursă bună de nutrienți care stimulează imunitatea. Vitamina A din mango este esențială pentru un sistem imunitar sănătos, la fel ca vitamina C, care ajută organismul să producă mai multe celule albe din sânge care luptă împotriva bolilor, să ajute aceste celule să lucreze mai eficient.

Ce proprietăți are mango
O cantitate de 165 g de mango crud conține:
- calorii: 99;
- proteine: 1,35 g;
- grăsimi: 0,63 g;
- carbohidrați: 24,8 g;
- zahăr: 22.6 g;
- fibre: 2.64 g;
- potasiu: 277 mg;
- vitamina C: 60,1 mg;
- vitamina A, RAE: 89,1 micrograme (mcg);
- betacaroten: 1.060 mcg;
- luteină și zeaxantină: 38 mcg;
- acid folic: 71 mcg.
Conform recomandărilor pentru adulții cu vârsta de 19 ani și peste de la Food and Drug Administration și Dietary Guidelines for Americans, o cantitate de 165 g de mango crud asigură:
- Vitamina C 67% din valoarea zilnică (VZ) necesară unui adult;
- Vitamina A 10% din VZ;
- Folat 18% din VZ;
- Vitamina B6 12% din VZ;
- Potasiu 6% din VZ.
Datorită proprietăților lui excepționale, mango este recomandat să fie consumat și în sarcină, dar cu moderație și împreună cu o varietate de alte fructe, pentru un aport ridicat și divers de vitamine și nutrienți.
Cum poate fi consumat mango
Iată câteva moduri în care poate fi consumat mango:
- în smoothie-uri;
- tăiat cubulețe și adăugat în sosul de salsa;
- în salatele de vară;
- în salatele de fructe;
- în iaurtul grecesc sau în fulgii de ovăz;
- la grătar și apoi servit cu fructe de mare, pește sau chiar simplu;
- gem de mango;
- cuburile de mango se pot congela pentru a fi folosite apoi în cocktailuri;
- pe post de înghețată. Se taie un mango în felii groase și se introduc până la jumătate acele bețe speciale pentru înghețată. Apoi se scufundă în ciocolată topită (cu lapte, neagră, albă, după gust) și se congelează.
Recomandări pentru consumul de mango
Fructele care sunt vizibil învinețite sau care miros ciudat trebuie evitate. Dacă va fi consumat în următoarea zi, mango trebuie să fie ușor moale. Dacă nu va fi consumat curând, fructul trebuie să fie ferm (pentru că se va coace pe parcurs, acasă). Dacă fructul de mango este deja copt și nu va fi mâncat imediat, acesta se va păstra la frigider, pentru a încetini procesul de coacere. Pentru a coace un mango, el se depozitează într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi cămara.
Cum se curăță și se mănâncă un mango?
Fructul este tăiat felii, dar cu atenție, pentru că sâmburele poate toci cuțitul. Pulpele din felii sunt tăiate apoi în pătrățele (ca o tablă de șah) și sunt scoase cu ajutorul unei linguri, iar coaja se aruncă, ea nu este comestibilă. Pulpa de mango în sine ar trebui să fie moale și de culoare galben-portocalie strălucitoare atunci când este gata să fie consumată. Fructul de mango este mai dulce și conține mai mult zahăr decât multe alte fructe. Moderația este cheia în orice dietă sănătoasă, așa că este recomandat să fie consumat cu grijă.
Contraindicații pentru consumul de mango
Coaja de mango conține un compus numit urushiol, care se găsește și în iedera otrăvitoare. Urushiolul este cel care provoacă erupția roșie cu mâncărimi după atingerea plantei de iederă otrăvitoare. Deși coaja de mango conține mai puțin urushiol decât iedera otrăvitoare, aceasta poate provoca totuși erupții cutanate și reacții alergice. În rare ocazii, unele persoane pot reacționa alergic atunci când mănâncă fructul decojit.
Bibliografie
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mango
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/275921
- https://www.healthline.com/nutrition/mango
- https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-mango-health-benefits
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Ulei de cătină: beneficii, proprietăți, utilizări
Uleiul de cătină, obținut din fructele plantei de cătină (Hippophae rhamnoides), este unul dintre cele mai valoroase uleiuri din natură datorită conținutului său bogat în substanțe nutritive esențiale și compuși bioactivi benefici. Acest ulei a fost utilizat de secole în medicina trad...

Ulei floarea-soarelui: beneficii, proprietăți, utilizări
Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este o plantă originară din America de Nord care a devenit populară și răspândită pe întreg globul datorită semințelor sale bogate în ulei.Floarea-soarelui este cunoscută pentru inflorescențele sale mari și luminoase care se întorc spre soare, urm�...

Orz: beneficii, proprietăți, contraindicații
Orzul (Hordeum vulgare) este o plantă cu boabe din familia gramineelor, originară din zona Orientului Mijlociu și a Asiei de Vest. Boabele sale, mici și rotunde, de diferite culori, sunt utilizate în diverse produse alimentare precum orz perlat, fulgi de orz, făină de orz și malț. Orzul est...